ahaweto Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Wybraliśmy się na latanie ale tak dzisiaj pi.....ło że tylko najbardziej doświadczeni i mający duże modele odważyli się na to. Z rzeczy bardziej przyjemnych, to odwiedził nas będący w delegacji (prawdziwy modelarz bo wziął ze sobą modele ) kolega Adam (Apathor) z Aeroklubu (tutaj pamięć mnie zawodzi ) Śląskiego lub Katowickiego. Można sprostować. Mogliśmy podziwiać w locie piękny model ,,Spita,, kol. Adama a drugim odważnym był Bartek latając swoją ogromną Extrą. Wiało tak mocno że w oddali jeździli fani skrzyżowania ,,bojera,, na kółkach z żaglem. Paweł, czołowy pilski ,,kombaciarz,, zapoznał się z modelem ESA przywiezionym przez kol. Adama. U Pawła dojrzewa powoli myśl aby w Pile utworzyć zespół kombatu ESA. Pomysł bardzo dobry. Nie wiem jak było później (małżonka czekała na transport) ale pod wieczór wiatr troszkę osłabł i polatałem u siebie Easy Starem. Chociaż tyle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy245 Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Adamie jeszcze do odważnych musisz dopisać Macieja też latał w tym wietrze swoim DRAGONEM po południu wiatr opadł z sił i ja sobie polatałem mimo dużego wiatru cały dzień z Maciejem spędziliśmy na lotnisku i wszyscy wróciliśmy z całymi modelami do domów ja z Maciejem opuszczaliśmy lotnisko dopiero krótko przed 20:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 No tak a u nas to nie ma komu nawet pasa wykosić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Hasło, i kosimy. W kosiarce nowy nóż i jeszcze nie wypróbowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 jutro część ludzi ma zamiar pojawić się koło 15-16 ja zaczynam od 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 W niedzielę 7 października na lotnisku w Pile odbędzie się impreza pt. Święto Latawca, modelarzy również zaproszono. Jest okazja aby się spotkać w większym gronie. Tylko oczekiwania co do wiatru pilotów latawców i modelarzy są całkowicie inne, ale może pogoda zadowoli obie strony . Mają być jeszcze inne atrakcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 W środku tygodnia? Nie przypadkiem w weekend? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Adam miesiące pomylił chodziło mu o 7 Października czyli najbliższy weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Plama. Ma być 7 października. Poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 U mnie sa 6 października:p Ale nie ma sensu robic latawca gdyż mam szkole. Moze uda mi sie do pily zawitac:) Beda testy wyciągania Foxa od hype na baranka przez decathlona od pelikana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loczek1392 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 A od której godziny ta impra.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Latawce na niebie nad lotniskiem pojawią 7 października. Zapisy uczestników zostaną otwarte o 9.00, początek zawodów o 10.30 http://www.zycie.pila.pl/informacje/20120924-buduj-latawiec-za-dwa-tygodnie-swieto/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy245 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Maciej a jak wam idą prace z latawcami ? Macie z kucharzem już zrobione ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Dzisiaj cały dzień lało i limit wody chyba został wyczerpany, trzymajmy kciuki za jutrzejszy wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Kicha .Ludzie z dziećmi i latawcami przyjechali na lotnisko a organizator przestraszył się wczorajszego deszczu i odwołał imprezą. A pogoda była (na latawce) idealna. Impreza została przełożona na następną niedzielę. Nasza młodzież próbowała wypuścić płaski latawiec bez powodzenia i zawiedziona zajęła się konsumpcją przywiezionych produktów. Wszystkie trzy latawce Macieja, dwa pojedyncze i jeden podwójny zachowywały się w powietrzu wzorowo. Aby zwinąć 250m linki Maciej posłużył się wkrętarką akumulatorową Makita. Przyjechał również p. Jan, nie tylko z latawcem ale również z modelem samolotu Kania. Jarek polatał Formozą desantując skoczka spadochronowego, jego syn Kacper nazbierał w nieodległym lesie grzybów kozaków . Maciej wykonał dwa loty Dragonem, ja dwa loty X-rayem. Po drugiej stronie pasa amatorzy palenia gum szaleli. Było na co popatrzeć, szczególnie na wysiłki ,,podrasowanych maluchów,, których czerwone i spocone z wysiłku silniki próbowały dotrzymać kroku samochodom BMW, Subaru, Nisann i jeszcze innych. W sumie dzień nie był stracony. Może za tydzień organizator wykaże więcej zdecydowania. Oby pogoda dopisała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Na dzisiejsze Święto Latawca wspólnie z synem zbudowaliśmy taki ,,aparat,, latający,, . Wzorowałem się na latawcu zamieszczonym w książce P. Elsztein ,,Budowa i pilotaż latawców,, WKŁ 1975r. Wymiary i proporcje ustaliłem sam a podstawą wymiarową była wielkość arkusza bibuły którą zamierzałem pokryć latawiec czyli rozmiar A3. Praktycznie nie miałem żadnych odpadów. Konstrukcja z listew sosnowych 4x4 całość dla wzmocnienia konstrukcji wykrzyżowana mocną nicią. Jest to pierwszy latawiec skrzynkowy jaki zbudowałem. Ku mojemu zaskoczeniu, po ustaleniu długości uzdy konstrukcja zachowywała się w powietrzu rewelacyjnie . Pięknie unosił się nawet na wyciągniętej ręce. Udało mi się wywindować go (jak mówili kibice) na jakieś 400 metrów, a całej szpuli jeszcze nie rozwinąłem. W konkursie sędziowie zmierzyli kąt i wyszło 69 stopni. Startował mój syn Jan. Uczestników było dużo i było o co walczyć. W klasie OPEN startowali Julek, Maciej i Grzegorz. Udział w zawodach brały również ,,kobitki,, . Po części konkursowej, w oczekiwaniu na wyniki oglądaliśmy atrakcje jakie przygotowali organizatorzy. Ku naszemu zaskoczeniu syn zajął pierwsze miejsce w klasie latawców skrzynkowych i zdobył piękny puchar . Nagrody wręczał p. Prezydent Miasta Piły. W klasie OPEN Julek zajął III - miejsce ... ... a Maciej zajął II-miejsce ! Sukces . Krótko mówiąc - modelarze górą ! Po konkursie Maciej oblatał swój nowy nabytek Me-110 od Marka. Rewelacja. Oblot udany. Pogoda dopisała również dla modelarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 NO no pogratulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loczek1392 Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Dziś pogoda nie popisała się za bardzo,ale loty się odbyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loczek1392 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Dziś pogoda dopisała świetnie,holowane były szybowce a i małe PLANKTONY też pośmigały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Pogoda jak na listopad, całkiem, całkiem. Wybieramy się z Maciejem na 11-stą. Polataliśmy trochę. Było kilka ,,stłuczek,, oraz starty Madmana (całkiem udane) bez jednego z kół podwozia głównego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi