TomekONY Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Kolega igortm nie ma jeszcze konta na pfmrc a że popełnił bardzo ładnego Jaka którego ulotni za jego zgodą dodam tutaj opis i kilka fotek. W niedzielę niespodziewanie dopadł mnie "czas wolny". Jako, że zapomniałem jak to jest siedzieć i nic nie robić wpadłem na pomysł budowy modelu. Padło na Jaka 130. Zmodyfikowałem lekko plany, pognałem do Castoramy po izoofloor i zabrałem się do pracy. Model starałem sę wyskalować pod napęd EDF o wymiarze 30-60mm i nawet się to udało. Rozpiętość modelu to 650mm a waga w takim stanie bez osprzętu to 64gramy. Na model poszło 1,5 płyty depronu. cały arkusz 3mm i połowa arkusza 6mm.Teraz pozostało skompletować napęd i dobrać odpowiedni akumulator aby model wyważyć i gotowe. Postaram się w miarę możliwości pisać dalej o postępach w projekcie... żródło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Bardzo ładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 .. A jaki napęd i gdzie..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zapewne EDF w :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Model starałem sę wyskalować pod napęd EDF o wymiarze 30-60mmSądzę, iż to będzie coś w tym guście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pro100vnik Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 A plany jakieś mógłbym prosić? Miałem problem ze znalezieniem jakichkolwiek a tu proszę! Pięknie zaprojektowany model! Gratuluję koncepcji i gorąco kibicuję budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 . A jaki napęd i gdzie..?A ja nie widzę tutaj żadnej możliwości napędu,a 60 to już na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 . A jaki napęd i gdzie..?A ja nie widzę tutaj żadnej możliwości napędu,a 60 to już na pewno. Jak to nie? Listewka z haczykiem na końcu, od przodu mocowanie na śmigiełko, guma, całość wkleić do środka kadłuba, nakręcić śmigiełko paluchem i ładnie poleci :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 A plany jakieś mógłbym prosić? Miałem problem ze znalezieniem jakichkolwiek a tu proszę! Pięknie zaprojektowany model! Gratuluję koncepcji i gorąco kibicuję budowie Prawdopodobnie są to powiększone wycinanki papierowe tego samolotu.http://paperwings.phobby.com/index.php?CMD=1&SCMD=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Przewidziany napęd EDF 55mm mocowany około 20mm w głębi gondoli silnikowej. Szacowana waga modelu z wyposażeniem 250-300 gram a uzyskany ciąg około 900gram. Prośby o plany proszę kierować na mail: igortm@poczta.fm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pro100vnik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Prawdopodobnie są to powiększone wycinanki papierowe tego samolotu. http://paperwings.phobby.com/index.php?CMD=1&SCMD=15 Serdeczne dzięki:) I tym samym pragnę okazać ogromny szacunek dla "budowniczego" ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Przewidziany napęd EDF 55mm mocowany około 20mm w głębi gondoli silnikowej. Szacowana waga modelu z wyposażeniem 250-300 gram a uzyskany ciąg około 900gram.A akumulator do zasilania na kablu na ziemi.Policzcie sobie wagę wszystkiego.Na dwóch 55 nie uzyskasz 900g ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Łatwiej by było zrobić śmigiełko w dziobku. Dziurka już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Hej hej, Przeglądając forum wpadłem na tego "Modela" i ciekawi mnie jak się potoczyły jego losy. Skończony ? Lata ? Czy projekt umarł śmiercią naturalną czyli zabiło go zniechęenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi