sebamor Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam, oto moja relacja z budowy Jaka 3 od Pana Marka. Na początek to co dostajemy w zestawie: A tutaj już budowa, która postępuje w tempie ekspresowym :twisted: Skleiłem skrzydło. Bez przyśpieszacza trzeba sobie jakoś radzić: A tutaj usterzenie: Usztywniony Statecznik poziomy: Tuaj już sklejone ze sobą: CDN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zaokrągliłem kadłub zgodnie z przekrojami oryginalnego Yaka. A przynajmniej starałem się żeby tak wyszło Włożyłem pręty węglowe w skrzydło. Niestety nie udało mi się ich zalać bo skończył mi się CA. PS. Ostatnie zdjęcie chyba już zdradziło więc co tam ;D : EDIT 15.25 Dokleiłem usterzenie i wstępnie wsunąłem skrzydło dla zobrazowania jak to w całości wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zmień tytuł tego postu, bo samolot, którego budujesz model tak się nie nazywa. Dla przypomnienia to Jak - 3, który powstał w biurze konstrukcyjnym Jakowlewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Znowu pogrzebałem trochę przy Jaczku i oto efekty: Zamontowałem serwo steru wysokości i odbiornik. Jak widać SW jest zrobiony na dwóch popychaczach wedle niedawno zapoczątkowanej mody. Przykleiłem także wręgę i zamontowałem łoże silnika: CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udało się zamontować pakiet regulator i silnik: Wstrzymuje mnie głównie brak CA więc nie mogę zalać prętów i pomalować modelu . Gdyby nie to to dawno byłby już pomalowany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Jak widać SW jest zrobiony na dwóch popychaczach wedle niedawno zapoczątkowanej mody W spalinie robi się tak od wieków. W ESA też, tylko słabo podglądałeś modele innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 przyjemnie spojrzeć jak zamieniasz piankę w piękne modele robota dosłownie pali Ci się w rekach przy takim tempie pracy mógłbyś uzbroić w tydzień całą eskadre;) powodzenia w malowaniu i oblotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 W ESA też, tylko słabo podglądałeś modele innych.Zobacz KI 61 w pierwszych zawodach w Parzniewie 4.04.2009.Ten co zrobił 6 cięć w pierwszym locie. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Świetna robota - brawo! Jestem pod wrażeniem jakości wyokrągleń oraz ukształtowania natarcia i spływu na ogonie. "Jak" ma taki profil skrzydła jak mój "Ił" a to zapewnia mu doskonałe własności lotne . Szykuje się kolejny groźny przeciwnik i juz się cieszę na konfrontacje .... oczywiście w sensie "nasze z gwiazdką" kontra hurricany czy messery jakimi lata Eskadra Kraków :rotfl: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 No i w końcu mam CA i inne klamoty potrzebne do ukończenia modelu. Więc tak. Najpierw zalałem wszystkie pręty, a potem zamocowałem serwa: No to teraz zamocować skrzydło drobne poprawki, malowanie i obloty :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nie chciałeś mocować serw od góry skrzydła ? Wiem, że trochę psuje efekt wizualny, ale mocno poprawia trwałość serw i snapów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nie chciałeś mocować serw od góry skrzydła ? Wiem, że trochę psuje efekt wizualny, ale mocno poprawia trwałość serw i snapów. Właściwie to zastanawiałem się nad tym, ale jednak przeważyły względy estetyczne. Poza tym widzę, że dużo modeli też ma tak mocowane serwa. Pan Marek w prototypie tego modelu też dał od dołu. Pożyjemy - zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Wykonanie bardzo dobre ! Gratulacje ! Jaka waga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Przed chwilą byłem go zważyć i po pomalowaniu skrzydła od góry oraz usterzenia i z pakietem 1000mAh (wegług mnie najkorzystniejsza konfiguracja i tylko na takiej latam) waży 327g :shock: tak więc sądzę, że w 350 spokojnie się zmieszczę . Będzie jeszcze duży zapas na klej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Serwa mogłeś dać trochę szerzej, ja mam zrobione prawie w połowie płata. Lotka równiej pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Tak tylko wtedy dźwigienki by dotykały ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Dzisiaj wróciwszy ze szkoły zakasałem rękawy i oto co wyszło: Mam nadzieję, że się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Podoba i to bardzo ! Nie myślałeś o zamocowaniu antenki na twardo ? W tym wykonaniu będzie ciągle "furgać" na wietrze powodując problemy z odbiorem i w końcu przetrzeć/przełamać w miejscu wychodzenia z kadłuba... Chyba, że zakładasz, że jak Cię chłopaki wezmą w obroty, to nie zdąży się przetrzeć ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Od samego początku tego tematu czekałem kiedy ukażą się zdjęcia po malowaniu :jupi: . Model wyszedł Ci wspaniale! Malowanie niczego sobie :wink: Teraz przez Ciebie muszę szukać szczęki pod biurkiem PS. Malujesz pędzlem czy areografem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Spód malowałem pędzlem, a całego na biało sprayem. Swoją drogą, to pierwszy raz malowałem model sprayem i powiem, że mniej waży i szybciej się maluje, ale jakbym chciał zrobić "łaciatego" to tylko pędzelkiem :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi