Skocz do zawartości

Olej Rycynowy?

gawron89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

czytałem na jakimś forum jak pewien modelarz taki wlewa, dotyczyło to wprawdzie docierania lecz brzmiało wiarygodnie tj. opisywał on, że tak to zawsze robi więc pewnie ma doświadczenie.

Osobiście kupiłem jednak w Riku od razu gotową mieszankę 20/80.

Opublikowano
Witam,

mam pytanie?

Czy mozna uzywac zwykłego oleju rycynowego do Paliwa który jest dostępny w aptekach?

Pozdrawiam

Paweł

Witam!

Od lat stosuję taki olej do paliwa i silniki pracują nienagannie. Możesz go śmiało stosować. Jeżeli potrzebujesz w większym opakowaniu to możesz zamówić takowe w aptece, powinni Ci to sprowadzić.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

witam. na oleju z apteki silniki chodzą , aczkolwiek olej przeznaczony do celów farmaceutycznych zawiera między innymi cukier co już nie jest korzystne a prócz tego oczywiście cena ,tak więc korzystniej jest zamówić np 5 litrów w sklepie modelarskim (ok. 80zł) pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem olej rycynowy to bylo cos moze 5 10 lat temu .Teraz mamy nowoczesne oleje syntetyczne typu klotz ktory w prawidlowy sposob smaruje i chlodzi silnik.Rycyna tylko zalepia silnik :

Opublikowano

Obecnie, kiedy stawiamy na moc i wygodę (silnik bez zapieczonego oleju), oleje syntetyczne są jak najbardziej dobre.

Rycyna ma jednak kilka plusów. Głównie chodzi o lepsze przyleganie do współpracujących części i zalepianie nagarem mikroszczelin, syntetyk za dobrze wszystko płucze.

Sam używam rycyny tylko do dotarcia silnika. Potem jak najbardziej syntetyk.

Ew. w wysłużonym silniku wracam do rycyny i zwiększam nitro.

Syntetyk jest po prostu wygodniejszy.

A klotz, to o ile pamiętam nazwa szeregu olejów, wśród których występuje także mieszanka syntetyku i rycyny (pewnie dla przyzwyczajonych, a może na wszelki wypadek) :)

Opublikowano
a ten KLOTZ to nie przypadkiem mieszanka olejów syntetycznych i rycyny??

Też słyszałem iż olej syntetyczny KLOTZ stosowany w paliwach Model Technics zawiera domieszkę oleju rycynowego. Szukałem wielokrotnie informacji o tym lecz nigdy nie udało mi się jej potwierdzić (po za faktem iż na silnikach gdzie używane jest paliwo MT pojawiają się zabrudzenia identyczne jak po oleju rycynowym - chodź w zdecydowanie mniejszym stopniu - podobno czysty syntetyk tego nie robi). Może ktoś zna szersze informacje na ten temat?

Opublikowano

Klotz jest sprzedawany w dwóch odmianach-czysty,100% syntetyk(Original techniplate) i mieszanka 20%rycyny i 80%syntetyka(Super techniplate).

Kupowałem jednolitrowe opakowania konfekcjonowane przez Model Techniks i była to wersja w pełni syntetyczna.Dolewałem do paliwa Helimix 5 i 10,aby uzyskać 18% oleju.Olej jest zabarwiony na czerwono,co może powodować po przypaleniu na wydechu wrażenie zawartości rycyny.

Opublikowano

Ja stosuje tylko olej klotz i niezalepia mi silnikow a latam tylko na 4 taktach.Te silniki wypalily juz pare ladnych litrów,takze nie jest to czysta teroria ale praktyka

Opublikowano

4t wynagają oleju syntetycznego jak i dużej zawartośi nitro,

a ja jakoś na dużych 2t leję rycynę i metanol z Chemi bez nitro

i też latają sobie parę ładnych sezonów

a paliwo wychodzi taniej niż benzyna + dobry syntetyk do 2t :wink:

Opublikowano

Jak wychodzi cenowo wyprodukowanie 5 litrow takiego płynu w domowym zaciszu.Moze tez sproboje??

Opublikowano

Tyle razy byłem na tej stronie i przegapiłem! Dzięki!

Dodatkowo informacja ze strony ModelTechnics piszą iż używają oleju KLOTZ tego z domieszką 20% oleju rycynowego (Super Techniplate) i tego czystego (Regular Techniplate).

Przykładowo w paliwie Model Technics Yamada 20 jest KLOTZ Regular Techniplate (paliwo dedykowane do 4-suwów) natomiast w Sport 5, Contest 10, Campion 20, Regular Str jest KLOTZ Super Techniplate. źródło - Model Technics

Oznacza to iż bardzo prawdopodobne jest to że nalot na moich silnikach jest od rycyny :) (paliwo Sport 5). Zresztą to najlepsza mieszanina dla silników dwusuwowych :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a ja jakoś na dużych 2t leję rycynę i metanol z Chemi bez nitro

i też latają sobie parę ładnych sezonów

a paliwo wychodzi taniej niż benzyna + dobry syntetyk do 2t :wink:

A mógłbyś się podzielić informacją gdzie, po ile i w jaki sposób kupujesz metanol?? Z tego co mi wiadomo osoba prywatna kupić go nie może.. Też chciałbym powarzyć trochę własnego paliwa...

Opublikowano

W P.H.Ch. „CHEMIA” - po prostu, podpisuję stosowne oświadczenie biorę fakturę i już.

Nie każdy jest osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej.

Jak nie prowadziłem firmy to prosiłem kogoś kto prowadził aby mi kupił.

Opublikowano
W P.H.Ch. „CHEMIA” - po prostu, podpisuję stosowne oświadczenie biorę fakturę i już.

Nie każdy jest osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej.

Jak nie prowadziłem firmy to prosiłem kogoś kto prowadził aby mi kupił.

Rozumiem. A po ile kupujesz w Chemii??

Opublikowano

Zakup metanolu w CHEMII wiąże się z podpisaniem oświadczenia kupującego, że metanol nie będzie stosowany jako ..... PALIWO.. :o .. a np. rozpuszczalnik do farb :D itp. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest podatek akcyzowy od paliw płynnych :shock: . Sprzedający w ten sposób zabezpiecza sie przed FISKUSEM. Co do oleju rycynowego jest on b. dobrym środkiem smarującym :lol: i np. paliwo STANDARD 20%rycyna i 80%metanol jest JEDYNYM paliwem wg. Kodeksu FAI dozwolonym do napądu modeli latających F1C i F2A. A w tych modelach bardzo wysilone silniki kręcą się ok. 30-40 tys. obr/min i skład paliwa podlega kontroli podczas zawodów.

Opublikowano
20%rycyna i 80%metanol jest JEDYNYM paliwem wg. Kodeksu FAI dozwolonym do napądu modeli latających F1B

F1B to chyba napęd gumowy :) Chyba chodziło o F1C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.