Skocz do zawartości

Czym kontynuować hobby?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

OK :)

Edit:

Porozglądałem się po kilku sklepach internetowych i raczej wezmę optica.

Mx-16s też jest super (nawet lepszy mimo iż mercedes :rotfl: :rotfl: , cena też dobra), ale synteza :shock: :shock: :shock: i brak gniazda na moduły :shock: :shock: :shock: ??????.

Szczerze mówiąc to boję się grzebać wewnątrz aparatury (optic nie ma tego problemu) a jakie do syntezy ą potrzebne odbiorniki?? :| .

Chodzi mi o dosyć małe(micro). A, i czy można do owego graupnera można podpiąć odbiornik bez syntezy???.

Opublikowano

A ja tam polecam Futabe t6 w fasscie ;)

Mam od dwóćh lat.Radio nie samowite poprostu taki wypas że nie wiem :)

Łatwe menu,dużo dość funkcji różnych, częstotliwość 2,4 ghz - poprostu złoto :)

Zawsze mówie że jedyny jej minus to drogie odbiorniki,dlatego nie raz do 4 modeli mam jeden odbiornik,ale da się z tym żyć :)

Opublikowano

No ceny dosłownie szokujące :evil: :evil:

Kolejny edit:

Najbardziej pasowałaby mi Mx-16s (Mercedesy nie są złe :lol2: :lol2: ) lecz nie wiem jak to w końcu jest z tymi modułami i odbiornikami :| .

Opublikowano

Odbiorniki - wszystkie na 35MHz. Nie ma znaczenia. Używałem odbiorniki z kwarcem, ostatnio zacząłem stosować już odbiorniki z syntezą (kłopot z kwarcami).

Działały odbiorniki z pojedynczą przemianą, działają z podwójną...

Co prawda niektórzy piszą, że Corony się nie lubią z Graupnerem, ale moja Corona jakoś się dogaduje. :wink:

Gniazdo na moduły to rzecz raczej gadżeciarska. Jak często wymieniasz moduły? Raz w życiu aparatury? Wcale? Gdy trzeba faktycznie wymienić moduł, można się pomęczyć lub nawet zlecić to komuś.

Poza tym każde gniazdo może się poluzować. Utrata kontaktu modułu z aparaturą w czasie lotu może być kłopotliwa.

W którymś "RC Przeglądzie Modelarskim" był artykuł o wymianie modułu w MX-ach. Ze zdjęciami, krok po kroku. Zajęło to autorowi godzinkę z użyciem śrubokręta i lutownicy.

Kiedy ja szukałem swojej pierwszej "poważnej" aparatury także brałem pod uwagę Optica. Niestety natknąłem się na sporo sygnałów o jej awaryjności w trakcie eksploatacji. Zwłaszcza dużo było opinii o słabej jakości potencjometrach przy drążkach.

Także możliwości tej aparatury nie należą do najwyższych. A cena praktycznie ta sama.

Dlatego ja wolałem wziąć MX-16 z dostępnych wówczas nadajników, z założeniem iż ma mi starczyć na kilka lat i być rozwojowa. I jak do tej pory wszystkich możliwości jeszcze nie wykorzystałem. A jak się przekonałem - kanałów nigdy za dużo. Kiedy zbudowałem swój motoszybowiec z podstawową mechanizacją płata (klapy i lotki) - nagle 8 kanałów stało się bardzo bliskie przekroczenia. :wink:

Jeżeli zauważysz, że w poważniejszych modelach panuje trend by każda powierzchnia sterowa miała swoje osobne serwo, a ono własny kanał (reszta to kwestia mikserów). To 2 lotki, 2 klapy, 2 stery i... Optic wysiada. A modele dwusilnikowe? A Hamulce aerodynamiczne? A podwozie? A śmigłowce? Od 6 kanałów dopiero się zaczyna zabawa.

Nagle się okaże, że kupując taką aparaturę wcale dużo nie zmienisz i nie zyskasz większych możliwości rozwoju, niż miałeś do tej pory.

Pomijając Turnigy 9X (która i tak mnie nie przekonuje jakością), to za te pieniądze po prostu nie kupisz lepszej aparatury niż MX-16S. 2-3 lata temu MX-y były po ponad 1000zł przy cenach rzędu 600-700zł za Optica. Teraz znacznie staniały z racji konkurowania z aparaturami 2,4GHz. Ale ani się MX nie pogorszył, ani Optic nie poprawił.

Ja na twoim miejscu korzystałbym z okazji lub rozejrzał się za czymś lepszym i droższym.

Opublikowano

No, to decyzja raczej podjęta, będzie stary mercedes :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: .

Wielkie dzięki za pomoc wszystkim a w szczególności Panu Madrianowi.

Opublikowano

Polecam Mx16. Podpisuje sie pod tym co pisal Madrian. Doskonale radio. Pisaliście ze "młodzi" pytają jaki nadajnik,"starsi" dopytują co w danym nadajniku dobre. Ja jak zaczynałem to juz wiedziałem jakie chce radio. Oczywiscie Mx16. Kupilem je niestety dopiero pol polu temu, a tak to Latalem na Flash 5. Tez doskonale radio na początek, no ale tylko zielony początek... Po 5 modelach zaczelo brakować kanałów. Jezeli kupiłeś Mx16 to gratuluję ci zakupu!

Opublikowano

U mnie i tak nie ma modelarzy rc w promieniu ponad 15km :twisted: :twisted: ale nie będę ryzykował.

Jeżeli aparatura z homologacją, 2,4GHz ma 10mW mocy nadawczej i 2km zasięgu, nielegalne z USA mają 100mW, a tu masz "dopałkę" 1000mW... to możesz się bać nawet tych w sąsiednim województwie. :twisted:

Opublikowano

To już lepiej zrobić dopalacz na cały kraj, nie będzie problemu z zasięgiem :rotfl: :rotfl: :rotfl: (Później możnaby zbudować rozgłośnię sterującą szpiegowskimi modelami FPV na baterie słoneczne latającymi po całym kraju :twisted: :twisted: :twisted: )

Edit:

A tak powracając do pierwotnego tematu posta to po dłuższym namyśle raczej będę brał optica ponieważ nie trzeba ingerować w jego wewnętrzną budowę by zmienić moduł.

Poza tym jest chyba najbardziej mobilny.

Wiem, że mx-16s jest najlepsza ale nie ma tego durnego gniazda na moduły.

Ostatni edit:

Decyzja podjęta. Jednak wybiorę graupnera.

Najwyżej zlecę zamontowanie modułu a poza tym tak jak pisał Pan Madrian moduł ma się jeden albo można zrobić dwuzakresówkę.

Opublikowano

Też zastanawiałem się czy brać Optica czy MX16. Zobaczyłem wyświetlacze obu, zobrazowania trymerów i menu to bez zastanawiania się wybrałem MX16. Trymery w% jakoś do mnie nie przemawiały, wolę jak połozenie jest graficznie przedstawione.

Opublikowano

W najbliższym czasie (może jutro) zamówię graupnera na nastik.pl lecz nie wiem, czy brać wersję z odbiornikiem czy bez.

Różnica 100zł (za tyle można już coś kupić) a poza tym i tak zamierzam przerzucić się na 2,4ghz Assana (duża różnorodność odbiorników).

A tak poza tym to wielkie dzięki za pomoc :jupi: .

Edit:

A czy ten odbiornik pasowałby do mx-16???

http://abc-rc.pl/p/104/1598/rc-odbiornik-corona-rp4s1-35mhz-4-kanalow-synteza--odbiorniki-35mhz-aparatury-i-osprzet-rc.htm

Edit:

Z lekkim opóźnieniem aparatura została zamówiona. :jupi: :jupi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aparatura już przyszła, ustawiłem sobie mode 2 według instrukcji zdjąłem sprężynkę założyłem blaszkę lecz plastikowy uchwyt mocujący sprężynkę lata sobie w środku zawieszony na jednym metalowym pręcie.

Gdy ruszam aparaturą (nie rzucam itp.) owy elemencik puka od wewnątrz w obudowę.

Mam go wyjąć??? :?

A i jeszcze jedno. Czy akumulator Mx-16s można ładować ładowarką od lamy lub lasera 4??

Opublikowano

Ja to wyciągnąłem i schowałem z pozostałymi elementami. Co do tej małej "kosteczki" wgłębi (od mocowania i regulowania naprężeń sprężyny) to zostawiłem, nie wiem czy to się w ogóle wyjmuje "tak o" :roll:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.