jez86 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Przeszukałem forum na temat sprzętu jaki montujecie w combatach. Dlatego, że jeszcze z modelarstwem elektrycznym nie miałem do czynienia potrzebuję waszej opini czy poniższa lista jest dobra. Dobra tzn. czy wybrane elementy będą z sobą działać jak należy. Lista gratów: Silnik: TowerPro 2408-21T Serwa: HXT900 9g Regulator: Turnigy AE-20A Brushless ESC Akumulator: Turnigy 1300 mAh 3S 20C Ładowarka: Turnigy Accucel-6 50W Związku z tym, że mam też inne akumulatory to do listy zakupów dorzuciłem sobie jeszcze coś takiego: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10952__Cell_Log_8M_Cell_Voltage_Monitor_2_8S_Lipo.html Bardzo proszę o waszą opinię, czy zestaw gratów jest dobry, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Zestawik dobry. Buduj :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tochy Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Kombatach!! :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 A ja powiem inaczej. Zamiast silnika TowerPro 2408-21T użyj Emax 2812, jest lżejszy i wytrzymalszy od TP. Regiel kup większy bo jak Ci się nawinie taśma na silnik to go spalisz. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Akumulator: Turnigy 1300 mAh 3S 20CJeśli masz to ok. jeśli kupujesz to trochę więcej niż 20 C (mała wydajność) Ty się Łukasz nie śmiej ,kadet to też żołnierz tylko początkujący a ESA Wowa sprowadził z Czech żeby nowi ludzie zaczęli latać kombatem . Sam widzę po sobie jak ESA pomogła mi w wejściu do normalnego kombatu ,zwłaszcza do 1/8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jez86 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Aktualizacja listy: Wymieniam silnik na EMAX 2812. Regulator Turnigy AE-25A Brushless ESC Akumulator: Turnigy 1300mAh 3S 25C czy może zwiększyć pojemność Śmigło TowerPro 8x6 będzie dobre do emax'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tochy Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Marian ja się nie śmieję tylko poprawiam pisownie/wymowę z combata na KOMBATA. Drażni mnie to strasznie... jak pisze combat. W Polsce jesteśmy chyba nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jez86 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Tochy zgadzam się z tobą. Też mnie denerwuje jak ktoś spolszcza angielskie słówka. Mój błąd, po polskiemu trzeba pisać. Combat napisałem bo wcześniej buszowałem po sklepach i tam było napisane Air Combat. Teraz będę pisał poprawnie KOMBAT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tochy Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Spoko 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ellipsis Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Według regulaminu który determinuje dobór sprzętu nie możesz wsadzić do modelu więcej niż 1350mAh. Ale patrz też na wagę pakietu gdyż są spore różnice w ilości C, rozmiarach i pojemnościach pakietów. Jak dobrze poszukasz to możesz znaleźć akumulator o wielkości pakietu 1000, mający 1300. Albo patrząc z innej strony taki który ma 55C a jest wielkościowo zbliżony do innych 15-20C. Dla przykładu pakiety Fullymax 1300/30C ważą 106g a Flightmax 1300/20C -116g; więc nie dość że mniej tych C mają to jeszcze są cięższe o 10g ale za to mają mniejszy rozmiar. Co do samolotu to Airacobry nie polecam na pierwszy samolot ESA. Wydłużony nos sprawia, że ten samolot zachowuje się trochę inaczej niż reszta - a także dużo prościej go uszkodzić (miałem go to wiem). Ki61 da Ci więcej radości a przede wszystkim znajdziesz więcej fotorelacji z budowy gdzie będziesz mógł podpatrzeć sprawdzone przez Kolegów rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tochy Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Mig 3 też jest dobry (sprawdzony w praktyce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jez86 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ciekawa uwaga co do wagi i wielkości akumulatorów. Poszukałem i zrobiłem takie zestawienie: Co do akumulatorów: 1. Turnigy 1300/25C waży 175g 2. Turnigy nono-tech 1300/25~50C - 165g 3. Turnigy 1300/20C - 165g 4. FlightMax 1300/20C - 147g Chyba najciekawszą propozycją jest pozycja nr. 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tochy Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Moim zdaniem nano-tech ;D (szybkie ładowanie i waga przystępna). Sam posiadam 6 sztuk tej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Śmigło TowerPro 8x6 będzie dobre do emax'a?poczytaj tuhttp://www.emodel.pl/emax-silnik-cf-2812-p-142.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jez86 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Jak wylicza się środek ciężkości kombata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Tak jak każdego innego modelu latającego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Jak wylicza się środek ciężkości kombata?Jeśli to model z cyber-fly to 4 cm od krawędzi natarcia tuż przy kadłubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jez86 Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Niestety nie jest z Cyber-fly. Już znalazłem programiki do obliczania środka ciężkości i już chyba wszystko wiem na ten temat. Czy istnieje jakaś instrukcja co trzeba zrobić, sprawdzić, ustawić, zmierzyć, zwarzyć tak, żeby w ciągu pierwszych 5 sekund lotu nie zaliczył kreta? Szukałem na forum (może za słabo), ale niestety nie znalazłem. Drugie pytanie, to czy macie jakieś sprawdzone patenty montowania pakietów, żeby nie wyleciały w trakcie lotu. Jedną z metod jaką wyczytałem jest umieszczanie pakietów na wcisk. Czy ta metoda rzeczywiście się sprawdza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 niestety programy do wyliczania sc trzeba traktowac tylko orientacyjnie. czasem wychodzą niezłe chece co do montażu i ustaweiń - zgłos sie do producenta;) ja dołączam do każdego zestawu instrukcje ze zdjęciami "step by step" trudno ci doradzic cos w sprawie mocowania pakietu zalezy czy chcesz zrobic ESA w wersji basic - z bebechami na wierzchu - czy troche się pobawic żeby to schowac jakiej grubości masz kadłub? wersja na wcisk jest ok - tylko zakładaj wyważone śmigła żeby od drgań model się nie demontował w powietrzu regulacja tez bedzie zależeć od wielkości sterów spytaj o ustawienia kogos kto ten zestaw już oblatał ale tak pobieznie: wychylenia lotek i SW+/- 10mm expo n alotki 50% expo na SW 20-30% to oczywiście na początek potem zmienisz charakterystykę wg własnych upodobań i możliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Po wstępnym ustawieniu SC. Idziesz na łąkę z wysoką trawą i rzucasz samolotem jak rzutką. Zweryfikujesz wtedy wyważenie. Jak samolot ma predyspozycje do szybowania to i może zdążysz trochę posterować. Dopiero po tym proponuję loty na silniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi