LQ Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Dane na temat lotniska: Długość pasa: 450 m (mierzone samochodem) Szerokość min: ~30 m ( miejscami sporo szerzej mierzone krokami) Położenie pasa - wschód-zachód lub odwrotnie jak kto woli Na lotnisku nie ma żadnego wpisowego ani opłat za korzystanie - trzeba się tylko zebrać razem wykosić trawę i doprowadzić lotnisko do stanu używania - ze względu na swoje rozmiary na lotnisku mogą startować i lądować praktycznie każdej wielkości modele RC. Pierwsze 200m pasa zostało już wykoszone - ustalam przez kogo - bo facet którego numer telefonu widnieje na tablicy lotniska tez nie wie przez kogo Jest dużo miejsca do parkowania - dobry dojazd. Miejsce gdzie trzeba skręcić jadąc od Olkusza drogą na Trzebinie tam gdzie biały golf http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6b7f744a3eb0e0c.html Widok ze środka pasa w stronę drogi - widoczna wykoszona przednia część pasa. Widok z początku pasa (od strony drogi) w połowie długości pasa stoi mój golf ledwo juz widoczny Widok z końca wykoszonej części w stronę końca pasa (ok polowa długości pasa) Widok z końca pasa w stronę drogi Ta mała biała kropka na końcu pasa to mój golf - stoję w połowie długości pasa. Filmik pokazujący lotnisko i okolice http-~~-//www.youtube.com/watch?v=7pAkntGyWLw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Czy znajdą się chętni aby polatać coś wspólnie w nadchodzący weekend ?? Jeśli tak to proszę o kontakt. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witam, pomyśl w miesiącach wrzesień-pażdziernik,w tedy nie ma już wielkich imprez,przyjedziemy polatamy,a może koledzy z Krakowa też przyjadą?Możemy poholować i polatać szybowcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Jeżeli Tarnów przyjedzie to Kraków nie będzie miał wyjścia. Nie jest daleko więc dlaczego nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Jeśli fajne miejsce jest to można by jakiś piknik zrobić, tylko pewnie trawa to nawet po skoszeniu ściernisko będzie? chyba że jakiś trawnik ukrył się w łące Ostatnio jechałem tamtędy na szosce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Nasze Olkuskie lotnisko jest już wykoszone i wywalcowane. Wszystkich chętnych zapraszam na wspólne latanie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cracoos Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 No pięknie i brawo zarazem! Teraz to faktycznie wygląda ja lotnisko. Kawał pasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Dzięki za ogarnięcie tematu, fajnie to zrobiłeś. Lotnisko powstało parę lat temu dzięki inicjatywie i ciężkiej pracy paru ludzi. Nr. tel który znajdziecie na tablicy to nr. pana Jacka Łydki który jest najbardziej odpowiedzialny za projekt ( modelarz, instruktor motolotniowy ). Tak jak napisano, opłat za korzystanie z lotniska nie ma ale jest parę prostych zasad : -jeśli ktoś chce korzystać regularnie to powinien zaangażować się w utrzymanie pasa, niestety w latach ubiegłych kończyło się na tym że gdy przychodziło co do czego to rąk do pracy brakowało i inni potem wpychali się na tzw. "krzywy ryj". W efekcie mieliśmy w 3-4 osoby dużo więcej pracy niż jakby każdy wpadł i choćby zebrał troszkę trawy z pasa po koszeniu ( o innych pracach typu wkopywanie tablic itp. nie wspomnę ). Tak więc jak ktoś chce korzystać zapraszamy ale prosimy czasem wziąć też ze sobą kosiarkę i "przejechać" choćby kawałek pasa pod modele RC ( cudów nie wymagamy ale jak widać że lotnisko zarasta np. w okresie przed/po sezonie to wykosić kawałek szerokości pasa i długości 30m chyba da radę )- najlepsze miejsce do latania modelami RC jest na początku pasa gdzie kończy się równa trawa a zaczyna wykoszone ściernisko bo są tak drzewa tylko za "plecami" latającego a przed jest przejrzyście i można bezpiecznie polatać. -NIE JEŹDZIMY PO PASIE, jest zrobiona droga dookoła pasa z dojazdem pod sam pas gdzie można spokojnie się rozładować i mieć wszystko pod ręką a nawet parking gdzie można postawić auto w cieniu. -Nie śmiecimy. -Zachowujemy minimum kultury osobistej i jeśli jedziemy na lotnisko zabieramy ze sobą kulturalne towarzystwo (pewnie można zrobić grilla, posiedzieć, ale pas startowy to nie miejsce do picia i tym podobnych akcji ) -Zachowujemy minimum bezpieczeństwa i nie stwarzamy groźnych sytuacji ( nie wpuszczamy dzieci na pas, psów, osób postronnych ). Pamiętajmy dodatkowo że jest to "lotnisko" nie tylko dla modeli RC ale również motolotni, lotni, paralotni czasem małych samolotów itp... tak wiec umożliwmy również im spokojne lądowanie na pasie. -Wypadałoby się chociaż wcześniej skontaktować z innymi modelarzami i przedstawić lub coś w tym guście jeśli ktoś chce regularnie korzystać z lotniska ( jakoś dać znak o swoim istnieniu i chęci korzystania ). Wolelibyśmy uniknąć sytuacji że przyjeżdżamy na lotnisko i ktoś się na nim rządzi jak u siebie i wyprawia nie wiadomo co, wszak na początku jest się gościem a potem członkiem pewnej grupy co jest dość zrozumiałe ( dodam że grupy ludzi bardzo otwartych i pogodnych ). To by było chyba na tyle, można powiedzieć standard życiowy. ps. zasadnicza powierzchnia lotniska to oczywiście "miękka" trawa na wywalcowanym terenie, to co widać na niektórych zdjęciach to wykoszone w większości przeze mnie rok temu ciernie żeby utworzyć rezerwowy kawałek pasa do lądowania motolotniami i do latania nad tym modelami. Na koniec możecie na moich filmikach zobaczyć jak wygląda lotnisko w którym miejscu i jak da się tam latać modelami ( chodzi o ilość miejsca jaką daje lotnisko ) np. tym : ps. my szturm na lotnisko zaczynamy niebawem... od sierpnia będziemy prawie codziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimhith Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Witam ! jakieś 2 tygodnie temu kupiłem model skylady 3 i moje pierwsze loty odbyły sie właśnie na tym lotnisku.Myślałem że w Olkuszu nie ma miłośników rc a tym bardziej nie myślałem że modelaże z okolic będą przyjeżdżać na to lotnisko jeżeli będzie organizowany jakiś zlot/impreza to napewno postaram się przyjechac żeby nawet ppatrzeć jak ktoś inny lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Jeżeli pogoda dopisze w niedziele to od której można kogoś się spodziewać na lotnisku ? Będę jechał z Krzeszowic mogę zabrać jeżeli znajdzie się chętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Jutro tj. 12.08.11 kolo godziny 17 planuje pojawić się na lotnisku z kosiarką wykosić trawę pod mniejsze modele - zakupiłem 4 litry paliwa do kosiarki jeśli ktoś jest chętny to zapraszam. Później zamierzam polatać na lotnisku modelem Easy-Cub-a zapraszam chętnych do wspólnego latania. Może w nadchodzący długi weekend zrobimy jakiś mały piknik modelarski - ja zajmę się przygotowaniem lotniska - reszta we własnym zakresie. Pozdrawiam i czekam na informacje od chętnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Witam, przyjadę koło 18 - nastej, może coś pomogę. Chętnie też skorzystam z porad doświadczonego modelarza :oops: , mam do oblatania WILGE i EASY GLIDER PRO (Jestem początkujący a dotychczasowe moje loty zawsze kończyły się kretemi :cry: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 No i stało się, Wilga poleciała . Bardzo chciałbym podziękować koledze LQ za fachowy oblot modelu oraz za cenne wskazówki dla nie doświadczonego modelarza. Świetne lotnisko i już nie długo kolejne latanie w Niesułowicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Witam Po dwóch dniach koszenia lotniska (dziś też szalałem tam z kosiarką ) wykosiłem 45 metrów pasa na szerokości 25-30 m na minimalna wysokość na jaką kosi moja kosiarka - teraz trawka jest jak na polu golfowym - niebawem wrzucę fotki. Dziś starowałem moim Easy-Cub-em z pasa bez żadnych problemów - wykonałem sześc startów i lądowań - jestem bardzo zadowolony nie spodziewałem sie ze pas jest aż tak rowny opłacało się poświecić 4 godziny na koszenie i 4 litry paliwa do kosiarki. Pozdrawiam i zachęcam chętnych do wspólnych lotów - kontakt przez PRIV. Wrzucam obiecane fotki - fotki pokazują lotnisko po pierwszym dniu koszenia. Teraz jest znacznie lepiej - po pierwszym dniu mój Easy-Cub nie był w stanie wystartować z płyty lotniska jak bylo po drugim dniu pisałem wyżej. Jutro jeśli pogoda pozwoli zabiorę na lotnisko aparat fotograficzny - zrobię aktualne fotki w dobrej jakości jak prezentuje sie trawka po drugim dniu koszenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam. W ostatni długi weekend sporo się działo na naszym lotnisku - lotnisko odwiedziło kilkunastu modelarzy - odbyło się wiele lotów najróżniejszymi modelami zarówno elektrykami jak i spalinowymi - dziękuję wszystkim za odwiedzenie lotniska oraz wspólną zabawę - zachęcam do kolejnych odwiedzin. Mam fotki oraz filmiki które postaram się wrzucić w wolnej chwili na forum. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny_b_goode Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Dobry wieczór! Miałem przyjemność być jednym z tych kilkunastu. Lotnisko jest świetne już teraz, a ma jeszcze niewykorzystany potencjał . Spotkałem się z bardzo przyjaznym przyjęciem ze strony bywalców, choć przyjechałem pierwszy raz i to bez załączników Szczególne podziękowania dla LQ za przygotowanie pasa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Filmik z tego co udało mi się nakręcić w ostatni długi weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 W piątek o 18 nacieram na 100% ;D ! Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Dzisiaj koło 18 wybieram się na lotnisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LQ Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Też postaram się zawitać na lotnisku - wczoraj tez tam bylem trenowałem procedurę Touch and Go wylatałem 3 pakiety testowałem nowe podwozie w Easy-cub-ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi