bubi120 Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy Pozdrawiam
toretto1995 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Opublikowano 15 Marca 2011 Dobrze..wierz Panu...więc teraz będę musiał jeszcze duuuuuuuużo dozbierać i kupić w Polsce.Ale najpierw muszę aparaturę kupić.
meteor Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Pewna informacja z UC z Warszawy Ostatnio cliłem paczkę 2 aparatury i pakiet, doliczyli tylko Vat, cło 0%, opisali to jako artykuły modelarskie.
mazur Opublikowano 16 Marca 2011 Opublikowano 16 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy Na 22 zamówienia tylko jedna przesyłka została oclona i to nie ta największa. Po prostu chińczycy na paczce napisali 350$ mimo tego, że paczka była warta tylko 260$. Była to jakaś dziwna pieczątka wyglądająca jak znaczek pocztowy o wartości 350$Zamawiałeś jakieś akcesoria w HK? Masz jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie?
Wojtass_nt Opublikowano 16 Marca 2011 Opublikowano 16 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy Na 22 zamówienia tylko jedna przesyłka została oclona i to nie ta największa. Po prostu chińczycy na paczce napisali 350$ mimo tego, że paczka była warta tylko 260$. Była to jakaś dziwna pieczątka wyglądająca jak znaczek pocztowy o wartości 350$Zamawiałeś jakieś akcesoria w HK? Masz jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie? Bo te dolary to ichniejsza waluta chyba... Niejednokrotnie na paczkach wartych ~100$ od nich miałem znaczki warte "350$".
Adam_Max Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Cła nie ma na modele redukcyjne czyli do sklejania oraz modele które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości -na wszystkie akcesoria oraz modele RC jest cło !!! Pewna informacja z UC z Warszawy A według tego co ja znalazłem to cła nie ma, nie szukałem u żadnych zaufanych źródeł tylko sprawdzałem sam. Zakres: Chiny - CN Kod towarόw: 9503003000 Sekcja XX Artykuły przemysłowe różne Dział 95 ZABAWKI, GRY I ARTYKUŁY SPORTOWE; ICH CZĘŚCI I AKCESORIA 9503 Rowery trzykołowe, skutery, samochodziki poruszane pedałami i podobne zabawki na kołach; wózki dla lalek; lalki; pozostałe zabawki; modele redukcyjne (w skali) i podobne modele rekreacyjne, z napędem lub bez; układanki dowolnego rodzaju 9503 00 10 - Rowery trzykołowe, skutery, samochodziki poruszane pedałami i podobne zabawki na kołach; wózki dla lalek - Lalki przedstawiające wyłącznie ludzkie postacie i części i akcesoria 9503 00 30 - Pociągi elektryczne, włącznie z torami, urządzeniami sygnalizacyjnymi i innym wyposażeniem do nich; zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali); zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali), nawet z napędem Wszystkie kraje świata (erga omnes) (ERGA) Stawka dla krajów trzecich (01-01-2007 - ) : 0 %
mayo Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Bo te dolary to ichniejsza waluta chyba... Niejednokrotnie na paczkach wartych ~100$ od nich miałem znaczki warte "350$".To nie jest wartość paczki tylko cena przesyłki podana w dolarach... Ale nie USD tylko HKD (Hong Kong Dolar) --> google
Wojtass_nt Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Bo te dolary to ichniejsza waluta chyba... Niejednokrotnie na paczkach wartych ~100$ od nich miałem znaczki warte "350$".To nie jest wartość paczki tylko cena przesyłki podana w dolarach... Ale nie USD tylko HKD (Hong Kong Dolar) --> google No tak, o cenę przesyłki mi chodziło.
darek_op Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Poprosiłem znajomego , żeby przelał mi pieniądze na paypal. Co muszę mu podać? aby przelew przeszedł :rotfl: Nazwa beneficjenta BofA re: PAYPAL PTE LTD Nazwa banku Danske Bank A/S S.A. Oddzial w Polsce, Warszawa Numer rachunku ****************************** Identyfikator przelewu ********************************
toretto1995 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Pański znajomy musi zrobić przelew na poczcie i wypełnić druczek: http://www.pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6490 Jeśli coś Pan nie zrozumiał to ja mogę pomóc gdyż już takich przelewów dużo robiłem :wink: Pozdrawiam Damian
StoQ Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 dobra a ja mam teraz kilka pytań odnośnie tego paypala. 1. Mam pieniążki na koncie Paypal i płacę do HK albo za jakąś aukcje z ebay.com to mi paypal przelicza np. po kursie $1 = 2,82zł i nic więcej nie pobiera tak? 2. Jak nie mam pieniążków na koncie Paypal i mam powiązaną kartę to analogicznie paypal ściąga z karty złotówki i przelicza po kursie 2,82zł tak? 3. Czy mogę płacić na całym świecie w dowolnej walucie i nie pobierane są za to żadne inne opłaty? 4. Gdy mam konto paypal i czy mam czy nie mam na nim kasy i mam powiązaną kartę i chcę np przelać komuś kilka zł, $, czy Euro to czy za to są pobierane jakieś dodatkowe opłaty? Po prostu jakbym chciał komuś doładować konto Paypal! Za co paypal pobiera opłaty jakieś o których muszę wiedzieć? Bo ostatnio doładowywałem konto paypal 120zł i też doszło równo 120zł więc tutaj też nie ma opłat
Adam_Max Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam 1 - dokładnie tak 2 - dokładnie tak 3 - możesz płacić każdemu kto udostępnia usługę płatności przez PeyPal 4 - PeyPal dolicza swoją opłatę przy przewalutowaniu, np: kiedy kurs dolara wg NBP wynosi 2,75 PeyPal przeliczy CI po kursie 2,82 (oczywiście tylko przykład taki podałem). Jeżeli przelejesz komuś pieniądze w złotówkach to Ci nie naliczy żadnych dopłat.
DeJot95 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Czy ktoś wie kiedy najczęściej jest naliczane cło? I czy wiecie jak go uniknąć?
Adam_Max Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 I czy wiecie jak go uniknąć? Możesz zostać przemytnikiem :rotfl: A jeżeli chodzi o modele i akcesoria, jest ono zwolnione z cła.
razor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 mniej ważne czy doliczą cło czy nie, VAT Cię zaboli
DeJot95 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 a VAT jest zawsze? jeśli nie to kiedy jest?
JarekF Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam 1 - dokładnie tak 2 - dokładnie tak 3 - możesz płacić każdemu kto udostępnia usługę płatności przez PeyPal 4 - PeyPal dolicza swoją opłatę przy przewalutowaniu, np: kiedy kurs dolara wg NBP wynosi 2,75 PeyPal przeliczy CI po kursie 2,82 (oczywiście tylko przykład taki podałem). Jeżeli przelejesz komuś pieniądze w złotówkach to Ci nie naliczy żadnych dopłat. Co do punktu 4 - mam uwagę. Ten punkt analogiczny jest do pozostałych. Pracuję w UK co widać po moim profilu i często się zdarza, że wysyłam dla rodziny do Polski kasę. Mam powiązane konto bankowe z PayPalem. Jeżeli chcę wysłać do Polski pewną sumę w złotówkach wpisuję kwotę i z listy wybieram walutę PLN Polski złoty. Z mojego angielskiego konta ściągane są funty po aktualnym kursie (jak skup w kantorze) lekko zaniżonym. Ta operacja dodatkowo kosztuje mnie: 1. 0,5% transakcji prowizja PayPal 2. 2,5% transakcji przewalutowanie. Przykład: 1. Chcę wysłać do Polski 600zł, 2. kurs funta jest 4,40 3. Z konta ściągane jest 136,36 funtów (kwota 600zł) + 0,68 funta (prowizja PayPala 0,5%) + 3,41 funtów (2,5% przewalutowanie) = 140,45 funtów Wysłanie 600zł do Polski kosztuje mnie 140,45 funtów. I mimo, że po wyliczeniu można dyskutować, że wysłałem 600zł po zaniżonym kursie funta (4,27) to jednak to nie to samo, bo na potwierdzeniu przelewu widać wszystkie składowe za co i ile. Jeszcze jedna uwaga, bo rodzina mnie powiadomiła o tym a nigdy sam osobiście nie sprawdziłem, więc nie mam podstaw by nie wierzyć chociaż chętnie wysłucham Waszych opini. Można założyć w polskim banku konto walutowe co chciano zrobić i wtedy wysyłałbym funty do Polski aby uniknąć 2,5%. Jednak podobno nie można konta walutowego w Polsce przypisać do PayPala. Co do płatności funtami w HobbyKing i przewalutowaniu na dolary nie wypowiem się bo nigdy na to nie zwracałem uwagi. Musiałym prześledzić moje transakcje. Jeden wniosek można wysunąć bez większego zastanawiania się. PayPal to firma z Luksemburga i na 100% nie działa charytatywnie. Musi mieć cóś z naszych transakcji. Nie ma nic za free. Wniosek: 1. Wysyłasz kasę ? 2. Usługa kosztuje.
qba Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 wysyłanie prywatne jest tak jak piszesz, często kupuje w USA przez znajomych, jednak płacanie np w hk jest bez tych dodatków, prawdopodobnie jest to jakaś cześć którą HK oddaje Paypalowi tj na ich konto dopływa zmniejszona kwota o jakiś %
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.