Kwasiu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Wytnę boki kadłuba i poprawie jeśli rzeczywiście będzie źle, dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 I jeszcze dwie moje sugestie dotyczące ażurowania pierwszej wręgi. 1. Ja na Twoim miejscu ażurowałbym tylko tę cieńszą sklejkę. Na pierwszej wrędze są największe obciążenia - drgania silnika, itp. Wyobraź sobie sytuację gdy przy lądowaniu śmigło zaczepi o jakąś kępkę trawy. Powstaje wtedy dźwignia która może Ci wyrwać silnik z tej wręgi. 2. Jeżeli będziesz już ażurował to pamiętaj że wg planów silnik ma dość duży skłon w prawo. Aby oś śmigła pokrywała się z osią podłużną modelu to łoże silnika musi być przesunięte. I tu musisz uwzględnić ażurowanie, aby nakrętki mocujące łoże nie trafiły w "dziury". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 z ażurowaniem na razie poczekam bo nie wiem jaki zastosuję silnik i jak wyjdę z wagą. Dzięki za porady, jak coś ci się jeszcze przypomni co poprawić to pisz, bardzo mi się to przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 kadłub złożony na sucho: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 No, i udało się skończyć Extrę na nowy sezon. Na początku bardzo dziękuję Krzysztofowi - kris13 - za inspirację i plany. Dziękuję tutaj również Krzyśkowi za węglowe podwozie i owiewkę. Skróciło mi to znacznie czas budowy modelu. Po 2 miesiącach pracy nad Corelem udałem się do niezastąpionego Artexu w Lubartowie. Po złożeniu model prezentuje się tak: I jeszcze tutaj z moją śliczną sąsiadką która dzielnie pomagała mi przy budowie: Model ma włożony silnik Saito 100. Próbowałem na kilku śmigłach. Wybiorę chyba śmigło APC 15x6. Bez paliwa model waży ok 2900 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Piekne oklejenie i genialna kabinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Piękna extra i sąsiadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 I jeszcze tutaj z moją śliczną sąsiadką która dzielnie pomagała mi przy budowie: Skoro pomagała przy budowie to rozumiem, że dałeś jej przejąc stery w locie chociaż na chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Jeszcze nie latała, ale po dokładnym oblataniu modelu pewnie posteruje. Na AFPD lata bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 jaki jest koszt takiej kabinki i owiewki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Owiewkę, podwozie i ewentualnie laminatową kabinkę możesz dostać u Krzysztofa - kris13. Mi zrobił podwozie węglowe ładniej niż fabrycznie i super lekką owiewkę. Z nim ustal cenę. Kabinkę zrobili w Artexie, ale jest od większej Extry i trochę przyduża do tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 jestem pod wielkim wrażeniem bardzo ładnie oklejony model GRATULACJE!! I na pewno tak samo bedzie latał genialnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Zrobiłem grzbiet, jak na pierwszy jaki w życiu robiłem jestem z niego zadowolony, wykonany jest z balsy 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrZ Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Witam. Mam pytanie. Laminujecie wręgi z obydwu stron czy tylko z jednej? Jakiej tkaniny używacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 wręgi obustronnie tkaniną 160 laminowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Mam pytanie odnosnie planów.Czy jeżeli pójdę z tym spakowanym plikiem do firmy która drukuje rózne mapki projekty itp w róznych formatach aż do A1 to czy nie bedzie problemu ze skalą i wydrukuje od razu 1 : 1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 A tak nieśmiało zapytam, czy ktoś ma może plany w DXF lub DWG ?Nie mam Corela a model fajny i może w niedalekiej przyszłości bym coś takiego sobie zmajstrował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Corela można ściągnąć triala, ja ściągłem minął okres próbny i po prostu wcisnąłem przedłuż okres próbny i dalej jest Przy okazji powiem, ze kupiłem już serce do mojego modelu Pewnie zostanę wyśmiany, niezrozumiany i uważany za głupca ale co tam, raz się żyje Wybór padł na SPE 26ccm, model nie będzie kręcił strasznie ostrego 3D bo narazie nie mam takich umiejętności, a kupiłem ten silnik ze względów ekonomicznych. Jak do mnie dotrze to wstawię zdjęcia i może jakiś filmik z odpalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Ściągnąć triala w moim przypadku się nie da bo mam ograniczenia powiedzmy internetowe, pozatym nie będę zaśmiecał komputera.Może ktoś życzliwy przekombinuje mi na DXF te plany .Jak bym robił ten model to chyba skrzydełka na rurze.Mniejsza z tym, W każdym razie śledzę uważnie ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Corela można ściągnąć triala, ja ściągłem minął okres próbny i po prostu wcisnąłem przedłuż okres próbny i dalej jest Przy okazji powiem, ze kupiłem już serce do mojego modelu Pewnie zostanę wyśmiany, niezrozumiany i uważany za głupca ale co tam, raz się żyje Wybór padł na SPE 26ccm, model nie będzie kręcił strasznie ostrego 3D bo narazie nie mam takich umiejętności, a kupiłem ten silnik ze względów ekonomicznych. Jak do mnie dotrze to wstawię zdjęcia i może jakiś filmik z odpalenia Nie jest źle ktos na tym forum włozył do Edga 1,4m silnik SV 17ccm o masie 1100g bez pakietu do zapłonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.