Skocz do zawartości

Ubezpieczenie OC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś poruszałem ten temat (na innym forum), ale bez odzewu.. Podaj Marcinie jakieś konkretne informacje jeśli takie posiadasz: Jaka cena, jakie warunki itd. Ja jestem zainteresowany i chętnie przystąpię do takiego ubezpieczenia..

Opublikowano

Ja sie ubezpieczam w Hestii zwykłe OC w zyciu prywatnym+klauzula na OC osoby oprawiającej modelarstwo na kwotę 100tys zł Koszt takiego ubezpieczenia to 145zł na rok, odziwo bez żadnych ograniczeń. Dodam jeszcze ze w tej firmie mam takie samo ubezpieczenie tylko od uprawiania paralotniarstwa i płace 120zł na roki tak samo jest na 100tys zł.

Opublikowano

To ja zadam jeszcze najważniejsze (z mojego punktu widzenia) pytanie. Czy są jakiekolwiek szanse uzyskania odszkodowania w sytuacji, kiedy szkoda powstała w trakcie latania "na łące" a nie na zarejestrowanym lotnisku modelarskim? Rozsądek podpowiada mi, że to będzie pierwszy pretekst dla ubezpieczyciela, żeby wypiąć się w stronę klienta, jak już coś pójdzie źle, ale może nie mam racji.

Opublikowano

Te normy z tego co mi wiadomo nigdzie nie są zapisane i podejrzewam ze wygranie sprawy będzie możliwe tylko wtedy gdy wynajmiemy dobrego prawnika. Ogólnie powodem ubezpieczenia modelarskiego było to ze wymagają tego na imprezach modelarskich (i w sumie bardzo dobrze).

Opublikowano

Konkretnie "Allianz" polisa OC w życiu prywatnym z dodatkowo; "hobby - modelarstwo lotnicze rc z napędem silnikowym" (dopytywałem przy zawieraniu umowy - nie ma ograniczeń wagowych). Suma gwarancyjna 200k PLN - cena 90zł.

Opublikowano

To ja zadam jeszcze najważniejsze (z mojego punktu widzenia) pytanie. Czy są jakiekolwiek szanse uzyskania odszkodowania w sytuacji, kiedy szkoda powstała w trakcie latania "na łące" a nie na zarejestrowanym lotnisku modelarskim? Rozsądek podpowiada mi, że to będzie pierwszy pretekst dla ubezpieczyciela, żeby wypiąć się w stronę klienta, jak już coś pójdzie źle, ale może nie mam racji.

W OWU nie masz wyłączeń, chyba że Ci dowiodą celowe działanie w celu zaistnienia szkody :-)

Nawet Twoje rażące zaniedbanie nie wyłącza odpowiedzialności ubezpieczyciela.

Konkretnie "Allianz" polisa OC w życiu prywatnym z dodatkowo; "hobby - modelarstwo lotnicze rc z napędem silnikowym" (dopytywałem przy zawieraniu umowy - nie ma ograniczeń wagowych). Suma gwarancyjna 200k PLN - cena 90zł.

W OWU Allianz jest zapisane ograniczenie.

W moim wypadku ubezpieczenie to nie przymus, a raczej głos rozsądku :-) Dlatego uważam, że suma gwarancyjna 300 000 PLN to minimum.

Opublikowano

W OWU Allianz jest zapisane ograniczenie.

Naprowadź mnie bo nie mogę znaleźć, chyba że chodzi o zapis w paragrafie piątym pkt. 2/5/c; "bezzałogowych balonów oraz latawców, o ile nie są napędzane silnikiem, a ich ciężar nie przekracza 5 kg:" a ten punkt kłóci się (podkreślenie) z cytowanym uzgodnieniem dodatkowym.

Opublikowano

Można dyskutować czy jest to uzupełnienie tego (cytowanego) konkretnego punktu czy nie (agentka twierdziła że nie, właściwie przy mnie uzgadniała z kimś tam to uzgodnienie dodatkowe). Mnie z kolei wydaje się że gdyby tak było to znalazł by się taki dopisek w polisie bądź w OWU a tego właśnie znaleźć nie mogę. Zapewne jaka jest prawda dowiedziałbym się przy zgłoszeniu szkody.

Opublikowano

Kamil jako paralotniarz czy masz jakieś zastrzeżenia co do ubezpieczenia w Polskim Stowarzyszeniu Paralotniowym.

Ja ubezpieczyłem siebie i żonę, ponieważ jako jedno z nielicznych, jeśli w ogóle jedyne ,bez warunków wstępnych, obejmowało udział w zawodach .

Jest to ubezpieczenie zbiorowe ,więc PSP mogło negocjować warunki .

Umowa i warunki ogólne jakie otrzymałem przy polisie były OK ale jak to wygląda w praniu to nie wiem.

Poprzednio miałem w Alianz wykupione zbiorowo przez Dolnośloąskie Stowarzyszenie Sportów Modelarskich ,ale jak kolega pokonał :? szybę samochodu to likwidacja szkody mimo że się odbyła, nie należała do prostych .

Pytania zadane przez likwidatora uzmysłowiły mi że w przypadku zawodów lub pokazów nic by z tego nie było.Dlatego spróbowałem w PSP.

polisa w PSP

wątek o ubezpieczeniu

• 4 miesiące temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.