plisken Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Godzinę temu temu odebrałem świeżo wycięty z EPP model Extry 300. Ma ty być w miarę wolno latający model do nauki podstaw akrobacji 3D. Jako że podobno nie ma raczej jakiegoś kompromisu między modelem do klasycznej akrobacji, a 3D zdecydowałem się na model typowo 3D. Najwyżej na początku ograniczę wychyły i ustawię expo Model został wycięty z płyt 40mm. Kadłub ma 40mm z przodu (mogłem zamówić grubszy...) i ok 22mm z tyłu. Skrzydła mają niecałe 40mm grubości przy kadłubie. Rozpiętość to 1200mm, długość to 1015mm. Ile to waży sprawdzę po powrocie do domu. Chciałbym się zmieścić w max 900 - 1000g. Zastanawiałem się nad elektroniką do tego cacka. Myślałem nad czymś tego typu: silnik: http://abc-rc.pl/p/136/2796/silnik-emax-gt2820-07-kv850-500w--od-500w-do-1000w-silniki-elektryczne.html lub http://abc-rc.pl/p/118/535/silnik-c3542-06-kv1000-555w-silverblue-silniki-bezszczotkowe-silniki-elektryczne.html serwa na lotki http://abc-rc.pl/p/115/570/serwo-corona-cs-929mg-12-5g-1-8kg-cm-metal-serwa-analogowe-serwa.html na ogon http://abc-rc.pl/p/115/1896/serwo-corona-cs-939mg-12-5g-2-5kg-cm-metal--serwa-analogowe-serwa.html pakiet 3s 2200 Czy takie wyposażenie starczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 2xwięcej ciągu niż waga. Nie za duży ten zapas mocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Na moje oko silniki trochę na wyrost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 "Producent" zalecał silniki o mocy 450-600w... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 witam!!! sorki za OT! kolego pliksen zamiast dublować podobne tematy mogłeś dalej z powodzeniem kontynuować wątek w poniższym temacie: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=21958 w taki sposób robi się tylko galimatias na forum... pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 2xwięcej ciągu niż waga. Nie za duży ten zapas mocy? oczywiście że nie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Kolego Andrzeju, stworzyłem nowy wątek, ponieważ jest to inny model wycinany przez kogoś innego, ma nieco inne wymiary i jest nieco inaczej wycięty. Temten ma w tytule "by Osa", a moja extra jest "by mardok125" Z racji tego, że kadłub ma w najszerszym miejscu 40mm nie byłoby wiele miejsca w środku po wzmocnieniu kadłuba i wypaleniu luku na elektronikę planuję go poszerzyć doklejając "na kanapkę" po obu stronach EPP grubości ok 8-12mm. Zastanawiam się jeszcze nad rozwiązaniem popychaczy sterów wysokości i kierunku. Czy wystawić serwa na zewnątrz z boku kadłuba i zrobić popychacze z pręta węglowego, czy schować je w środku kadłuba i w kadłub wpuścić bowdeny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Model tej konstrukcji powinien Ci wyjść 800-900g max do lotu. po 1000g ważą pełno kadłubowe gotowce. I silniki za mocne moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Nie ma czegoś takiego jak za mocny silnik do 3D. Miałem model 2,3kg i prawie 5kg ciągu i wcale źle nie było. Kwestia tego jak kto lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Czyzby watek umal smiercia naturalna ? @ Bartek cos ruszylo czy utknales ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Przerwa została wymuszona przez budowę, święta, wiatr halny, kwaśne deszcze, prądy wodne w Amazonce i przygotowania do ślubu. Na wiosnę coś podziałam dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Przerwa została wymuszona przez budowę, święta, wiatr halny, kwaśne deszcze, prądy wodne w Amazonce i przygotowania do ślubu. Na wiosnę coś podziałam dalej. Jak masz jakies fotki zapodaj - wyglada na to ze i ja rusze do budowy tego modelu Pochwale sie jak tylko rozpoczne prace rowniez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Po niedzieli wrzucę, gdzieś mam na dysku w pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Kto go wycina ? I jakie są koszta? Pozdrawiam i z góry dzięki! Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Wyciął mi go Marek Rokowski za... nie pamiętam dokładnie... chyba 250zł. Najlepiej napisać do niego bezpośrednio. EDIT: Sorry za sporą pomyłkę... to jest temat z poprzednią Extrą, czego nie zauważyłem :/ Ten temat faktycznie umarł, bo oddałem puzzle znajomemu, a ja zakupiłem wtedy inny model. Obecnie faktycznie na warsztacie czeka inna, mniejsza extra, ale nieco lepiej pomyślana i wycięta. Nie będzie to taki deskolot jak ten z tego tematu. Zapraszam: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/31276-extra-300-970mm-epp/page__view__findpost__p__403835 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam, Podepne sie coby nie mnozyc watkow niepotrzebnie. Moja EXTRA z tego zestawu dzis zostala skutecznie ulotniona, coprawda lot trwal 7 min w trudnych warunkach ale wystarczylo to aby sie przekonac ze bedzie z niej uciechy sporo Podstawowe figury kreci plynnie mimo dosc silnego wiatru, Mysle ze zapas mocy pozwoli na namiastke 3D. Kilka fotek, : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Może trochę danych technicznych : silnik, regulator,serwo, akumulator, wymiary, masa do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Rozpietosc : 970 mm Silnik : http://abc-rc.pl/p/168/2541/silnik-c2836-07-kv1250-290w-silverblue-silniki-firmy-silverblue-silniki-elektryczne.html Serwa: SW - MG90, pozostale SG 92R RTF: bez malowania 610 g Smiglo: 9x6 (na razie SF) Pilot nieznany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Oho.. widzę, że mnie ktoś ubiegł Ja na chwilę obecną wszystkie prace modelarskie mam wstrzymane przynajmniej do czasu położenia wylewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 A jaki pakiet jak można spytać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi