Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem na Allegro cos takiego;

Dołączona grafika

Rozpiętosć 176cm, profil 12% czyli 60mm u nasady. Zastanawiam się czy dźwigarki wkleić w przygotowane miejsca (kolor czerwony), czy tradycyjnie - tak jak leżą listewki;

Dołączona grafika

Druga sprawa to jakim programem wyliczacie SC dla skrzydła?

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja bym te listewki wkleił w przygotowane miejsca.

Ale jeśli wkleję w przygotowane miejsca to w sumie one niczego nie wzmocnią; moim zdaniem - i tak zawsze robiłem - wzmocnią gdyby to była jedna listewka, a nie dwie nizezależne.

Dzieki Maciek - zaraz sprawdzę.

Jaką wartosć wpisać w pozycję Sweep ?. Jednostki dowolne czy to w calach?

Opublikowano

sweep to przesunięcie końcówki skrzydła względem środka

na tym obrazku jest oznaczony jako n1 i wynosi 360mm

Dołączona grafika

jaki jest to wartość u ciebie musisz pomierzyć

do wymiaru wewnętrznego i końcówki skrzydła nie zapomnij dodać lotki projektant obrazka wyżej tego nie zrobił :mrgreen: ale rysunek wklejam tylko poglądowo a w ramach sprostowania mogę napisać że SC dla tego skrzydełka wynosi 21,5 -22cm

wymiary podawaj centymetrach lub milimetrach wedle uznania

Opublikowano

SC 21,5 - 22 cm ale dla mojego czy tego z rysunku ? :mrgreen: Lotka ma szerokości jakieś 7,5cm - taka mi została z innego projektu ale jest prostokątna na całej długości - takie też stosowałem. Tu na szkicu widzę zbiezne...

Sweet u mnie to 365mm mierzone od "dzioba" do lini łączącej oba wierzchołki krawędzi natarcia.

Opublikowano

sc oczywiście dla obrazka nie mam swojego więc muszę się posługiwać takim z błędem :mrgreen:

zbieżna czy nie ważne istotne jest to żeby ją dodać przy liczeniu SC

było by coś w tym stylu jeśli lotka ma 7,5cm musisz tylko skorygować wartość sweep bo ja dałem na oko

http://fwcg.3dzone.dk/?wing_span=176&root_chord=58&tip_chord=38%2C5&sweep_type=0&sweep=33&cg_pos=20&show_mac_lines=0

Opublikowano

Teraz to już nie kumam w ogóle ; z linku wychodzi sweep 33cm uwzględniając lotki a przecież jest dużo więcej. Widzę też że wkradło się nieporozumienie; Sweep na twoim rysunku liczone jest od "dzioba" do poczatku natarcia skrzydła - oczywiście w pionie licząc. Ale napisałeś że liczyć do końca - rozumiem - do końca profilu skrajnego czyli do jego spływu wliczając lotkę?ale to bzdury jakieś wyszłyby... więc nie wiem jak ci wyszo te 33cm ? Rozumiem, że jest to odległość na twoim szkicu więdzy punktami P1 - P2 ?czyli mierzone do natarcia.

Opublikowano

Irku, miałem/mam zagi 1.5m ustawiałem SC według " instrukcji" Co się okazało? W ogolę środek ciężkości był zły (według programu powinno być ok) Zrobiłem parę prób z umiejscowieniem pakietu i wtedy dało się latać. Zauważyłem, że w skrzydełkach środek ciężkości wychodzi (ponad połowa licząc do dzióbka)

Opublikowano

biorąc pod uwagę twoje pierwsze zdjęcie i prawdopodobnie wymiary :)

wewnętrzna cześć 50,5cm + 7,5cm lotki = 58cm

końcówka skrzydła 31cm+ 7,5cm lotki = 38,5cm

rozpiętość 176cm

czyli:

Wing span 176

Root chord 58cm

Tip chord 38,5cm

Sweep musisz sprawdzić u siebie ile jest między p1 a p2 i wpisać sam oraz kliknąć w ten mały guziczek update musiałem coś wpisać żeby wygenerować linka :mrgreen:

Dołączona grafika

podaj wymiar któregoś ? i sprawdź czy reszta wymiarów się zgadza

Opublikowano

Boczny z prawej znak zapytania czyli nasze sweep to 365 mm a dolny znak zap to 260mm

po wrzuceniu wartości sweep wychodzi SC 179,6. Ale to oczywiście się trochę zmieni narazie to wszystko w stanie surowym; przyjdzie listwa spływu, odlegosć na zawiasach... i takie tam.

Opublikowano

No tak 26,5. To nie wiem skąd się wzięło owe 179,6 :oops: Porównam te wyliczenia z wymiarami Stratosa i zobaczymy czy siepokryją SC. No dobra to można sprawę SC zakończyć a rozpącząć nowe :mrgreen: Np natarcia - wstawić listwy balsowe ? wolałbym wstawiać. Oklejanie - wymyśliłem coś smiesznego więc tylko ogólnie zapytam - oklejaliście może ...tapetą? Myślę, że będzie to o wiele mocniejsze rozwiazanie niż sama tasma klejąca.

Opublikowano

Oklejałem modele tapetą i wychodziły pancerne - nie do ubicia,ale też nie jest to rozwiązanie lekkie. Stosowałem je do prostych modeli na uwięzi jeszcze w latach 80-tych. Do dzisiaj mam jeden płat :mrgreen: .

Opublikowano

Napęd ten sam co w STRATOSIE czyli silnik Aeolian c 3530 kV 1400 lub mocniejszy TP 2915-35 kV 930. Jako, że w tym momencie mam dwa skrzydła więc mogę ten lżejszy silnik Aeolian zostawić w mniejszym skrzydełku. Jak spisywał się napęd w STRATOSIE widać na filmie:

Startuje na poowie gazu by nie przekroczyć wartości 30A. Jak widać nie ma z tym najmniejszego problemu. Skrzydło do lotu miało masę ok 1450g.

Opublikowano

No i zamówiłem sobie takiego olbrzyma a okazało się ze już kupiłem kiedyś na allegro od tego pana wersję 120 cm :):):):)

Co do silnika to zasilać go będziesz trzema czy czterema celami ????

Akurat robię małe zamówienie na HK i nie wiem jaki motorek dorzucić na napęd tej 160-tki. Szczerze wolał bym trzy cele do napędu :):)

Opublikowano

jakiś link gdzie go kupić ?

przejrzałem allegro ale nic mi takiego nie wpadło w oko :(

Opublikowano

Już mówiłem - rozp 176cm nie 160. Zasilanie głównie 3s 5000 lub 2 x 2200 bo takie mam pakiety. Ale mam też 1 x 3000 4s tylko, że to za małe obciażenie modelu jak na jeden pakiet.

Własnie kupiłem folię do pokrycia z góry:

Dołączona grafika

8,4 zł za 1mb to chyba warto :rotfl:

Robert - nie znalazłeś na A. bo oferta wyczerpana ale napisz do gościa;

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1721211077

Opublikowano

Dziś mały problemik;

Dołączona grafika

Jak wspominałem wcześniej lotki są niewykorzystaną pozostałością zazdoptowaną to tego modelu. Chodzi o miejsce mocowania dźwigni i poożenie serw. Standardowo jak widać byłyby bardzo daleko od środka - 53cm. Pierwszy wariant to rozwiązanie oznaczone jako "2". Serwo przysunięte jak najbardziej do lini środkowej modelu - dźwignia byłaby klejona do boku lotki - wariant pewnie mało korzystny dla sił w czasie lotu. Drugi wariant to położenie popychacza po przekątnej "3" i przybliżenie serwa skrajnego. Tylko nie wiem jak tu z siłami działającymi pod takim kątem na dźwignie lotki. Ciąć folii by przesunac ku środkowi mocowanie dźwigni nie chcę bo to chyba nie wiele by dało.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.