Skocz do zawartości

Rozwiertak do śmigieł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze można wiertłem (można bez problemu w sklepach z narzędziami dostać z gradacją co 0,1mm), ale dedykowany rozwiertak (a właściwie wiertło z rozwiertakiem) zapewnia prowadzenie czyli centryczność otworu, co przy wierceniu zwykłym wiertłem należałoby dokładnie ustawić. Oczywiście trzeba by do tego użyć przynajmiej wiertarki stołowej z możliwością przykręcenia imadła do jej stołu, więc taki rozwiertak jest rozsądną alternatywą dla kogoś, kto nie dysponuje zapleczem maszynowym.

Opublikowano

No właśnie nie mam "zaplecza maszynowego", a przynajmniej wyposażonego w wiertarkę stołową...

Zastanawia mnie właśnie "centryczność" wykonania rozwiercenia, bo widzę, że dosyć krótkie prowadzenie jest w tych rozwiertakach (a właściwie brak prowadzenia)

Interesuje mnie najbardziej właśnie pierwszy stopień, czyli 5mm...

Opublikowano

Używałem i to własnie te 5mm. Sprawuje się idealnie. Z czystym sercem mogę polecić. Chociaż jak się uprzesz to i wiertarką zrobisz tak samo :lol:

Opublikowano

Zakupiłem rozwiertak taki jak na drugim zdjęciu Artura. Całkowicie mnie zaskoczyło to że stępił się przy rozwiercaniu drugiego śmigła TP 12x6 :? Próba pilnikiem wykazała że nie był wcale utwardzony cieplnie :shock: , zwykła stal ! Chyba jedyną obróbką cieplną jakiej go poddano to czernienie na gorąco w oleju ( coś jak oksyd). Teraz rozwiercam wiertła na wiertarce stołowej stopniując wiertła co 1mm, aby zachować centryczność otworu a potem wyważanie. I jest OK.

Opublikowano

W moim dla odmiany każdy stopień był od nowości tępy tak, jakby zrobiono to specjalnie... :devil:

I największa wada rozwiertaków - proste, nie śrubowe ostrza.

Opublikowano

Też mam ten drugi rozwiertak i potwierdzam opinie. Stępił się niemal od razu, nie ma jak zachować osi rozwiercania.

Najlepsze do rozwiercania okazały się... gwintowniki. Zwykłe, ręczne, ładnie nawiercają otwór i się równo prowadzą.

Opublikowano

Te rozwiertaki , o których piszecie to zgroza, z czego te śmigła są aż się boję pytać, skoro narzędzie tępi się po 2 przebiegach. Jak potrzebne jest narzędzie z prowadzeniem wystarczy, kupić ręczny rozwiertak NRTh Polskiej produkcji a nie kolorowej. Zapewniam, że przeżyje każde śmigło, i pewność wymiaru będzie.

• 10 lat później...
Opublikowano

Odgrzebię trochę kotlet. Jakie rozwiertaki polecacie do śmigieł dla małych średnic powiedzmy od 3-8mm? chodzi oczywiście o elektryki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.