KrzysiekB. Opublikowano 20 Lutego 2012 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zainspirowany tym filmikiem: jestem ciekaw, czy taki żyroskop modelarski, byłby w stanie utrzymać w jednej pozycji kamere podczas obrotu całego stabilizatora? Z góry chcę powiedzieć, że nie planuje budowy tego na taką skalę jak widzicie w filmie . Natomiast taka sprawa jak platforma utrzymująca cały czas poziom - wnosi wieele możliwości do przeróżnych ujęć Jak myślicie?
robertus Opublikowano 20 Lutego 2012 Opublikowano 20 Lutego 2012 Raczej żyroskop do sterowania serwem, które poziomuje koszyk z kamerą.
rafalgruszka Opublikowano 20 Lutego 2012 Opublikowano 20 Lutego 2012 możesz to prosto zrobić wykorzystując grawitacje do kamery rolki i takie obręcze kamerę obciążasz na spodzie i też będzie trzymać poziom
Malker Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Yhym, a drgania zniwelujesz smarem. Taki steady-cam to jest już profesionalna technologia i nie kosztuje to 10 czy 20 tysięcy.
dondu Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Żyroskop(y) + akcelerometr(y) + precyzyjna mechanika i da radę
KrzysiekB. Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Żyroskop(y) + akcelerometr(y) + precyzyjna mechanika i da radę To musiałbym sprzedać samochód:) Wiem ile to kosztuje i z czymś się to je. Szukam poprostu budżetowego rozwiązania. Pomysł z rolkami i smarem w pierwszej kolejności nasunął mi się na myśl. Jest to wykonalne, ale czy efektywne?
dondu Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Na to pytanie odpowiedzieć może tylko wykonanie takiego i próba. Bez elektroniki i serwomechanizmów efekt nie będzie idealny, ale to tylko od Ciebie zależy czego oczekujesz.
RomanJ4 Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Yhym, a drgania zniwelujesz smarem. Nie. Masą.
rapier Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 O czym wy mowicie. Wszystko fajnie pod warunkiem ze kamera mialaby sie poruszac na tyle powoli ze nie bedzie przeciazen bo inaczej ta masa co ma poziomowac kamere bedzie wprowadzac ja w ruch
Rekomendowane odpowiedzi