miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Mam taki problem. Do mojego skrzydła zamontowałem serwa o ciągu 6.5 kg. Gdy serwo jest na maxa wychylone to wydaje się odgłos jakby drgania. Taki sam odgłos jest wydawany, gdy serwo podłączę do aparatury chwycę za orczyk i pociągnę. Jak sobie poradzić z tym problemem? Czy to w jakiś sposób niszczy serwo? Czy można z tym latać? Ps: Filmik przedstaewiający własnie to serwo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 To nie problem, serwo wtedy pracuje żeby utrzymać pozycję pod naporem siły na nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 OK, ale skąd taka siła?? Przecież na ziemi serwo ma tylko opór z zawiasów z EPP. Można z tym latać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Na moje oko to za krótka dźwignia serwa i przez to większa siła która jest potrzebna do jej odchylenia. Spróbował bym z czymś dłuższym i wówczas ograniczył ruch serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 To najdłuższa dźwignia, jaka była w zestawie ;-) długość ok 1cm. Zamontowałem takie serwo: SERWO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 6.5kg "firmy" RCMastu za 25zł :mrgreen: No to chyba już wiesz gdzie jest przyczyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 hahaha... Oki, ale mam co mam i pytanie co z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Serwo to narząd ruchu :rotfl: więc na tym bym nie oszczedzał. dlaczego w tak małym modelu az takie wielkie serwo :?: W omich obu skrzydłach - 160cm i 1,5kg oraz 177cm i 2,2kg jak i w najnowszym 204 cm zamocowane mam serwa mini TP MG90S metal. Kosztują tyle samo co Twoje 6kg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 No dobra... Mam takie serwa i nie bede ich teraz zmieniać. Pytanie brzmi czy można z tym latać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Czasem nie wiadomo dlaczego serwo drgało mi zaraz po włączeniu zasilania odbiornika - spalinowy model - ale ustawało po chwili. Tak jakby się samocentrowały :idea: Czasem ale bardzo rzadko było podobnie w elektryku. Czy sie da latać - da się ale wiesz jak to się lata ze swiadomościa, że coś moze być nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Na filmie nie widzę drgania serwa ,natomiast na pewno odgłos przeciążonego silnika.Gdzieś masz duże opory lub źle wyregulowany zakres pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ten odgłos to odgłos oporów. Jedynie opory jakie są pochodzą najprawdopodobniej od zawiasu z EPP. Pomyślę nad zmianą zakresu pracy serwa. A jakie powinno być max wychylenie lotki w skrzydle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 A jakie powinno być max wychylenie lotki w skrzydle??Takiej zasady chyba nie ma. Ja tak montuję by mieć jak największy zakres, a ile z tego wykorzystam to już inna je bajka :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Testowałem. Jakikolwiek bym nie ustawił zasięg to serwo i jak jest przeciążone ;-) Ktoś ma jakiś pomysł?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Przyjdź z tym skrzydełkiem,popatrzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 A kiedy można bezproblemowo wpaść do centrum modelarstwa? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi