Viper Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Dlatego na początku watku podałem tani i sprawdzony setup (dla wersji lekkiej), zawis robi bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejrc Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witam wszystkich Zamierzam zbudować ten model, tylko pojawia się jedno pytanie: czy mogę zastąpić rurki węglowe jakimiś listewkami sosnowymi? Jeśli tak, to jakimi? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Pewnie możesz, tylko po co? O ile na stateczniku poziomym pewnie nie odbije sie to jakoś na sztywności i wadze, o tyle na skrzydle już nie jestem tego pewien. Jeden pręt węglowy na skrzydło mam wrażenie że nie powienien poważnie obciążyć kosztorysu, proponuję więc jednak trzymać się oryginalnych założeń, zwłaszcza że pręt/listewka sosnowa pojedyńcza nie ma takiej sztywności co węgiel. Ale możesz próbować i pochwalić się swoimi modyfikacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejrc Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 W Bydgoszczy chcą prawie 20 zł za jedną rurkę i to jest głównym powodem tej modyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 ja w moim pierwszym mam pręt 6mm w drugim mam rurkę 6x4 i różnicy nie widzę natomiast w tym drugim usztywniłem ster wysokości stały i ruchomy bo lekko się walił na skrzydło i tobie też polecam to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 witam wpadłem na pomysł aby rippera przebódować na model z profilowym skrzydłem i tu moja prośba o pomoc przy doborze profilu rozpiętość modelu będzie w granicach 1m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Hej. Dobry pomysł w sumie tez kiedyś o tym myślałem. No napewno symetryczny by się przydał. I tu mamy dylemat bo można wybierać. Natomiast i tak najważniejsze w tej zmianie to żebyś pamiętał o ustawieniu skrzydła tak, by oś symetrii przekroju profilu skrzydła była pod pewnym kątem w stosunku do kierunku prędkości postępowej samolotu. W ten sposób zwiększa się długość opływu strug powietrza nad górnym profilem. Co wpływa na polepszenie się wartości nośnych dla tego profilu. Będę śledził wątek i czekam na relacje Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 ogólnie mam w planach parę przeróbek tego modelu: a) zaokrąglenie krawędzi kadłuba aby niebył taki kanciasty porobienie paru wręg w kadłubie aby usztywnić cały kadłub c) serwa i popychacze steru wysokości i kierunku poprowadzić wewnątrz kadłuba d) zrobić skrzydło profilowe ewentualnie któryś z profili kfm np 4 e) za laminować całość np eze- kote (słyszałem, że daje niezły efekt ale czy na depronie też ?) f) zrobić podwozie tak oto ja widzę kolejnego rippera którego będę robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Eze - kote a i owszem, daje niezły efekt również na depronie. Z tym, że trzeba się liczyć ze wzrostem wagi o około 1g na 1 dm2 (tkanina 25g/m2 i 3 warstwy eze kote dawkowane z umiarem). Gdybyś chciał przelaminować całość - waga wzrośnie o około 70-100g. W przypadku takiego szokflajerka nie ma to chyba większego sensu - składa się go w 3 wieczory, a gdy polegnie w boju - robi się po prostu następnego Zamiast kolejnego Rippera - może zrób coś ze skrzydłami z profilem, np. Ultrona? Mój wygląda tak: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46308-ultron-3d-czyli-waryjot-ii-w-skr%C3%B3cie-wa-ii/?hl=ultron Mimo pozornej delikatności - cały czas wiernie mi służy, a różne przygody miał (zwłaszcza jak sie zawisu uczyłem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi