Skocz do zawartości

ASP FS61AR

Wabnycek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar zakupic tego cztero takcika, (ASP FS61AR ) ma ktos z was moze go ?? Slyszalem iz chodzi jak cudenko odpala na dodtyk, i wogole jest super czy to prawda???

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mam ten silnik w modelu retro czyli Vicomte. Waga modelu 2,7 kg, silnik pracuje na śmigle 13x6. Fragment lotu masz w dziale Warsztat - Swieca dymna.

Opublikowano

Używałem taki silnik (ze smigłem 12x8) w modelu trenerka Canary o masie 2,7 kg. Ciąg mierzony na ziemi to było jakieś 2-2,2 kg na paliwie MT 10% nitro. Silnik bardzo latwo sie odpala i reguluje, pali bardzo malo (nowet 30 min lotu na zb 300ml) ale osiągi nie są rewelacyjne, odpowiadają silnikowi 2T 6,5 ccm. Za to jest fajny dźwiek :) .

Opublikowano

W moim przypadku napęd okazał się sprawniejszy na śmigle APC 13x6 - 9800 obr/sek co daje ciąg statyczny 3,1kg. Na śmigle APC 12,25x3,75 loty były bardziej nerwowe.

Opublikowano

To ciekawe, ja próbowałem Master Airscrew 13x6 ale tam ciąg był chyba mniejszy (nie wiem jakie obroty, ciąg mierzyłem taką rozciągliwą wagą- może to niezbyt dokładne). 3,1 kg to super wynik, na jakim paliwie??

Opublikowano

Te 3,1 kg to z kalkulatora Prop selektor czy jakoś tak. Z paliwem to już gorzej by określić gdyż jest to mieszanka tego co posiadałem więc trochę Tornado 10% + Arctic glow 5%+ Yamada 22%. W sumie z 13% nito było. Mam jeszcze śmigło drewniane Pelikan 13x6 ale jak narazie bardzo dobrze lata się na tym APC 13x6

Opublikowano

Witam Zrobilem wlasnie Loze do docierania a wiec jestem nastwaiony juz na maksa na ten silnik!!!! (wkoncu i tak jest juz zamowiony) A Paliwo mam Model technik QwickFire 10 do czego chce dolac troche oleju rycynowego :D

Opublikowano

Mam aki silniczek w moim SIGu ( dzial spalina --> SIG SOMETHIN EXTRA ). Jest też film z oblotu. Powiem jedno. Chodzi jak ta lala. Po dotarciu odpala za pierwszym razem :mrgreen: No i ten dzwięk :D:D

Opublikowano

A nie lepszy byłby Os max 55AX ?? na Rcuniverse czytałem że kręci śmigłami na poziomie Os 70 FS. A przy okazji nie trzeba lać syntetyku wystarczy rycyna :) Ja sam go mam i jest bardzo zadowolony. LAtam na 23% olej 0% nitro i pali świetnie :) niedługo zaczne lać 10% nitro i powinno być jeszcze lepiej xD

Opublikowano

Mam taki silnik w modelu Messerschmita BF-109. Ogólnie jestem zadowolony. Jedyny problem, to trudności z ustawieniem niskich obrotów przy montażu silnika głowicą w dół. rozwiązałem to stosując pokładowe żarzenie.

Opis uruchamiania, docierania i użytkowania tego silnika wraz z fotkami i filmikiem jest w dziale SPRZĘT na mojej nieco zaniedbanej ostatnio stronie http://teemto.republika.pl

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam.

Odświeżam temat bo znalazłem(w sklepie :) ) silnik poj 5cm3 czterotakt waga 275g.Nazwa ASP FS30AR.Chciałbym go do trenerka , a to dlatego że naczytałem się na tym forum wiele na temat 4 taktów(pozytywnego) i mam nadzieję że skoro odpalałem stare Radugi, Komety czy Meteory i to często z palca to poradzę sobie z waszą pomocą i z tym cackiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.