mkrawcz1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Panowie, kto ubezpiecza? Z mojego krótkiego rozeznania wynika, że tylko Allianz i modele z ograniczeniem masy do 5kg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Kiedyś poruszałem ten temat (na innym forum), ale bez odzewu.. Podaj Marcinie jakieś konkretne informacje jeśli takie posiadasz: Jaka cena, jakie warunki itd. Ja jestem zainteresowany i chętnie przystąpię do takiego ubezpieczenia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Ceny przybliżone (agent podawał "z głowy"): Suma gwarancyjna 100k PLN - 60 PLN, 200k PLN- 100 PLN, 500k PLN - 150 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Ja sie ubezpieczam w Hestii zwykłe OC w zyciu prywatnym+klauzula na OC osoby oprawiającej modelarstwo na kwotę 100tys zł Koszt takiego ubezpieczenia to 145zł na rok, odziwo bez żadnych ograniczeń. Dodam jeszcze ze w tej firmie mam takie samo ubezpieczenie tylko od uprawiania paralotniarstwa i płace 120zł na roki tak samo jest na 100tys zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 To ja zadam jeszcze najważniejsze (z mojego punktu widzenia) pytanie. Czy są jakiekolwiek szanse uzyskania odszkodowania w sytuacji, kiedy szkoda powstała w trakcie latania "na łące" a nie na zarejestrowanym lotnisku modelarskim? Rozsądek podpowiada mi, że to będzie pierwszy pretekst dla ubezpieczyciela, żeby wypiąć się w stronę klienta, jak już coś pójdzie źle, ale może nie mam racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Te normy z tego co mi wiadomo nigdzie nie są zapisane i podejrzewam ze wygranie sprawy będzie możliwe tylko wtedy gdy wynajmiemy dobrego prawnika. Ogólnie powodem ubezpieczenia modelarskiego było to ze wymagają tego na imprezach modelarskich (i w sumie bardzo dobrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Konkretnie "Allianz" polisa OC w życiu prywatnym z dodatkowo; "hobby - modelarstwo lotnicze rc z napędem silnikowym" (dopytywałem przy zawieraniu umowy - nie ma ograniczeń wagowych). Suma gwarancyjna 200k PLN - cena 90zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 To ja zadam jeszcze najważniejsze (z mojego punktu widzenia) pytanie. Czy są jakiekolwiek szanse uzyskania odszkodowania w sytuacji, kiedy szkoda powstała w trakcie latania "na łące" a nie na zarejestrowanym lotnisku modelarskim? Rozsądek podpowiada mi, że to będzie pierwszy pretekst dla ubezpieczyciela, żeby wypiąć się w stronę klienta, jak już coś pójdzie źle, ale może nie mam racji. W OWU nie masz wyłączeń, chyba że Ci dowiodą celowe działanie w celu zaistnienia szkody :-) Nawet Twoje rażące zaniedbanie nie wyłącza odpowiedzialności ubezpieczyciela. Konkretnie "Allianz" polisa OC w życiu prywatnym z dodatkowo; "hobby - modelarstwo lotnicze rc z napędem silnikowym" (dopytywałem przy zawieraniu umowy - nie ma ograniczeń wagowych). Suma gwarancyjna 200k PLN - cena 90zł. W OWU Allianz jest zapisane ograniczenie. W moim wypadku ubezpieczenie to nie przymus, a raczej głos rozsądku :-) Dlatego uważam, że suma gwarancyjna 300 000 PLN to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 W OWU Allianz jest zapisane ograniczenie. Naprowadź mnie bo nie mogę znaleźć, chyba że chodzi o zapis w paragrafie piątym pkt. 2/5/c; "bezzałogowych balonów oraz latawców, o ile nie są napędzane silnikiem, a ich ciężar nie przekracza 5 kg:" a ten punkt kłóci się (podkreślenie) z cytowanym uzgodnieniem dodatkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 O tym mówię. Możesz podać, co masz w uzgodnieniu dodatkowym? Bo agent stwierdził, że niemożliwe jest zmienienie tego zapisu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Przepisuję dokładnie; "hobby - modelarstwo lotnicze rc napędzane silnikiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 IMHO ten zapis nie podnosi masy dopuszczalnej, a tylko włącza modele silnikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Można dyskutować czy jest to uzupełnienie tego (cytowanego) konkretnego punktu czy nie (agentka twierdziła że nie, właściwie przy mnie uzgadniała z kimś tam to uzgodnienie dodatkowe). Mnie z kolei wydaje się że gdyby tak było to znalazł by się taki dopisek w polisie bądź w OWU a tego właśnie znaleźć nie mogę. Zapewne jaka jest prawda dowiedziałbym się przy zgłoszeniu szkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zapewne jaka jest prawda dowiedziałbym się przy zgłoszeniu szkody. Tego właśnie chcę uniknąć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Kamil jako paralotniarz czy masz jakieś zastrzeżenia co do ubezpieczenia w Polskim Stowarzyszeniu Paralotniowym. Ja ubezpieczyłem siebie i żonę, ponieważ jako jedno z nielicznych, jeśli w ogóle jedyne ,bez warunków wstępnych, obejmowało udział w zawodach . Jest to ubezpieczenie zbiorowe ,więc PSP mogło negocjować warunki . Umowa i warunki ogólne jakie otrzymałem przy polisie były OK ale jak to wygląda w praniu to nie wiem. Poprzednio miałem w Alianz wykupione zbiorowo przez Dolnośloąskie Stowarzyszenie Sportów Modelarskich ,ale jak kolega pokonał :? szybę samochodu to likwidacja szkody mimo że się odbyła, nie należała do prostych . Pytania zadane przez likwidatora uzmysłowiły mi że w przypadku zawodów lub pokazów nic by z tego nie było.Dlatego spróbowałem w PSP. polisa w PSP wątek o ubezpieczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 mam ubezpieczenie modelarskie w allianz juz prawie rok. Jeszcze nie miałem okazji go wykorzystać - odpukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Ktoś się orientuje jakie ubezpieczenie na ten sezon najtańsze? Mi by odpowiadała opcja na 6 miesięcy za 50zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Możecie zeskanować warunku ubezpieczenia lub może są gdzieś w internecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Ostatecznie skorzystałem z http://psp.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=410&Itemid=113&lang=polish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Mkrawcz1 ile Cię wyniosło w sumie? 95zł?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi