Wojtek I Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam, zabieram się za budowę nowego modelu, zaprojektowanego i opracowanego jako zestaw przez moje kolegę Przemka. Skrzydło konstrukcyjne balsowe, a kadłub laminatowy. Mam zamiar zbudować moją Kanię jako półmakietę. Myślę, że jest to świetny model dla ludzi, którym budowa modeli sprawia przyjemność, a latanie traktują jako relaks i zabawę. Konstruktor zbudował prototyp i oblatał. Oto parę fotek pierwszego prototypu jakie udało mi się zdobyć (sorki za jakość, ale dobre i to). Po oblataniu modelu, zostały opracowane rozkroje skrzydła w formie CNC, została poprawiona forma pod silniki. Pozostała do modyfikacji forma na kadłub. A oto start relacji z budowy prototypu nr 2 (skrzydło prawe - część środkowa). cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Interesujący kształt kadłuba - nowoczesny, bardzo mi się podoba malowanie. Natomiast warto uszlachetnić wygląd mocowania szkrzydła /np kable w rurkach niwidoczne z zewnątrz/ Tego kształtu kadłub fajnie można zrobić metodą okrętową z listewek balsy na kilku wręgach, wychodzi lekko i bardzo sztywno. czekm na relacje z budowy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Mały, ale znaczący krok w budowie - skrzydła (konstrukcja) 64g. A co do kabli w stojakach to oczywiście będą zabudowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiol8 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Bardzo ładny, polski samolocik. Piszesz, że to zestaw, czy będzie możliwość zakupu tego zestawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Tak, będzie taka możliwość, po ukończeniu tego modelu (prototyp nr 2). Na tym modelu wprowadzamy wszystkie zmiany, które wyszły na prototypie nr 1 - są to zmiany natury estetycznej i logistycznej (łatwość montażu zestawu), sam model lata bardzo ładnie i tu nic nie trzeba zmieniać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Podglądam systematycznie Twoją relację z budowy RWD-5 gdyż równolegle budujemy w tej samej skali kolejne wersje RWD a tu "Zong" - model poszedł w odstawkę :? Kania to bardzo ładny samolot a z prezentowanego zestawu wychodzi piękny model. Może troszkę za mały i nieco drażnią kable na wierzchu ale jak rozumiem to prototyp a kolejna wersja będzie bardziej dopieszczona. Zanim zabrałem się za RWD-4 rozważałem właśnie budowę tego modelu. Kadłub ma piękną linię jest bardzo smukły, można się też "popisać" makietą silnika .... lub jeszcze lepiej gwiazdowym napędem Będę podglądał także i tą relację. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Mirek, schowaj "Zong'a" i zerknij do mojej RWD'y :mrgreen: Nie poszła w odstawkę, a Kania jest troszkę komercyjna, mam przetestować dopracowanie zestawu i wymyślić stojak w którym znikną kable. A co do RWD-4 to często tam zaglądam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Chciałem Cię troszkę zmotywować i jak widzę .... udało się :lol2: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy47 Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 No chłopaki , jest w Was przecie moc ,żeby zmajstrować to do holowania czyli przynajmniej 2400 . Przemo to jest Gość przecie , a jak by było fajnie jakby pociagnęła naszą cobre 15 , albo Przemkowego pirata . FB "wiadomości z tarnowskiego aeroklubu" a i na forum makiety - cobra 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Nie Przemo, ale Jacek majstruje obecnie Kanię, Która poholuje Waszą Cobrę 15 jak przyjedziecie wiosną do Krosna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam. Prace powoli idą naprzód: W ostatnich dniach powstał sterek i zostały wykonane pewne zmiany kopyta do kadłuba. Kadłub ma teraz zdejmowany przód ułatwiający montaż silnika. Jak widać wykroje kabiny pilotów nie są takie małe co pozwoli wykonać ładne wnętrze. Osłona silnika i klapka baterii posiada zamki ułatwiające montaż. Wystarczy porównać te zmiany z kadłubem prototypu nr 1 aby zobaczyć, że idziemy w dobrym kierunku, a przynajmniej mam taką nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 No i zmaterializowało się usterzenie poziome. Zbudowany jest z trzech warstw balsy, co czyni go pancernym. A tak to wygląda z "bliska". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Właśnie dokończyłem ster kierunku i tak oto wygląda wirtualna Kania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 I mały kroczek do przodu. Forma poprawiona i mamy kadłub gotowy - masa jak widać. A tak wygląda kadłub w środku ( oczywiście niedługo) I pora na przymiarkę usterzenia :roll: A całość tak: Dla mnie OK, cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinasonap Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Czy projekt i opracowanie to dzieło Przemka G ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Dokładnie tak, ja próbuję to tylko trochę udziwnić. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Czy coś się może posunęło naprzód z projektem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Niestety nie, jest to projekt uzupełniający dla RWD przy którym teraz pracuję. Ruszy dalej z kopyta dopiero po zakończeniu RWD'y :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam. Znalazłem na francuzkim forum,relację z budowy tego modelu. Oto link http://www.retroplane.net/forum/viewtopic.php?t=2440&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Dzięki za link, skorzystam bo i ten język nie jest mi całkiem obcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi