Skocz do zawartości

Projekt Extra

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 398
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

I jeszcze dwie moje sugestie dotyczące ażurowania pierwszej wręgi.

1. Ja na Twoim miejscu ażurowałbym tylko tę cieńszą sklejkę. Na pierwszej wrędze są największe obciążenia - drgania silnika, itp. Wyobraź sobie sytuację gdy przy lądowaniu śmigło zaczepi o jakąś kępkę trawy. Powstaje wtedy dźwignia która może Ci wyrwać silnik z tej wręgi.

2. Jeżeli będziesz już ażurował to pamiętaj że wg planów silnik ma dość duży skłon w prawo. Aby oś śmigła pokrywała się z osią podłużną modelu to łoże silnika musi być przesunięte. I tu musisz uwzględnić ażurowanie, aby nakrętki mocujące łoże nie trafiły w "dziury".

Opublikowano

z ażurowaniem na razie poczekam bo nie wiem jaki zastosuję silnik i jak wyjdę z wagą. Dzięki za porady, jak coś ci się jeszcze przypomni co poprawić to pisz, bardzo mi się to przyda :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No, i udało się skończyć Extrę na nowy sezon.

Na początku bardzo dziękuję Krzysztofowi - kris13 - za inspirację i plany. Dziękuję tutaj również Krzyśkowi za węglowe podwozie i owiewkę. Skróciło mi to znacznie czas budowy modelu.

Po 2 miesiącach pracy nad Corelem udałem się do niezastąpionego Artexu w Lubartowie. Po złożeniu model prezentuje się tak:

album_pic.php?pic_id=1771

I jeszcze tutaj z moją śliczną sąsiadką która dzielnie pomagała mi przy budowie:

album_pic.php?pic_id=1770

album_pic.php?pic_id=1769

Model ma włożony silnik Saito 100. Próbowałem na kilku śmigłach. Wybiorę chyba śmigło APC 15x6. Bez paliwa model waży ok 2900 g.

Opublikowano

I jeszcze tutaj z moją śliczną sąsiadką która dzielnie pomagała mi przy budowie:

Skoro pomagała przy budowie to rozumiem, że dałeś jej przejąc stery w locie chociaż na chwilę. :D

Opublikowano

Owiewkę, podwozie i ewentualnie laminatową kabinkę możesz dostać u Krzysztofa - kris13.

Mi zrobił podwozie węglowe ładniej niż fabrycznie i super lekką owiewkę. Z nim ustal cenę.

Kabinkę zrobili w Artexie, ale jest od większej Extry i trochę przyduża do tego modelu.

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie planów.Czy jeżeli pójdę z tym spakowanym plikiem do firmy która drukuje rózne mapki projekty itp w róznych formatach aż do A1 to czy nie bedzie problemu ze skalą i wydrukuje od razu 1 : 1 ?

Gość slawekmod
Opublikowano

A tak nieśmiało zapytam, czy ktoś ma może plany w DXF lub DWG ?Nie mam Corela a model fajny i może w niedalekiej przyszłości bym coś takiego sobie zmajstrował.

Opublikowano

Corela można ściągnąć triala, ja ściągłem minął okres próbny i po prostu wcisnąłem przedłuż okres próbny i dalej jest :P

Przy okazji powiem, ze kupiłem już serce do mojego modelu :)

Pewnie zostanę wyśmiany, niezrozumiany i uważany za głupca ale co tam, raz się żyje :P

Wybór padł na SPE 26ccm, model nie będzie kręcił strasznie ostrego 3D bo narazie nie mam takich umiejętności, a kupiłem ten silnik ze względów ekonomicznych. Jak do mnie dotrze to wstawię zdjęcia i może jakiś filmik z odpalenia :D

Gość slawekmod
Opublikowano

Ściągnąć triala w moim przypadku się nie da bo mam ograniczenia powiedzmy internetowe, pozatym nie będę zaśmiecał komputera.Może ktoś życzliwy przekombinuje mi na DXF te plany :) .Jak bym robił ten model to chyba skrzydełka na rurze.Mniejsza z tym, W każdym razie śledzę uważnie ten temat :D

Opublikowano
Corela można ściągnąć triala, ja ściągłem minął okres próbny i po prostu wcisnąłem przedłuż okres próbny i dalej jest :P

Przy okazji powiem, ze kupiłem już serce do mojego modelu :)

Pewnie zostanę wyśmiany, niezrozumiany i uważany za głupca ale co tam, raz się żyje :P

Wybór padł na SPE 26ccm, model nie będzie kręcił strasznie ostrego 3D bo narazie nie mam takich umiejętności, a kupiłem ten silnik ze względów ekonomicznych. Jak do mnie dotrze to wstawię zdjęcia i może jakiś filmik z odpalenia :D

Nie jest źle ktos na tym forum włozył do Edga 1,4m silnik SV 17ccm o masie 1100g bez pakietu do zapłonu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.