Marek:D Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Uprzedzam, że nie jest to taka prosta sprawa z racji, że trzeba na jednej stronie prowadzić drut wolno, a na drugiej szybko. Najlepiej robić to w 2 osoby. Ja zrobiłem już łącznie 4, ostatnie wyszły fajnie. Zwracam tylko uwagę, że lepiej dać grubszy styro ażurowany jak tu : Zaletą jest dużo prostsze oklejanie folią termokurczliwą. Bez ażurów jest to bardzo uciążliwe, bo gorące powietrze nie ma gdzie uciec(trzyma je styropian) i folia po czasie się marszczy. Można to likwidować nakłuwając folię delikatnie igłą i podprasowywać, proces jest żmudny, ale daje efekty. Przy ażurach nie ma tego problemu. Poza tym garby styro-balsa w moim odczuciu są dużo sztywniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ażurowanie wycinane w styro recznie nożykiem? Myslałem o garbie ze styrduru i oklejeniu 2mm srednia balsa. Mam pytanie odnośnie wycinania laserem. Czy jest w warszawie jakas firma która wycina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Napisz do Sławka (slawekmod) - on tnie w W-wie i jakość jest rewelacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Dzieki. A jak cenowo wychodzi? Dziś udało mi sie troszke porysowac ster kierunku: model teraz wyglada tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Pewnie znowu dostanę ochrzan, ale co tam... chrisk widzę że kabinkę poprawiłeś, teraz bardziej podobna do ludzi, ale nie pasuje jeszcze jedna rzecz w tym modelu - ster kierunku - dziwny, może taki był by ładniejszy? Kolejna sprawa, PawełW a ile Ty zaprojektowałeś latających benzyn 2.2 - ciekaw jestem, wiem że chcesz być dobry i świecić przykładem na forum, ale totalną głupotę palnąłeś w swoim poście - nie trzeba projektować samolotów, żeby wiedzieć jaki kształt powinien mieć model. Takie OT ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jak znajde troche czasu to przeprojektuje model,Ster także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Teraz wygląda dużo lepiej, bardziej proporcjonalnie Ja powiem Ci szczerze, że wycinałem u Pana Andrzeja(tego o którym wspomniał Paweł) swój model 1,8m. Całość wyniosła mnie 180zł, jakość cięcia perfekcyjna. Nie ma problemu, żeby wszystko załatwić wysyłkowo. Jak rozmieścisz wszystko na formatkach desek to można podesłać do wyceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Niestety niewiem jeszcze jak robic formatki do wyciecia. Pomożesz?Chodzi o wiedze jak i w czym to robic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=18&p=1391#p1391 tutaj poczytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dziekuje. Juz wiem jak przygotować pliki ale niewiem jak zrobic formatke do wycinania. A jeżeli chodzi o ster kierunku to jak wy go projektujecie? Tzn czy robicie obrys a później dobieracie odpowiednie cięciwy żeberek zeby pasowały do obrysu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Formatka to obrys deski balsy w którym umieszczasz elementy do wycięcia . Ot, rysujesz prostokąt 100x1000mm dla balsy i 500x 1000 mm dla balsosklejki no i na tym upychasz elementy. Poszukaj na tym forum albo u mnie moich relacji z budowy. Prawie w każdej jest screen z formatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 I po upchnięciu wszystkich elementów zapisać to jako .dxf tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 dxf, cdr ...... wszystko jedna rybka, natomiast co do SK to ja najpierw rysuje obrys, a następnie jedno żeberko i później to już ciągne do góry żeberka ustalając od rozmiar - jest taka fajna funkcja, że zaznaczając pierwsze żebro oraz obrys , reszta żeberek robi się sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 a w jakim programie da sie tak zrobic? ja w fazie projektu uzywam solid worksa, a do zeberek profili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 W solidworksie nie projektowałęm, ale w TurboCad, AutoCad, Rhino, SketchUp, 3D-Studio - są takie funkcje, ja osobiście do projektowania polecam TurboCada ( kolega Sławek jest w nim specem) oraz RhinoCeros - ja w nim rysuję - wspaniały program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 A jak nazywa sie to polecenie. Moze znajde jego odpowiednik w sw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 W rhino nazywa się to chyba Duplicate Border - ale nie jestem pewien, ale jak nie znajdziesz takiej funkcji, to możesz przecież rysować je ,,na piechotę" - troche dłużej ale tez dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Spróbuje.Jesli nie znajde tej funkcji to zrobie je na piechote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 No, a jaki profil skrzydeł i stateczników zastosowałeś? Wszyscy zazwyczaj stosują coś z rodziny NACA.... ale nie jest to najlepsze rozwiązanie do 3D, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisk8 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 naca 0014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi