Skocz do zawartości

Puchar Świata F3F wg Al Pacino

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pitplane
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Zapraszam do jeszcze jednego filmu z rozegranych zawodów zaliczanych do Pucharu Świata w F3F.

W filmie pełny (wręcz instruktaż), bez montażu najszybszy przelot w wykonaniu Lukasa Gaubatza, zwyciężcy zawodów.

http://www.youtube.com/watch?v=G_n0_JFjfL4&feature=youtu.be&hd=1

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez pitplane
  • Lubię to 3
Gość pitplane
Opublikowano (edytowane)

To zróbcie zawody przy 25m/s ;) Najbardziej dynamiczne będą ujęcia holujących... np takie:

Cóż :) bywało, że na koronie zbiornika przekraczało 25 ms i wiatromierz potrafił wskazywać w porywie 27 m/s :)

Dzięki za miłe słowa. Zawody były nieziemskie.

W turbulentnym wietrze była to już walka, ale o tyle ciekawa że jednocześnie z wiatrem, czasem i obawą o rozpirzenie modelu na płocie, zboczu tudzież studzienką umieszczoną co kawałek :)

Ciężko oddać emocje z jakimi człowiek się zmaga na takich zawodach, jednak wyobraźcie sobie, że większość z nas , po niedzielnym obiedzie w domu, poszła spać :)

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez pitplane
Opublikowano

To zróbcie zawody przy 25m/s ;) Najbardziej dynamiczne będą ujęcia holujących... np takie:

No niestety życie holownika nie jest łatwe i to jak widać już przy 10m/s. Pozdrowienia dla moich pomocników :D

I myślę że u nas im większy wiatr, tym mniej dynamicznie(no oczywiści oprócz holowników ;)) bo nikt nie podejmuje aż takiego ryzyka jak w dobrych warunkach.

Jednak jeżeli jest już termicznie to kręcenie na małej wysokości i w duuuuużej odległości od siebie też może być całkiem ciekawe dla widzów, a już na pewno dla pilota. ;)

btw. wczoraj mi się ta sztuka w pierwszym locie finałowym w Chorwacji niestety nie udała -.-

Opublikowano

A ja się przyczepię. Filmik da się obejrzeć dopiero od 2:15. Niestety zapanowała ostatnio moda na to, żeby z każdych nie przymierzając imienin cioci Krysi zrobić Kill Billa. Takie przełączanie ujęć co 3 sekundy na dodatek przetykane jeszcze napisami masakrycznie męczy oczy i najczęściej jak widzę, że cały film jest na taką modłę, to wyłączam bo nie mam siły tego oglądać. To tyle krytyki w kierunku montażysty, natomiast samego latania oczywiście zazdroszczę jak cholera, szybowce to jest jednak najpiękniejsza dziedzina modelarstwa :-) Przy czym faktycznie wygląda to trochę ryzykownie biorąc pod uwagę prędkość modelu i bliskość widzów. Wyobrażam sobie jak pilot musi być nabuzowany adrenaliną.

Gość pitplane
Opublikowano

Zacznę od początku ,.

Pewnie ze jest strach aby nie przyłożyć komuś, sobie, w płot czy samochód , nie jesteśmy szaleńcami.

Z drugiej strony ... to właśnie trudność pilotażu w skrajnie różnych warunkach (regulaminowe 3-25 m/s), wyjątkowo paskudne i często malutkie lądowiska , duża prędkość modelu 5 metrów przed nosem i zwykle wyjątkowo piękne widoki ze zbocz jest MAGNESEM , który ciągnie fanatyków F3F-u do kalkulowanego ryzyka :)

A co do Kill Billa ... faktycznie chyba moda . Włączam X-Faktor, co 5 sekund krzyk widowni, odpalam zwiastun Szklanej pułapki ... 10 ujęć w 3 sekundach. Wszystko musi być szybko , dynamicznie z dużym ładunkiem emocji.

Pamiętam jak dziś, kiedy znajomy przewiózł mnie 5 biegową Ładą Samarą 120 km/h, a dziś ... nie spiesząc się, sam jechałem autostradą 160 km/h. Znak czasu :)

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

A co do Kill Billa ... faktycznie chyba moda . Włączam X-Faktor, co 5 sekund krzyk widowni, odpalam zwiastun Szklanej pułapki ... 10 ujęć w 3 sekundach. Wszystko musi być szybko , dynamicznie z dużym ładunkiem emocji.

Pamiętam jak dziś, kiedy znajomy przewiózł mnie 5 biegową Ładą Samarą 120 km/h, a dziś ... nie spiesząc się, sam jechałem autostradą 160 km/h. Znak czasu :)

Pozdrawiam

Piotr

Aaa tam czasu :-) Mnie wcale nie chodzi o to, żeby z filmu zrobić 43225 odcinek Mody na Sukces, bynajmniej. Szybkie, "migawkowe" przełączanie ujęć może mieć jakiś cel (np właśnie podkreślenie dynamiki) i wpasowywać się w koncept artystyczny filmu, ale na litość, można tak przez 15 sekund, ale nie przez ponad dwie minuty. Zwłaszcza że zwiastuny filmów akcji maja za zadanie sprzedać towar, w którym najczęściej brak jest jakiejkolwiek treści, więc operują tylko formą. W tym przypadku myślę, że treści nie brakowało na to, żeby pokazać kawał interesującego, dynamicznego latania w taki sposób, żeby nie dostać przy tym ataku padaczki :-)

Gość pitplane
Opublikowano

,,, byka zauważyłem po 2 dniach :rolleyes: Film poszedł w świat i kiszka . Co ciekawe osoby które podpieły filmik na swoich stronach powielały ten błąd :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.