robertus Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Chciałem się pobawić google sketchup i tak mimochodem wyszło mi coś takiego. Jeszcze nie skończone. Może coś z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Odświeżę temat. I co? Pianka już pocięta, czy czeka projekt w kolejce? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Temat na pewno nie umarł, bardzo podoba mi się jego sylwetka. Za parę dni powinienem mieć wydrukowane plany na A0. W międzyczasie szukam też informacji do zrobienia pełnokadłubowego modelu 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Skontaktuj sie z Marcinem (nick shandor ) Mysle ze pomoze a jak nie bedzie mial czasu to jak wyrazi zgode to ja pomoge a moznabylo miec wlasny nowy samolot...... i to jakrze piekny. Miejmy nadzieje ze kiedys moze wrocimy do tego projektu.... http-~~-//www.youtube.com/watch?v=peTO1f8PxJI&feature=player_embedded http-~~-//www.youtube.com/watch?v=VNcQZydqGWc&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Dostałem od Marcina obiekt 3D tego modelu. Teraz się uczę autocada :mrgreen: Założę mu śmigło z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 No to informuj o postepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Ruszyło się. Prototyp wykonany jest z depronu 5mm. Rozpiętość 69cm, długość 104cm, waga części depronowych 80gram. Wyciąłem elementy, Dołączyłem skrzydła do "kadłuba", wkleiłem pręty węglowe w płat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Witam. Bardzo ładnie Panu to wychodzi. Może kiedyś jakiś EDF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Potrzebuję pomocy w wyliczeniu SC, zanim zacznę nim rzucać jak rzutką. Jak mam traktować ten samolot, Klasyk to nie jest, delta, latające skrzydło? Liczyć tylko dla stricte skrzydła, czy jakoś "noski" z przodu też? A jak skrzydło to tylko trójkąty czy z powierzchnią kadłuba na przedłużeniu trójkątów. Jeszcze nie do końca oklejony. Zabrakło mi czerwonej taśmy. Taki waży 120g No i poszybował. Musiałem skorzystać z bezwietrznej pogody. Przylepiłem obciążenie na dziobie, na czuja. Drobna korekta a oto wynik. Moim zdaniem dobrze, ew do drobnej korekty. Cały czas to samo wyważenie, różne sposoby wyrzutu. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=gVqCuctf7qk Środek ciężkości wyszedł mi 8 cm za załamaniem początku skrzydła. Na stanowisku pomiarowym (dzięki uprzejmości syna) ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Tych, którzy nie zaglądają do innych działów, z przyjemnością informuję, że buduję parkflayera na podstawie naszej rodzimej konstrukcji EM-10 Bielik. O procesie powstawania poczytajcie tutaj. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/23770-em-10-bielik-parkflyer/ Tymczasem w tym wątku będę już uzbrajał konstrukcję. Samolot w tej chwili waży 120gram Śmigło będzie pchające max 7 cali Akumulator 1300mAh-25C - waga 112gram Serwa HXT900 Myślę o silniku emax 2812 + śmigło 7x3,5 lub jakiś wolniejszy setup np z emax 2822. Sądzę, że w 350gramach się zmieszczę, czyli 12,3 uncji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 pierwszy i ostatni lot najlepszy. Aczkolwiek dociążył bym jeszcze przód ale tylko kilkoma gramami max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Hmmm może ja pomyśle o sylwetkowym Skorpionie jak mój mig migiem pocałuje ziemie . Byłby drugim modelem sylwetkowym w historii PFM rodzimie polskich jetów (wiele tego nie było-została by IRYDA i GROT a Iskra chyba się jeszcze u nas przewijała) PS szkoda że nie z białego depronu,wystarczyła by przezroczysta taśma . Genialne-można robić eFy ,migi ale wpaść na pomysł wykonania naszego Bielika - szapo ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Ja w tamtym roku zrobiłem pzl 230 skorpiona, dużo w nim było wad, model był konstrukcyjny z depronu. Praktycznie budowałem na podstawie oraz rzutów sylwetkowych samolotu. Sterowanie było zrobione trochę dziwnie ale się sprawdza ale ciężko było by mi tu je rozpisać. Wady dotyczyły głównie układu sterowania :oops: no dobra opisze jak to było zrobione to było na zasadzie rurek takich przez które się puszcza kable można kupić w elektrycznym. Na zewnętrznej rurce po bokach osadzone były stateczniki od ''kaczki'' i ogona co zapewniało im możliwość teoretycznie obrotu o 360*.... teoretycznie bo praktycznie szły 45*w góre i 45* w dół maksymalnie :?. CO tu dużo pisać zwrotna była bestia i pożarła mi 3 serwa :mrgreen: :mrgreen: a właściwie wspomniany układ sterowania po prostu albo duże serwa albo mniejszy model i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Zrobiłeś skrzydła za gondolami silników jak usterzenie płytowe? :shock: Czad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 CO tu dużo pisać zwrotna była bestia i pożarła mi 3 serwa :mrgreen: :mrgreen: a właściwie wspomniany układ sterowania po prostu albo duże serwa albo mniejszy model i tyle. Przede wszystkim trzeba dobrać przełożenie odpowiednie. 45 stopni przy pływającym usterzeniu to masakra jakaś Chyba że się chce zawracać na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Napisałem że to wychylenie maksymalne jakie dało się osiągnąć a latałem na około 10* z tyłu 15* z przodu z tego co pamiętam. Może zrobię jeszcze jeden taki model ale na razie za mało czasu po 8 lekcji dziennie i klasówki praktycznie każdego dnia skutecznie ograniczają moją działalność modelarską :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Mój temat o Skorpionie też gdzieś znajdziecie na PFM ale wróćmy do rzeczy- właściwie zrobiły się dwa tematy Bielika i trudno ogarnąć gdzie pisać co do napędu jesli śmigiełko 7" ci nie straszne może spróbuj - Mój Cutlas na emaxie 2412 na śmigle E 7x6 model ważył ponad 550g i nie wiele potrzeba było do zrównania ciągu z wagą (pakiet 3s) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Jeśli chodzi o uzbrojenie to raczej tutaj. Jeśli sprawy konstrukcyjno-projektowe to w dziale projekty. 7 cali to absolutny max dla śmigła. Większe będzie już haczyć o ster wysokości. Jeszcze szukam odpowiedniego silnika, przyznam się, że w gąszczu silniczków na HK jeszcze się za bardzo nie orientuję Czy są śmigła składane pchające? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Czy są śmigła składane pchające? Wystarczy odwrócić łopatki w zywykłym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 A ja się pomyliłem wyżej-oczywiście model z filmiku jest napędzany Emaxem 2812 a nie 2412 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi