jetfan Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam wszystkich miłośników Łosi tym razem w wersji A tj z pojedyńczym statecznikiem a to głownie dlatego, że wersja B była już parę razy na tym forum. Model jest na razie w stanie wczesnej produkcji, dużo pracy jeszcze zostało do zrobienia. Skala 1:12, czyli rozpiętość ok 1460mm. Z tego co zmieniłem w stosunku do oryginału to powiększenie statecznika poziomego - wyraźnie widać to na zdjęciach od góry, oraz przesunąłem podwozie główne maksymalnie do przodu, goleń jest wyprostowana a nie pochylona do tyłu jak w prawdziwym łośku. A i tylna płoza nie jest płozą tylko kółkiem. Model nie ma chowanego podwozia, nie ma też klap i skrzeli. Na razie wygląda tak jak na zdjęciach ale będzie zdecydowanie urealniony i ze "śladami eksploatacji". Model jest zupełnie pusty, kabinki są zamocowane tylko do zdjęć tj na gumkę i "grawitacyjnie" ale wszystko się jeszcze zmieni, być może kabina na dziobie także bo kształt mi się nie podoba mimo wielu prób i wysiłków. A teraz pytanie: jak myślicie z czego go zrobiłem 8)
jetfan Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Opublikowano 23 Lipca 2011 Deeeeproon ? Z depronu są tylko osłony silników: kilkanaście warstw sklejonych razem i "wytoczone" na wiertarce papierem ściernym. A reszta z czego? 8)
utopia Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 styrodur pewnie ale dla mnie może byc nawet z łupin od orzeszków ziemnych jeśli Ty masz fun to jest najważniejsze materiał jest tylko etapem przejściowym do osiągnięcia zamierzonego celu
Marek:D Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 A reszta z czego? 8)Ultralekka konstrukcja tytanowa ze śladowymi śladami duralluminium a na pokrycie papa? Tak poważnie to coś mi się wydaje, że to styropian oklejony papierem/folią i na to farba Jakość powalająca Jak jest to z jakiejkolwiek pianki, chylę nisko czoła(a jak z drewna, to też chylę ).
madrian Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 Pewnie ze styroduru, który wszak depronem nie jest... Ale czy różowy, czy niebieski to już nie powiem. :devil:
jetfan Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Opublikowano 23 Lipca 2011 styrodur/ styropian/epp/inna pianka Bingo, mamy Zwycięzcę: styrodur + cienki laminat na zewnątrz. Zagadka była zbyt łatwa
Malker Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 A już chciałem pisać, że styrodur ze śladową zawartością orzeszków arachidowych
jetfan Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Prac nad Łosiem ciąg dalszy, narobiłem się jak nie wiem co a dużo nie przybyło przy okazji chciałbym jeszcze raz podziękować uczestnikowi forum ("peciak") za wykonanie szachownic i numerów. Teraz przeniosę wysiłki na Twin Star'a którego kupiłem specjalnie po to by potrenować loty dwusilnikowym modelem - szkoda by było rozbić Łosia w pierwszym locie z powodu prostego błędu tj. braku doświadczenia.
d.a.r.o. Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Podoba mi się ten Łoś :shock: Już niecierpliwie czekam na oblot :roll:
Grzechu Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 W oszklony dziób aż kusi włożyć kamerę! :mrgreen: Model piękny, gratuluję
Marcus Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Jeszcze line podziału blach i będzie lux!
Rekomendowane odpowiedzi