bubi120 Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dobrze..wierz Panu...więc teraz będę musiał jeszcze duuuuuuuużo dozbierać i kupić w Polsce.Ale najpierw muszę aparaturę kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Pewna informacja z UC z Warszawy Ostatnio cliłem paczkę 2 aparatury i pakiet, doliczyli tylko Vat, cło 0%, opisali to jako artykuły modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy Na 22 zamówienia tylko jedna przesyłka została oclona i to nie ta największa. Po prostu chińczycy na paczce napisali 350$ mimo tego, że paczka była warta tylko 260$. Była to jakaś dziwna pieczątka wyglądająca jak znaczek pocztowy o wartości 350$Zamawiałeś jakieś akcesoria w HK? Masz jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy Na 22 zamówienia tylko jedna przesyłka została oclona i to nie ta największa. Po prostu chińczycy na paczce napisali 350$ mimo tego, że paczka była warta tylko 260$. Była to jakaś dziwna pieczątka wyglądająca jak znaczek pocztowy o wartości 350$Zamawiałeś jakieś akcesoria w HK? Masz jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie? Bo te dolary to ichniejsza waluta chyba... Niejednokrotnie na paczkach wartych ~100$ od nich miałem znaczki warte "350$". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy A według tego co ja znalazłem to cła nie ma, nie szukałem u żadnych zaufanych źródeł tylko sprawdzałem sam. Zakres: Chiny - CN Kod towarόw: 9503003000 Sekcja XX Artykuły przemysłowe różne Dział 95 ZABAWKI, GRY I ARTYKUŁY SPORTOWE; ICH CZĘŚCI I AKCESORIA 9503 Rowery trzykołowe, skutery, samochodziki poruszane pedałami i podobne zabawki na kołach; wózki dla lalek; lalki; pozostałe zabawki; modele redukcyjne (w skali) i podobne modele rekreacyjne, z napędem lub bez; układanki dowolnego rodzaju 9503 00 10 - Rowery trzykołowe, skutery, samochodziki poruszane pedałami i podobne zabawki na kołach; wózki dla lalek - Lalki przedstawiające wyłącznie ludzkie postacie i części i akcesoria 9503 00 30 - Pociągi elektryczne, włącznie z torami, urządzeniami sygnalizacyjnymi i innym wyposażeniem do nich; zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali); zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali), nawet z napędem Wszystkie kraje świata (erga omnes) (ERGA) Stawka dla krajów trzecich (01-01-2007 - ) : 0 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Bo te dolary to ichniejsza waluta chyba... Niejednokrotnie na paczkach wartych ~100$ od nich miałem znaczki warte "350$".To nie jest wartość paczki tylko cena przesyłki podana w dolarach... Ale nie USD tylko HKD (Hong Kong Dolar) --> google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Bo te dolary to ichniejsza waluta chyba... Niejednokrotnie na paczkach wartych ~100$ od nich miałem znaczki warte "350$".To nie jest wartość paczki tylko cena przesyłki podana w dolarach... Ale nie USD tylko HKD (Hong Kong Dolar) --> google No tak, o cenę przesyłki mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Poprosiłem znajomego , żeby przelał mi pieniądze na paypal. Co muszę mu podać? aby przelew przeszedł :rotfl: Nazwa beneficjenta BofA re: PAYPAL PTE LTD Nazwa banku Danske Bank A/S S.A. Oddzial w Polsce, Warszawa Numer rachunku ****************************** Identyfikator przelewu ******************************** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Pański znajomy musi zrobić przelew na poczcie i wypełnić druczek: http://www.pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6490 Jeśli coś Pan nie zrozumiał to ja mogę pomóc gdyż już takich przelewów dużo robiłem :wink: Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StoQ Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 dobra a ja mam teraz kilka pytań odnośnie tego paypala. 1. Mam pieniążki na koncie Paypal i płacę do HK albo za jakąś aukcje z ebay.com to mi paypal przelicza np. po kursie $1 = 2,82zł i nic więcej nie pobiera tak? 2. Jak nie mam pieniążków na koncie Paypal i mam powiązaną kartę to analogicznie paypal ściąga z karty złotówki i przelicza po kursie 2,82zł tak? 3. Czy mogę płacić na całym świecie w dowolnej walucie i nie pobierane są za to żadne inne opłaty? 4. Gdy mam konto paypal i czy mam czy nie mam na nim kasy i mam powiązaną kartę i chcę np przelać komuś kilka zł, $, czy Euro to czy za to są pobierane jakieś dodatkowe opłaty? Po prostu jakbym chciał komuś doładować konto Paypal! Za co paypal pobiera opłaty jakieś o których muszę wiedzieć? Bo ostatnio doładowywałem konto paypal 120zł i też doszło równo 120zł więc tutaj też nie ma opłat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam 1 - dokładnie tak 2 - dokładnie tak 3 - możesz płacić każdemu kto udostępnia usługę płatności przez PeyPal 4 - PeyPal dolicza swoją opłatę przy przewalutowaniu, np: kiedy kurs dolara wg NBP wynosi 2,75 PeyPal przeliczy CI po kursie 2,82 (oczywiście tylko przykład taki podałem). Jeżeli przelejesz komuś pieniądze w złotówkach to Ci nie naliczy żadnych dopłat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Czy ktoś wie kiedy najczęściej jest naliczane cło? I czy wiecie jak go uniknąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 I czy wiecie jak go uniknąć? Możesz zostać przemytnikiem :rotfl: A jeżeli chodzi o modele i akcesoria, jest ono zwolnione z cła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 mniej ważne czy doliczą cło czy nie, VAT Cię zaboli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 a VAT jest zawsze? jeśli nie to kiedy jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam 1 - dokładnie tak 2 - dokładnie tak 3 - możesz płacić każdemu kto udostępnia usługę płatności przez PeyPal 4 - PeyPal dolicza swoją opłatę przy przewalutowaniu, np: kiedy kurs dolara wg NBP wynosi 2,75 PeyPal przeliczy CI po kursie 2,82 (oczywiście tylko przykład taki podałem). Jeżeli przelejesz komuś pieniądze w złotówkach to Ci nie naliczy żadnych dopłat. Co do punktu 4 - mam uwagę. Ten punkt analogiczny jest do pozostałych. Pracuję w UK co widać po moim profilu i często się zdarza, że wysyłam dla rodziny do Polski kasę. Mam powiązane konto bankowe z PayPalem. Jeżeli chcę wysłać do Polski pewną sumę w złotówkach wpisuję kwotę i z listy wybieram walutę PLN Polski złoty. Z mojego angielskiego konta ściągane są funty po aktualnym kursie (jak skup w kantorze) lekko zaniżonym. Ta operacja dodatkowo kosztuje mnie: 1. 0,5% transakcji prowizja PayPal 2. 2,5% transakcji przewalutowanie. Przykład: 1. Chcę wysłać do Polski 600zł, 2. kurs funta jest 4,40 3. Z konta ściągane jest 136,36 funtów (kwota 600zł) + 0,68 funta (prowizja PayPala 0,5%) + 3,41 funtów (2,5% przewalutowanie) = 140,45 funtów Wysłanie 600zł do Polski kosztuje mnie 140,45 funtów. I mimo, że po wyliczeniu można dyskutować, że wysłałem 600zł po zaniżonym kursie funta (4,27) to jednak to nie to samo, bo na potwierdzeniu przelewu widać wszystkie składowe za co i ile. Jeszcze jedna uwaga, bo rodzina mnie powiadomiła o tym a nigdy sam osobiście nie sprawdziłem, więc nie mam podstaw by nie wierzyć chociaż chętnie wysłucham Waszych opini. Można założyć w polskim banku konto walutowe co chciano zrobić i wtedy wysyłałbym funty do Polski aby uniknąć 2,5%. Jednak podobno nie można konta walutowego w Polsce przypisać do PayPala. Co do płatności funtami w HobbyKing i przewalutowaniu na dolary nie wypowiem się bo nigdy na to nie zwracałem uwagi. Musiałym prześledzić moje transakcje. Jeden wniosek można wysunąć bez większego zastanawiania się. PayPal to firma z Luksemburga i na 100% nie działa charytatywnie. Musi mieć cóś z naszych transakcji. Nie ma nic za free. Wniosek: 1. Wysyłasz kasę ? 2. Usługa kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 wysyłanie prywatne jest tak jak piszesz, często kupuje w USA przez znajomych, jednak płacanie np w hk jest bez tych dodatków, prawdopodobnie jest to jakaś cześć którą HK oddaje Paypalowi tj na ich konto dopływa zmniejszona kwota o jakiś % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.