Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wpadłem wieczorkiem na pewien pomysł. Chodzi o "zdobienie" modeli z EPP. Do tej pory latałem w większości modelami pokrytymi oracoverem, więc wtedy nie było problemu, naklejka załatwiała sprawę.

Wpadłem na pomysł że owe naklejki mogę drukować na "prasowankach" kupuje się w arkuszach a4 np. drukuje się atramentówką co się chce i żelazkiem na np. koszulkę. Ale można spróbować też na model, bo klej trwały, a zwykłe naklejki z EPP się odklejają po czasie.

W ten sposób można na model nanieść nawet zdjęcie ulubionego pupila

I teraz pytanie czy EPP wytrzyma temperaturę żelazka ustawionego na 2,5 "kropki", takiej temp. wymaga ten papier który posiadam.

Zapytam zanim zacznę eksperymenty

Opublikowano

nie wiem ile to jest 2 kropki w zwykłym żelazku ale depron, EPP czy styropian wytrzymują temperaturę "prasowania" folii modelarskiej.

Opublikowano

Ale czy nie lepiej go pomalowac? Masz tę przewagę, że o ile folia czy tasma lub co tam jeszcze nie zawsze dokładnie przylegnie do obłości to farba zrobi to zawsze :rotfl:

Opublikowano

picasso ze mnie nie jest :-). A np. naniesienie jakiegoś logo wymaga precyzji. Poza tym "prasowanka" przyjmie z drukarki wszystko np. cieniowanie. Można wydrukować zdjęcie i nakleić na model.

Z obłościami masz rację to nie jest najlepszy sposób, ale mi wystarczy naniesienie na skrzydła i proste elementy kadłuba, więc do moich zastosowań jak znalazł.

Opublikowano

Oooo w końcu będę mógł ozdobić swoje modele wizerunkiem słońca narodu polskiego - Jarosława "Polskę Zbaw" Kaczyńskiego :idea: :jupi:

PS.: Skoro Oracover bez problemu na EPP można kleić i obkurczać to i z taką prasowanką większych problemów być nie powinno (o ile pamiętam te prasowanki nie wymagają jakiejś bardzo wysokiej temperatury) - z resztą co za problem porobić testy na jakichś skrawkach? :P

Opublikowano

No raczej stopisz EPP, bo folia wymaga jakieś 1-1,5 kreski, a przy 1,5 to już się ładnie EPP przytapia. Dokładnie w ten sposób wygładzam EPP po szlifowaniu.

Opublikowano

wizerunkiem słońca narodu polskiego

o tym nie pomyślałem, ale myśl przednia, wszak model taki napewno nie ulegnie rozbiciu, gdyż nie pozwolą na to siły "wyższe" :P

No raczej stopisz EPP, bo folia wymaga jakieś 1-1,5 kreski, a przy 1,5 to już się ładnie EPP przytapia. Dokładnie w ten sposób wygładzam EPP po szlifowaniu.

Zaraz porobię jakieś testy i dam znać, bo zdania są rozbieżne

Opublikowano

meteor, ma rację. Elapor przytapia się przez co "prasowanka" nie przylega idealnie do materiału. Pomysł był i spalił na panewce.

Jakieś inne koncepcje na przeniesienie szczegółowych motywów na EPP ?? Oprócz aerografu i bawienia się w "picasso" farbami

Opublikowano

Zamiast prasowanki kup arkusz do drukowania kalkomanii. Takiej jak do modeli plastikowych.

Wydrukujesz i nałożysz na zimno. Zabezpieczysz lakierem bezbarwnym.

Opublikowano

Zamiast prasowanki kup arkusz do drukowania kalkomanii. Takiej jak do modeli plastikowych.

Wydrukujesz i nałożysz na zimno. Zabezpieczysz lakierem bezbarwnym.

Z tego co pamiętam z dzieciństwa kalkomanię na samoloty nakładałem z wodą - moczyło się papierek i nakładało. Raczej nijak ma się to z wydrukiem drukarki atramentowaj, ponieważ wszystko popłynie.

Chyba że technologie się zmieniły i robi się to bez użycia wody, tudzież innych rozpuszczalników.

Opublikowano

meteor, ma rację. Elapor przytapia się przez co "prasowanka" nie przylega idealnie do materiału. Pomysł był i spalił na panewce.

Jakieś inne koncepcje na przeniesienie szczegółowych motywów na EPP ?? Oprócz aerografu i bawienia się w "picasso" farbami

EPP to taki jakby styropian ale w dotyku trochę inny i można go kleić cyjanoakrylem? Jeśli tak to na takim modelu " prasowałem" taśmę klejącą i niczego nie topiło.
Opublikowano

No właśnie, ja prasowałem folię i na zwykłym EPS i na depronie i na EPP i nic mi się nie topiło, a folia kleiła i naciągała. Przykładając tak rozgrzane żelazko bezpośrednio do EPS/depronu/EPP - materiał się nie topił, natomiast "skrzypiał" jak przesuwałem żelazko...

Opublikowano

EPP to taki jakby styropian ale w dotyku trochę inny i można go kleić cyjanoakrylem? Jeśli tak to na takim modelu " prasowałem" taśmę klejącą i niczego nie topiło.

No właśnie, ja prasowałem folię i na zwykłym EPS i na depronie i na EPP i nic mi się nie topiło, a folia kleiła i naciągała. Przykładając tak rozgrzane żelazko bezpośrednio do EPS/depronu/EPP - materiał się nie topił, natomiast "skrzypiał" jak przesuwałem żelazko...

Coś musiałem przegrzać żelazko. Robiłem to zwykłym, muszę naprawić moje modelarskie i wtedy popróbować

Opublikowano

Pytanie, jakiej temperatury trzeba aby wprasować prasowarkę a jakiej aby naciągnąć folię.

Odpalę żelazko modelarskie to pokombinuję, muszę tylko wtyczkę wymienić, a tu na wsi do elektrycznego to cała "wyprawa" jest.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.