RobertK Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Kupiłem w modelpartner zestaw szybowca FOX 4,1m w którym zamierzam zamontować turbinę (niektórzy pewnie stwierdzą że to profanacja) Solidne proste skrzydła, naprawdę dobrze wykonany laminatowy kadłub oraz dość lekkie laminatowe usterzenie z przekładką zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Poza tym p.Leszek właściciel firmy zapewnił gratisowy i bezpieczny transport modelu z Andrychowa do Warszawy. Model zamierzam oblatac na poczatku czerwca w Radawcu (o ile koledzy pozwolą) a w końcówce czerwca odwiedzić kolegów w Parzniewie :wink: A tak sie prezentuje zestaw: ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_W Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Jeśli nie dasz mi znać wcześniej że przyjeżdżasz oblatywać, osobiście przemaluję Ci ten model na różowo w serduszka! Mi osobiście pomysł turbiny się nie podoba, ale co kto lubi. Ciekaw jestem jak to bedzie chodzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal B. Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 A turbina będzie na stałe czy na tzw pantografie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 też chce przy tym być ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
armand Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 "profanacja" Fox'a czy turbiny?? :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertK Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 Paweł_W i qpa oczywiście dam znać, liczę również na obecność Tomka_W Tak się zastanawiam :roll: ,ten różowy w srerduszka żonie mogłyby się spodobać... :rotfl: Rafał B. turbinę chcę mieć demontowaną ,więc dziurawić kadłuba raczej nie będę może coś takiego Tak by było fajnie tylko te dziury :crazy: Armand ,pytanie oczywiście retoryczne... ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_W Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Będę na pewno i mam nadzieję że przy tej okazji uda się mi wreszcie namówić też Olka M . Może wreszcie się przekona na nowo do latania. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario_z Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Model zamierzam oblatac na poczatku czerwca w Radawcu Chciałbym uczestniczyć w tym wydarzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kryniek Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Robercie będzie nam bardzo miło jak pojawisz się na Air Tow Meeting, zapewnię dla ciebie dwa dwa wejścia na pokaz turbo-akro. Robercie prawdziwą profanacją jest obcinanie przodu i montaż napędu z ordynarnym kołpakiem turbo, co innego zamontowanie napędu w sposób nie rażący w oczy tak jak ten: http://rcgliders.pl/GROB_G103C_TWIN_III_ACRO_277m_ARF-69.html A turbina na grzbiecie to zupełnie coś jeszcze innego, swoją drogą gdzieś widziałem swifta pełnowymiarowego z takim napędem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JarekF Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Fajnie. A widziałeś ten filmik Link to comment Share on other sites More sharing options...
armand Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 I to jest profanacja - akrobacje szybowcem na turbinie, napęd w szybowcu zamiast holownikato rozumiem ale latania na napędzie inne niż wynoszenie szybowca to profanacja - nie lepiej było sobie zrobić Jet'a od razu :ble: Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertK Posted May 1, 2011 Author Share Posted May 1, 2011 O kurcze niezła grupa się zapowiada, mario_m poinformuję na forum o terminie oblotu kryniek , pokazu jak z filmiku który wrzucił Kijuik to ja nie dam ,tak lata Ali Machinchy Armand ,to wtedy tak: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECO400 Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 a mi sie taki pomysł podoba i będę kibicował Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertK Posted May 1, 2011 Author Share Posted May 1, 2011 Zastanawiam się nad takim zamocowaniem turbiny, jedynie dwa otworki :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECO400 Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 moze się nie znam ale to mocowanie jakoś nie wzbudza mojego zaufania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bostyl Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 proponuje wejść na tą stronkę http://www.airworld.online.de/Englisch/Index.htm i videos , jest tam ASK 21 z turbiną ,TO NALEZY ZOBACZYĆ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bostyl Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Mam chrapkę na tego foxa od roku , w lutym dowiadywałem się w tym sklepie o terminy na niego .Mają tam fachowca z zaprzyjażnionej firmy ,który może skrzydełka wykończyć laminatem. Myślałem o napędzie elektryk-silnik HACKER /dla niektórych to PROFANACJA ale mam to...../ .Twój wybór -silnik odrzutowy -daje mi dużo do myślenia ,może to trafny wybór i dużo odwagi .Temat silnków ODRZ jest dla mnie mało znany .trzymam mocno kciuki za jego realizacje .jeśli możesz podaj parametry tego silnika i gdzie go wyrwać Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertK Posted May 3, 2011 Author Share Posted May 3, 2011 Do Foxa w tej skali to turbinka w miarę małej średnicy np. JETCAT P-60 link ja niestety nowej nie kupię i wykorzystam co mam. Odnośnie pokrycia skrzydeł to nie mogę się zdecydować folia czy tkanina szklana ??? I tu proszę kolegów szybowników ( i nie tylko ) o pomoc - folia :roll: :?: a może laminat :roll: :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECO400 Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 a jaką temperaturę mają spaliny z takiego silnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtass_nt Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Jak nie masz zamiaru rozbijać to laminat Efektu wizualny jest nieporównywalnie lepszy od folii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts