Guest Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Projekt realizowany za pomocą legalnego,certyfikowanego oprogramowania TurboCAD 15 Deluxe.Oświadczam że model zaprojektowałem od podstaw wykorzystując powszechnie znane techniki budowy modeli latających. Spodobał mi się Su 29 sebartu i postanowiłem zaprojektować podobny model. Nie jest to kopia Sebartu co zaznaczam na samym wstępie . Jak większość osób zauważyła wolę sam coś zaprojektować i zbudować niż kupić. W każdym razie założenie jest takie: rozpiętość 1600mm, profilowane stateczniki , zestaw typu samoskładalne puzzle z minimalną ilością szlifowania. Kadłub skorupowy poryty miękką balsą półtorówką. Dół kadłuba bez pokrycia. Stateczniki konstrukcji skorupowej , stery kierunku i wysokości w formie kratownicy balsowej z pokryciem folią. Skrzydła balsowe z dźwigarem sklejkowym (sklejka balsowolipowa) i kesonem balsowym 1,5mm. Skrzydła przystosowane do montażu wingletów. Całość oczywiście jak najlżejsza. Domek silnika będzie składał się z dwóch części ponieważ chcę mieć możliwość montażu silnika spalinowego. To co narysowałem do tej pory : W teorii serwa mają być Hiteck-a 5245MG. Czas pokaże co będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sak122 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 slawekmod, czy ty w ogóle nie sypiasz - nocami projektujesz czy co :mrgreen: model super ( z reszta jak każdy twój model) w tym tempie za jakiś miesiąc model będzie na kołach ale juz w realu :mrgreen: jaka przewidujesz cene ewentualnego zestawu? EDIT: Czy wysokość będzie miała 2 serwa - oddzielnie na każdą połówkę steru, czy tylko jedno i ster będzie łączony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Czasem śpię. Su rysuję głównie późnymi wieczorami. Z wolnym czasem u mnie "cienko". Zrobiłem skuchę przy stateczniku, wyszło dopiero na poniższej symulacji. Tragedii nie ma co prawda ale będę musiał to poprawić. Połówki steru wysokości będą łączone i napędzane jednym serwem chociaż teoretycznie jest miejsce na oddzielne serwa. SK będzie napędzany z jednego serwa za pomocą linek pull pull Link to comment Share on other sites More sharing options...
sak122 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Czy ta skucha to za duże żebro przy kadłubowe statecznika poziomego, z tego co widzę na renderze, to te żebro zakrywa wolną przestrzeń na łącznik połówek steru wysokości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Czy ta skucha to za duże żebro przy kadłubowe statecznika poziomego, z tego co widzę na renderze, to te żebro zakrywa wolną przestrzeń na łącznik połówek steru wysokości. Dokładnie tak jak zauważyłeś Dlatego wolę poświęcić trochę czasu na przekształcenie elementów 2D w 3D i złożeniu ich wirtualnie. Robota to niewielka ale eliminuje konieczność przeróbek podczas budowy modelu w realu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
El-Diablo Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Noo i nareszcie model nie dyskwalifikujący napędów spalinowych!!!! Obserwuję i czekam z niecierpliwością.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Sebastian, będzie ok, podasz mi rozmiar silnika i wystrugam domek specjalnie do Twojego motorka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
El-Diablo Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Noo ba! trzymam za słowo. Zakładam że 15 ccm 4-stuk ASP będzie w sam raz do tej Suczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Będzie "akuratny" PS: Mam nadzieję że w najbliższej przyszłości pogadamy na wizji w Wawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek.riese Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Nooo jak to będzie fajnie wyglądało to ja też się piszę na zestaw pod spalinę też 15 cm. Sławku trzymam cie na celowniku ze zrobisz też maskę i odpowiednie wytłoczki pod kabinkę..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Będzie ok. Kopyta dam do frezowania CNC a potem do firmy która zrobi wytłoczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Szykuje sie piekny model coś mi się wydaję że będę próbował "wycyganić" od Ciebie rysunki "Ulti "co prawda w jeszcze w budowie ale taka "suczka" na przyszłą zimę :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapier Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Slaweczku a ja mam pytanie..W czym robione wizualizacje? Ladnie to wyglada bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smootny Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Slaweczku a ja mam pytanie..W czym robione wizualizacje? Ladnie to wyglada bardzo.Też mi się to pytanie nasuneło :] rysuneczki jak malowane :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppompka Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Najprawdopodobniej TurboCad, tak jak wszystkie projekty Sławka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECO400 Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Mam turbocad 2d i nie umiem w nim nawet jednej wręgi narysować. Sławku - szacun :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppompka Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Ajtam, turbocad jest dosyć prostym programem. Ale rysowane sławka, to już trochę wyższy poziom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Szczepan, jak zwykle dla Ciebie serdeczne pozdrowienia a co do rysunków to damy radę (wyjątek) . Rysunki i rendery robione w TurboCad 15 Deluxe. Powiedzmy szczerze że w renderach jestem cienki bolek. Można oczywiście zmieniać oświetlenia , cienie itp ale ja skupiam się na technicznym aspekcie rysunku (pasowania elementów) Moje początki rysowania w TC też były męczące ale dałem radę , mogę stwierdzić że poznałem możliwości tego programu na poziomie dostatecznym plus. Jednak wystarcza to do dość dynamicznego rysowania , dynamicznego w sensie prędkości rysowania i rozwiązywania napotkanych problemów na bieżąco. DoubleCAD 2D to praktycznie to samo co TurboCAD bez modułu 3D , reszta jest bez zmian. No może tylko kursor jest inny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapier Posted March 5, 2011 Share Posted March 5, 2011 Najprawdopodobniej TurboCadKreslenie to jedno a wizki to zupelnie inna bajka ;-)Takie swiatlo ladnie ukladajace sie i dosc wierne to obstawialbym moze AccuRender , a moze Artlantis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Wszystko robię w TC . Solid Works czy Rhino pozostaną w sferze marzeń. Zrobiłem do końca statecznik poziomy , zostały do zrobienia otwory pod zawiasy i wzmocnienia mocowania dźwigni .Żeberka z balsy, dźwigarki ze sklejki balsowolipowej. Dźwigarki połówek steru wysokości zapewne będą ażurowane ponieważ wzmocni je natarcie z balsy miękkiej 8mm ( zeszlifowanej w trójkąt ) Boczki mocujące statecznik też już poprawiłem ale na tych screenach są jeszcze te z błędem. Edit: skrzydła w początkowej fazie rysowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.