Air Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Czy jest jakiś ogólnie przyjęty patent na propsavery? Używam w moim tricopterze dość mocarnych silników DT750 - mają oś 4 mm i używam na nich śmigieł 11x4,7... Jako, że doświadczenie w pilotażu takich machin mam marne - zamontowałem śmigła na propsaver-ach, aby chronić silniki przed uszkodzeniami osi... I kto by pomyślał, że to właśnie propsaver-y będą problemem? Model lata zacnie, ale moment obrotowy silnika jest na tyle duży względem oporu stawianego przez śmigło, że propsavery "odkręcają" się z silników kręcących się zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub też nakręcają się aż do korpusu silnika (silnik kręcący się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara) - kończy się to odpadnięciem śmigła i katastrofą... Propsaver-y dokręcałem do oporu - jeszcze trochę i zerwę gwint w propsaverze lub uszkodzę gwint na osi silnika... CA do przyklejenia propsavera do osi używać raczej nie chcę... Jakieś pomysły?
juras_p@op.pl Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Może da się zakontrować nakrętką?
madrian Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Klej do gwintów. Może być Loctite 243 - średni.
juras_p@op.pl Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Wurth robi bardzo dobre kleje do gwintów. Pan Adrian to ma na myśli? Stosuje się te kleje w mechanice samochodowej, to i w modelarstwie powinny się sprawdzić m dobrym sklepie motoryzacyjnym to kupisz, albo u znajomego mechanika.
Air Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2011 Na razie rozważam montaż śmigieł bezpośrednio na osi silnika tyle, że będę musiał do tego użyć takich APC-podobnych bo GWSów raczej nie rozwiercę na oś 4 mm...
Marcin K. Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 A moze zpłaszczyc os. No tak zeszlifowac. Tak jak to bywa przy silnikach w miejscu mocowania os-rotor.
Air Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2011 Wolę uniknąć modyfikacji samej ośki, bo jak się okaże, że pomysł nie był dobry to będę musiał dorabiać, a o pręty 4 mm z zacnej stali ciężej niż o pręty 3 mm, których mam na pęczki bo w pracy demontuję z uszkodzonych CD-ROMów... Na razie spróbuję z montażem śmigła bezpośrednio na osi, jak nie wyjdzie - threadlocker...
RomanJ4 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 To pozostaje zamiana prop-savera na piastę zaciskaną, np taką http://www.modelarski.com/produkt-Piasta_do_%C5%9Bmigie%C5%82_sta%C5%82ych_4mm_M6,4497.html
vowthyn Opublikowano 13 Grudnia 2011 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Air obiło mi się o uszy (nie sprawdzałem), że prowadnice karetek w niektórych drukarkach są wykonane z podobnego materiału, jak te w CDromach, a są grubsze, więc jak masz dostęp do zużytego sprzętu, to możesz ewentualnie sprawdzić (to tak na marginesie niezależnie od rozwiązania głównego problemu).
Rekomendowane odpowiedzi