kkkamil Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Witam, Marząc o wykonaniu, w odległej przyszłości, pełnowartościowej makiety myśliwca- najlepiej z chowanym podwoziem , postanowiłem póki co nieco podrasować jakiś prosty zestawik. Zaopatrzyłem się więc w model EPA FW- 190 z CyberFly, no i się zaczęło. Najważniejsze przeróbki to: wydłużenie modelu parę cm z przodu i z tyłu, zwiększenie rozpiętości do 1000 mm, poprzez wstawienie 7cm "śródpłata", demontowalny płat. Oprócz tego szereg elementów z laminowanego depronu i balsy- takich jak maska silnika, końcówki skrzydeł, osłony serw udające wloty powietrza, bomby...itp. Naturalnie masa całości znacznie wzrosła. W maszynkę wsadziłem więc silnik nieco na wyrost (KEDA KD2217/16 1050KV - 255W ) i oblatałem w takim mniej więcej stanie: Uploaded with ImageShack.us Oblot przebiegł pomyślnie, przyszedł więc czas na malowanie i kolejne "smaczki": Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Obecnie model wygląda jeszcze trochę inaczej (chyba lepiej ), postanowiłem go bowiem nieco ożywić kolorystycznie by lepiej kontrastował z błękitem nieba. Cóż makieta to to nie jest, kombat tym bardziej, ale w locie cieszy oko niemiłosiernie. Szkoda tylko że silniczek nie mruczy trochę głębiej, no i to chowane podwozie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Po prostu boski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 woow! aleś pan zaszalał! no extra! piękna maszynka... serce tylko boli jak się patrzy na statecznik poziomy.. ale to tylko jak ktoś wie o co biega...; ) od dołu też pewnie dopieszczony na maksa.. może wstawisz jeszcze taką fotkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekONY Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Dzięki wielkie! Tutaj jest aktualny wygląd ( aktualny do następnej kraksy, hehe). Ogólna kolorystyka jest w rzeczywistości nieco mniej "pomarańczowa"- fotki robione przy sztucznym świetle. Niemniej model jest obecnie bardziej brązowy niż na pierwszych zdjęciach, wtedy wydawał mi się zbyt szaro- siny. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tak, wiem, że tych wlotów pod spodem być nie powinno, ale to taka moja fantazja, tak samo z resztą jak i inne elementy. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Przybrudź go trochę, wygląda jak z fabryki albo photoshopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Jakimi farbami malujesz? Wyglada genialnie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 He he... Fajny ten symbol dolara na ogonku... Od razu widać, dla jakiej sprawy walczy. :mrgreen: Możesz jeszcze zaznaczy pod skrzydłami zarys podwozia. Kabinkę dorabiałeś też (z jakiego materiału?) czy to malarska abstrakcja? Model naprawdę wart pokazywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Racja, co do przybrudzeń to poczekam jednak na więcej oznak zużycia "przy pracy", model nabierze z pewnością więcej cech wojownika Maluje farbami akrylowymi ze sklepu dla artystów plastyków, takimi jak maluje się np. obrazy. Nie są może najtańsze, ale do takich modelarskich celów- MEGA wydajne, mają konsystencję pasty do zębów. Ja rozrabiam je z wodą i tryskam aerografem. W każdym lepszym sklepie jest co najmniej kilka firm do wyboru, wystarczy spytać o akryle, różnią się pojemnością i ceną, najczęściej w tubkach. Takie najpopularniejsze firmy to: Maimeri, Louvre, Amsterdam, Daler-Rowney. Jedne z tańszych nazywają się Chromacryl. Czasem są też akryle w Lidlu- sprzedają je w kompletach, w małych tubkach ok 20 kolorków. Też są spoko, testowałem. Ha! No rzeczywiście dolar jak nic! Wcześniej tego nie widziałem - Percepcja płata różne figle. To tak jak z logo banku, które przedstawia żubra, ale niektórzy zauważają tam też dziobiącego pingwina hehe. Tak, kabinka jest dorabiana, ta tłoczona z zestawu okazała się proporcjonalnie za mała. A zrobiłem ją "konstrukcyjnie", jak na rysunku. Ta folia pochodzi z takiego biurowego skoroszytu nieco sztywniejszego, docięta do kształtu wg szablonów metodą prób i błędów. Od spodu ją pociemniłem, klejona na UhuPor. Ramka zewnętrzna to cienkie paski balsy. wyszperałem jeszcze jakieś foto we powetrzu, słabe lecz jedyne się nadające Tatatatatatatatatatatatatattttttttaaa ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Super wyszedł! Naprawdę masz talent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Kamilu, a jak np. z wagą po takim zabiegu? I jakiej Ty firmy używałeś malując ten model? Do tej pory używałem pactry ale nie podobają mi się kolory, słabo kryją a z czerwonego natryskiem robi się różowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Z tym kryciem aerografem, to chyba jest tak zawsze, że niezależnie od firmy/rodzaju farby zazwyczaj trzeba nakładać kilka warstw, żeby ładnie pokryło powierzchnię i dało żywy kolorek. Raczej jest to kwestia koloru- ciemne kryją ładnie- wiadomo, gorzej jest z jaśniejszymi- czerwony, żółty itp. Ja zazwyczaj na duże powierzchnie np. skrzydła daję trzy warstwy, każda kolejna oczywiście po wyschnięciu uprzedniej. Zależy jeszcze do jakiego stopnia farbę rozrobię z wodą. Gęsta pokryje szybciej, ale nie zawsze równomiernie, i nie zawsze gęstą przełknie aerograf. Osobiście rozrabiam do "konsystencji mleka". Gdybym nakładał pędzlem pewnie kryło by szybciej- ale -no właśnie- masa. Pędzlem maluje oznakowania- najczęściej od szablonu- przez topowanie- czyli "uderzanie" pędzlem pionowo na sztorc w powierzcznię, podobnie jak nakładanie gąbką. Ja tutaj konkretnie używałem akryli Maimerii, ale styczność miałem z wszystkimi wymienionymi, i stwierdzić muszę, że nie ma pośród nich różnicy jakościowej, głównie różnią się ceną i pojemnością. Z tymi farbami plastycznymi to też jest tak, że niektóre są celowo transparentne-np jest biel tytanowa- dobrze kryjąca i biel cynkowa- która kryje słabo... Jak chcesz jakieś wypróbować to mogę polecić te np. http://www.szal-art.pl/farby-akrylowe-acrylic-100ml_226_732/ chińskie, jedne z tańszych i dobrze kryjące, ale nie gwarantuję że każdy kolor po jednej warstwie będzie żywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Malowanie genialne. Sztuka!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron von G Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Piękna robota, chylę czoła! ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Dzięki za miłe słowa!!! Przy najbliższej okazji atmosferycznej postaram się udokumentować model w powietrzu i wrzucę jeszcze parę fotek. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blako2682 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Tak sobie przeglądam forum w poszukiwaniu czegoś nowego do zakupu teraz już wiem że zakupie fw 190 epa ,a to wszystko dzięki koledze który odwalił kawał świetnej roboty,model wygłąda wspaniale gratuluje. Brakuje mi tylko filmiku do dopełnienia całośći. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warhawk Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nie samowite że można tak świetnie zbudować model! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 w cyberfly jest fw-190 w big scale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Dla porównania, mój pierwszy model z tego samego zestawu: był też kiedyś korsarz: Coś tam mozna sobie wydłubać, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kpt_max Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Gratulacje , piekny model! Wspanialy pomysl aby zakryc serwa imitacjami wlotu powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi