japim Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Tutaj masz moj opis jak zrobic skrzydla styropianowe pokryte balsa: http://japim.acn.waw.pl/modelarstwo/skrzydla.html Zeby sie nie przykleily do podloza i byly rowno scisniete to ja sklejam je najpierw kawalkiem tasmy biurowej. Wtedy wystarczy rozlozyc deseczki i wcisnac do srodka troche kleju. Potem zlozyc, polozyc na plaskim tasma do dolu i docisnac - nadmiar kleju wytrzec. Wtedy uzywane jest minimum kleju a polaczenie klejone jest czesto bardziej wytrzymale niz reszta drewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 ...przecież pisałem, że taśmą :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 6 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 prace powolutku ida do przodu .. oto fotki Zaczynam robic statecznik poziomy .. i zastanawiam sie gdzie go wzmocnic jeszcze . Wstepnie planuje po bokach dac jeszcze po listewce zeby na dole utworzyly sie 4 prostokaty. Profil zaraz po klejeniu Te cegielki przyciskaly skrzydla jak sie kleila balsa ;] Skrzydelka wstepnie obrobione .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 8 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 No dzisiaj nareszcie prace sie ruszyly troche .. Przeszlifowalem i wyrównalem skrzydla zostalo tylko przykleic krawedzie natarcia i spływu ale nie mam listewek balsowych narazie .. dokonczylem statecznik poziomy i zrobilem pionowy . Oba stery tez gotowe .. Kadłub troche przyszlifowalem zeby wygladal jak samolot ;] Jak sie tak do zlozy do "kupy" to nawet przypomina samolot .. zeby mi starczylo sil i zebym to wykonczyl to nawet moim zdaniem ladnie to wyjdzie .. ;] Fotki dolacze mzoe jutro POzdrawiam P.S. moze ma ktos mieszkajacy niedaleko sieradza po dwie listewki balsowe o wymiarach 25x25 i 15x10?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 9 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 No i nareszcie okleilem stateczniki i stery .. Obiecane fotki dalszych prac : Wiem że troche to jest duze ale podobno proporcje statecznika co do skrzydel i ramienia sa zachowane.. na forum znalazlem informacje o proporcjach stateczników i skrzydel do kadłuba .. Mam nadzieje ze nie poupadacie z krzesel jak zobaczycie te zdjecia .. statecznik pionowy mam zamiar przykleic do poziomego na CA i to wszystko razem do kadłuba na A66 . O dalszych pracach na pewno poinformuje ;] Pozdro for aLL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 15 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Prace posuwaja sie na przód tzn. skrzydlo jest juz sklejone i dotarte ma krawedzie .. Tylko martwi mnie ze przechyla sie samo na prawa strone czyli pewnie prawa połówka jest ciezsza . Zastanawiam sie co z tym zrobic bo boje sie ze moze mi model w prawo sciagac .. (a moze sie myle .. niech ktos doswiadczony sie wypowie) Mam nadzieje ze te szczegół nie przeszkodzi w lataniu albo da sie to jakos dowazyc ladnie Fotki postaram sie wrzucic niedlugo jak sie modelik prezentuje. Waga calego w tym momecie to okolo 800g (troche mniej) dojdzie silnik i paliwo to wyjdzie okolo 1400 pewnie i w zwiazku z tym zastanawiam sie czy nie bede mial za duzego silnika jak zamówie 6,5 ccm.. Zastanawialem sie nad silnikiem 3,5 ale nie moglem znalesc nigdzie w ofercie ST moze macie jakies propozycje takiego silniczka o pojemnosci 3,5 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 15 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 obiecane zdjecia .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 16 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Cos cicho w moim temacie sie zrobilo ... Chyba konstrukcje styropianowe juz sie znudzily .. a ja ciagle sie zastanawiam czy to poleci i czy rozbije przy oblocie czy troche później ;] (Zamówilem reszte potrzebnych czesci w tym silnik jak przyjdzie to bedzie akcja docieranie i zastanawiam sie ile to litrów paliwa mi na ta czynnosc pójdzie .. Takie drogie paliwko i trzeba bedzie w imadle wypalic ) POzdrawiam i czekam na jakies wsparcie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 rób ,na razie się nic nie dzieje to i o czym tu pisać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 17 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 afish za to imadło, to tylko Ci ręce połamać :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 yyyy KArlem sorki ale nie rozumiem ( domyslam sie ze cos nie tak napisalem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 17 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 silnika nie wkręcaj w imadło :evil: zrób łoże i wtedy ew. możesz je razem z silnikiem w imadło. Może Cię krzywdzę podejrzeniami, ale byli tacy "specjaliści", którzy wkręcali silnik za karter w imadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 myslalem zeby wkrecic w imadlo to miejsce co sie przykreca loze ... przeciez calego silnika bym nie scisnal ;] ale moze dobrze mówisz i posłucham rady Bo loze tez zamówilem to je przykrece do silnika loze do jakiejs deseczki i to dopiero w imadlo .. Powiedz mi ile Litrów paliwa powinienem wypalic bez latania ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 17 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 Najlepiej dotrzyj silnik w łożu już w modelu :wink: PS modelik mi się dość nawet podoba Ojj coś mnie coraz bardziej do spalinek ciągnie Może kiedyś się na taki modelik skuszę, z tym że kadłub raczej balsowy zrobię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 Patryk Urban, Dziekuje za mila opinie A ten kadłub to na pewno bezie czyms oklejony tylko najpierw musze sprawdzic jak ze srodkiem ciezkosci bo nie wiem czy sklejke azurowac .. Jak dojdzie mi paczka i uda mi sie odpalic silnik to wszystko sie wyjasni ;.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 22 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Nareszcie przyszla paczuszka z silnikiem i reszta czesci (niestety brak podwozia ;/) I podczas skladania kolejnych elementów tej ukladanki jaka jest samolot natrafilem na problem. Nie mam pojecia jak zrobic otwory na zawiasy ... wycinalem nozykiem ale otwór okazal sie za waski i trzeba by bylo go powiekszac .. Macie moze jakies sprawdzone sposoby na wycinanie otworów na zawiasy ?? Jak juz powycinam to bede sie meczyl z wklejaniem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 wycinalem nozykiem ale otwór okazal sie za waski i trzeba by bylo go powiekszac .. a potem pilniczek do paznokci lub coś podobnego i powoli aż do właściwego wymiaru (przewagę mają żonaci lub posiadający kobietę bo one zazwyczaj mają taki pilniczek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 22 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 bardzo dobry patent ... na pewno sprawdze. Obawiam sie tylko ze pilniczek do paznokci bedzie za szeroki i po otworze po nozu nie zmiesci sie .. Nie mniej jednak dzieki za pomysl .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 jeśli to balsa to wejdzie tylko trzeba zaczynać bardzo ostrożne nic na siłę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 22 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 otwory na zawiasy robie w listwie sosnowej a nie balsowej . Zrobilem pilniczkiem bo znalazlem taki chudy ale musialem tylko wkladac na sile i wyjmowac i tak pare razy az pilnik wszedl luźno i wtedy bylo dobrze Zawiasy zrobuilem przykleilem na CA w stateczniki i jutro bede robil taki zabezpieczenia np z gwoździ 1mm ze przewierce wiertarka otwór przez zawias i listwe i tam wkleje przyciey gwóźdz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.