ahaweto Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dzięki Adam za tak ciekawą fotorelacje z zawodów. Jeżeli zainteresowaliśmy kogoś lub chciałby ktoś zbudować swój model OldTimerka -zapraszamy ,przeca mamy cały rok,bo miejsce na zawody jest bardzo dobre. Ekipa z Awiatika służy pomocą. http://awiatikforum.ok1.pl/index.php?sid=f95585b237418a308e10a76866799388 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Moim zdaniem formuła Oldtimer w obecnym wydaniu to małe nieporozumienie. Czy pod tym pojęciem powinien mieścić się tylko model czy również wyposażenie? Uważam, że jedno i drugie - w końcu jest to nawiązanie do lat poprzenich. Oldtimer z nowoczesnym OS max'em to już chyba nie oldtimer ale ze starym samozapłonem jak najbardziej. Uważam, że formuła poprzednich - latające wynalazki - była dużo trafniejsza... Nie wiem co sie stało w tym roku bo nie dojechałem ale zawsze powtarzam zawsze był czas na loty rekreacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Moim zdaniem formuła Oldtimer w obecnym wydaniu to małe nieporozumienie. Czy pod tym pojęciem powinien mieścić się tylko model czy również wyposażenie? Uważam, że jedno i drugie - w końcu jest to nawiązanie do lat poprzenich. Oldtimer z nowoczesnym OS max'em to już chyba nie oldtimer ale ze starym samozapłonem jak najbardziej. Uważam, że formuła poprzednich - latające wynalazki - była dużo trafniejsza... Nie wiem co sie stało w tym roku bo nie dojechałem ale zawsze powtarzam zawsze był czas na loty rekreacyjne. Dobrze by było jak by w replice historycznego modelu było wyposażenie z przed lat.Ale puki co jest to niewykonalne na większą skalę. A niby dlaczego oldy w takim wydaniu są nieporozumieniem? Od wielu lat obserwuję rozwój modeli oldtimer u naszych południowych sąsiadów, i na podstawie ich doświadczeń i regulaminów napisałem projekt regulaminu z podziałem na kategorie.Regulamin ten opublikowałem na łamach "RC przeglądu ..." nr 5/2010. A wracając do czeskich doświadczeń,to oni potworzyli tyle kategorii modeli old,że każdy coś znajdzie dla siebie. Tyle że tam pierwszy klub SAM powstał ponad 20 lat temu. A tradycja budowy tych modeli w Czechach jest dużo starsza/ lata siedemdziesiąte/ i dzięki temu doświadczenie mają większe. Panowie po prostu nie ma co marudzić "że, itd" tylko zabrać się za budowę modelu i wziąć udział w zawodach. Regulamin już jest, teraz jest potrzeba dobra wola wszystkich zainteresowanych czyli modelarzy którzy by chcieli bawić się w tę kategorię modelarstwa oraz organizatorów aby chcieli organizować konkursy modeli oldtimer wg.jednego wspólnego w Polsce regulaminu. Narazie tych klas w propozycji regulaminu jest dość sporo, ale z czasem na zasadzie: naturalnej selekcji , pozostaną tylko te najbardziej oblegane klasy. I jeszcze jedna uwaga po konkursie z Bobowa: w tej klasie nie można organizować konkursu w konwencji:OPEN. Modele swobodnie latające w przedbiegach przegrywają z modelami RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi