Skocz do zawartości

Dość mały zasięg w Graupnerze MX-16s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, dzisiaj oblatywałem mojego Easy Glidera PRO oraz takiego elektrycznego trenerka. Otóż gdy oddaliłem się od jednego jak i drugiego modelu na około 70 metrów to były zakłócenia, lotki wariowały. W EGP jest odbiornik Jeti 7 kanałowy, a w trenerku Jeti 5+. Podczas lotu EGP mało go nie rozbiłem bo było takie zakłócenie / brak zasięgu (około 80 metrów) że model mi opadł z kilka metrów w dół i skręcił, na szczęście chwilę potem bezpiecznie wylądowałem . Co może być przyczyną tak dużych zakłóceń i tak małego zasięgu? W przyszłości (wiosna / lato 2012) chyba przesiądę się na 2,4 GHz bo jak widać, jest coraz mniej rzeczy pod 35Mhz. A pro po co sądzicie o Hitec'u Aurorze 9 lub jaka aparatura do 1,5 tysiąca polecacie? Chodzi mi o aparaturę komputerową, pulpitową i 8 kanałów? Z góry dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli odbiorniki są sprawne, to masz coś w torze wcz nadajnika. Sprawdź połączenie anteny z członem wcz. Takie zasięgi są bez anteny w nadajniku.

Opublikowano

Antena w nadajniku siedzi dobrze i była rozsunięta. Co do aparatur to jak co ale Aurorę 9 bym kupił nową

Opublikowano

Od pewnych i znajomych osób można kupić używaną w b.dobrym stanie.

Wątpię, żeby ktoś nie oszczędzał nadajnika skoro latają na nim jego modele.

Opublikowano

Wymieniałes podzespoły? Moze filtry ferrytowe załatwiły by sprawę. U mnie żadnych problemów z nadajnikiem. Tez mam jeti mpd rex5 ale także dwie corony i żadnych problemów. Model troche szalał na regulatorze tp mag 8 18A ale filtr załatwił sprawę.

Opublikowano

Witam.

Może to być moduł W.CZ. ale nie musi. W moim nowiutkim nadajniku wymiana płytki modułu nie dała żadnego pozytywnego efektu. Jeżeli chcesz kupić (tanio) ten element i spróbować co się będzie działo daj znać na prv. Być może po zamontowaniu w Twojej MX modułu 2,4 GHz uratujesz nadajnik i będziesz miał sprawny sprzęt tyle, że właśnie 2,4 GHz. Ciekawe przygody z MX16s były już opisywane na forum - poszukaj. Ja w każdym razie, po długiej ale przegranej walce z tym nadajnikiem, zrezygnowałem zupełnie z tej marki. Za dzień, dwa będzie nowy sprzęcik. A póki co latam sobie na starej ja świat Sanwie Vanguard i nie wiem co to są zakłócenia :D .

Pozdrowienia

Opublikowano

A przypadkiem regulator nie zakłóca? Odsuń odbiornik od regulatora ile się da!

:mrgreen: To może być przyczyną bo są od siebie oddalone o jakiej kilka milimetrów, spróbuję jakoś inaczej to uporządkować. Jutro potestuję to zobaczymy.
Opublikowano

Z Twoim nadajnikiem prawdopodobnie wszystko jest ok.Odbiorniki Jeti bardzo nie lubią gdy się w nie celuje anteną nadajnika.Dodatkowo ich krótką antenę odbiorczą najlepiej wystawić na zewnątrz kadłuba.Na początek poczytaj też artykuł Piotra

Opublikowano

Witam.

Odbiorniki Jeti bardzo nie lubią gdy się w nie celuje anteną nadajnika.

Żaden odbiornik nie lubi takiego celowania a wiąże się to z propagacją fali z anteny nadajnika.

Ponieważ mam podobne kłopoty z MX16 pozwalam sobie zacytować poradę Pana Andrzeja Pieca, wywoływanego już na forum jako znawcę tematu:

- wybebeszyć model z elektroniki;

- poukładać wszystko na jakimś stoliku;

- pooddalać od siebie wszystkie komponenty;

- zasilić odbiornik z osobnego, pewnego źródła;

- pakiet w nadajniku naładować na 100 %;

- wymienić serwa na zwykłe standardowe;

- wymienić odbiornik na zwykły standard (żadne mini i mikro);

- włączyć nadajnik, odbiornik i próbujemy zasięg oddalając się z nadajnikiem;

- nie dotykamy anten;

- po 100-200 m ma prawo pojawić się "mrowienie" na serwach ale nie "szarpaczka";

- próby robimy na wolnej, otwartej przestrzeni.

Jeżeli coś idzie nie tak, mamy 100% problem z nadajnikiem i żadne eksperymenty z poprawkami "umeblowania" w modelu w tym momencie nie pomogą. Jeżeli wszystko poszło dobrze oddychamy z ulgą (bo nadajnik jest OK) i zabieramy się do właściwej roboty czyli wymieniamy po kolei serwa (po jednym !), zmieniamy zasilenie na BEC, zbliżamy odbiornik do regulatora itd.. Czyli eliminacja wsteczna małymi kroczkami.

Pozdrowienia

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.