KrzysiekB. Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Zainspirowany tym filmikiem: jestem ciekaw, czy taki żyroskop modelarski, byłby w stanie utrzymać w jednej pozycji kamere podczas obrotu całego stabilizatora? Z góry chcę powiedzieć, że nie planuje budowy tego na taką skalę jak widzicie w filmie . Natomiast taka sprawa jak platforma utrzymująca cały czas poziom - wnosi wieele możliwości do przeróżnych ujęć Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Raczej żyroskop do sterowania serwem, które poziomuje koszyk z kamerą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 możesz to prosto zrobić wykorzystując grawitacje do kamery rolki i takie obręcze kamerę obciążasz na spodzie i też będzie trzymać poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Yhym, a drgania zniwelujesz smarem. Taki steady-cam to jest już profesionalna technologia i nie kosztuje to 10 czy 20 tysięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondu Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Żyroskop(y) + akcelerometr(y) + precyzyjna mechanika i da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Żyroskop(y) + akcelerometr(y) + precyzyjna mechanika i da radę To musiałbym sprzedać samochód:) Wiem ile to kosztuje i z czymś się to je. Szukam poprostu budżetowego rozwiązania. Pomysł z rolkami i smarem w pierwszej kolejności nasunął mi się na myśl. Jest to wykonalne, ale czy efektywne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondu Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Na to pytanie odpowiedzieć może tylko wykonanie takiego i próba. Bez elektroniki i serwomechanizmów efekt nie będzie idealny, ale to tylko od Ciebie zależy czego oczekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Yhym, a drgania zniwelujesz smarem. Nie. Masą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 O czym wy mowicie. Wszystko fajnie pod warunkiem ze kamera mialaby sie poruszac na tyle powoli ze nie bedzie przeciazen bo inaczej ta masa co ma poziomowac kamere bedzie wprowadzac ja w ruch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 rapier, :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi