Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem silnik na taki jak mam w Su-22, czyli EmaxGF2215/15. Porobiłem testy na śmigłach 7x6 i 7x4.

Na obu śmigłach ciągu jest więcej niż na poprzednim setupie, aczkolwiek wciąż mniej niż waga modelu.

Lata jednak szybciej niż na Emax2812, bo jest mocniejszy i pewnie wyciąga katalogowe 1470KV.

Film z lotu na 7x6

http://youtu.be/Z0t7To1kZiE

Być może na 7x6 model szybciej lata niż na 7x4, ale za to siorbie z pakietu 25A i lot trwa mniej niż 5minut.

Lądowałem już bez silnika

http://youtu.be/5nd1gnbfKXk

Na 7x4 pobór prądu to 21A i już można nieco dłużej polatać.

I przy tym chyba zostanę.

Modelem dobrze robi się podstawową akrobację, beczki, pętle, lot plecowy.

Brakowało mi czasem steru kierunku.

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Tak jak pisałem, brakowało mi w nim steru kierunku. Przy próbach lotów na wysokich kątach natarcia dziób uciekał mi na boki.
Postanowilem więc coś z tym zrobić, bo Super Hornet jest stworzony do takich lotów.
Rozwiązanie wygląda tak.

image.thumb.jpeg.4408620cdb593733e45fb4e440c3952e.jpeg
Taka konfiguracja powoduje, że ster wychyla się bardziej do środka niż na zewnątrz, ale nie stanowi to problemu bo praca w strumieniu zaśmigłowym czyni go bardzo efektywnym.
Film z moich dzisiejszych prób lotów high-alpha, a i czasem low-pasik się trafił.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmierzyłem obciążenie w F-18. W zależności od tego czy dodam powierzchnię kadłuba na przedłużeniu skrzydła, czy nie, obciążenie mam 20 do 26g/dm2

Opublikowano

Zmierzyłem obciążenie w F-18. W zależności od tego czy dodam powierzchnię kadłuba na przedłużeniu skrzydła, czy nie, obciążenie mam 20 do 26g/dm2

Oj jak malutko!? Ile waży Twój F-18 (3D)?

W moim F-18 (2D)

Powierzchnia skrzydeł 11,4 dm2, obciążenie przy max. wadze 615g wynosi 53,9g/dm2

Powierzchnia skrzydeł z powierzchnią wzdłuż kadłuba 15 dm2, obciążenie przy max. wadze 615g wynosi 41g/dm2

P.S. Przenieśmy tą rozmowe do tematu Twojego F-18 bo się Szwedzi obrażą :D

Opublikowano

Ktoś się z nam spomylił. Rozmiarowo obie nasze efki są porównywalne. Moja ma rozpiętość 92cm. Waży 640gram. Pole powierzchni wyszło mi 24dm2 - 32dm2.

Nie policzyłes tylko jednego skrzydła?

Opublikowano

Tak na szybko wziąłem program i sprawdziłem pole powierzchni skrzydła i tej powierzchni bocznej

post-10327-0-81417800-1378299512_thumb.jpg

Dla dwóch skrzydeł mam 9,58 dm2

post-10327-0-57011100-1378299596_thumb.jpg

Dla dwóch powierzchni bocznych (po dodaniu 20% nie uwzględnionej przez program powierzchni) mam 3 dm2

Wówczas:

Powierzchnia skrzydeł 9,58 dm2, obciążenie przy max. wadze 615g wynosi 64g/dm2

Powierzchnia skrzydeł z powierzchnią wzdłuż kadłuba 15 dm2, obciążenie przy max. wadze 615g wynosi 48,8g/dm2

Ja nie liczę powierzchni kadłuba która oczywiście stanowi znaczną część modelu i powierzchni stateczników poziomych.

A może ja w czymś się mylę :mellow: HELP PLEASE

Opublikowano

W takich samolotach jak F-18, MIG29, SU27, ... itp powierzchnia nośna nie jest jednoznaczna :) ale orientacyjnie można obliczać w sposób poniższy (czerwona linia)

251e66b917218fc1med.jpg

Usterzenie poziome nie wlicza się w powierzchnie nośną bo działa na nią praktycznie ujemnie -wyjątkiem jest układ kaczki , w nim usterzenie jest "nośne".

Opublikowano

Skrzydło tak mierzone jak u Ciebie, u mnie ma 2 x 8dm2, obwód 117cm

Same noski u mnie mają 2 x 1,9dm2

A tak mierzone

pole%2520skrzyd%25C5%2582a.JPG

Jak widać 2 x około 14dm2, czyli całościowo 28dm2

Ponieważ nie mam planów F-18 zaimportowałem zdjęcie do sketchupa i narysowałem skrzydło w skali 1:1.

I jak obwód myślę, że dobrze u Ciebie liczy to pole nie wiem skąd takie małe.. Prosty wzór na pole trapezu na kartce powinien rozwiać wątpliwości.

Opublikowano

Prosty wzór na pole trapezu na kartce powinien rozwiać wątpliwości.

U mnie wygląda to tak jak poniżej i pomiary są OK.

post-10327-0-91374600-1378326854.jpg

Ale porównujemy przecież Robercie modele dwóch różnych autorów (Tomhe i Steve Shumate). Zapewne Steve zadbał o dużo większą powierzchnię skrzydeł a Tomhe go wyszczuplił.

Najważniejsze, że dobrze latają, cieszą oko i dają zadowolenie ich pilotom :)

Opublikowano

Oj się wtrącę ,przypomnę i sprecyzuję : Twoja eFcia Rafale jest Tomha a eFcia Roberta to mój własny projekt :P (ach - skromność ponad wszytko )

F-18 profilowe Tomha powinno mieć rozpiętości coś około 72 cm a u ciebie wychodzi 58cm ??

Mierz skrzydło od osi kadłuba a nie tylko jego wystającą część. (post #48)

Opublikowano

Wg tego postu to masz rozpiętość 105cm, większą od mojej od mojego o 15cm

Wychodzi na to,że przy większej rozpiętości masz mniejszą powierzchnię skrzydła.Mówię o samym tym wystającym kawałku.

Nie mniej, Twój F-18 jest profilowy i na dobrą sprawę cały rzut pionowy jest skrzydłem. Gdybyś miał obciążenia 50gram/dm2 to efcia nie mogła by latać z tak niską prędkością.

PS. Odszukałem plany z których robiłeś efke. Pomyliłeś się przy podawaniu wymiarów. U Ciebie rozpiętość i długość jest taka sama = 105cm. Przykładając linijkę do ekranu stwierdzam, że nie jest :)

Teraz zaczyna się rozjaśniać, że masz po prostu mniejszą efcię niż ja, a przecież pole powierzchni idzie w kwadracie odległości.

I tak jak pisałeś, oby cieszyły nas swoim lotem jak najdłużej :)

Opublikowano

Ale namieszaliśmy

Oj się wtrącę ,przypomnę i sprecyzuję : Twoja eFcia Rafale jest Tomha a eFcia Roberta to mój własny projekt :P (ach - skromność ponad wszytko )

F-18 profilowe Tomha powinno mieć rozpiętości coś około 72 cm a u ciebie wychodzi 58cm ??

Mierz skrzydło od osi kadłuba a nie tylko jego wystającą część. (post #48)

Nie wiedziałem że to Twoja konstrukcja. Gratuluję Sławku udanego projektu! A pilotowany model przez LT ROBERTUSA dużo potrafi. ;)

PS. Odszukałem plany z których robiłeś efke. Pomyliłeś się przy podawaniu wymiarów. U Ciebie rozpiętość i długość jest taka sama = 105cm. Przykładając linijkę do ekranu stwierdzam, że nie jest :)

Teraz zaczyna się rozjaśniać, że masz po prostu mniejszą efcię niż ja, a przecież pole powierzchni idzie w kwadracie odległości.

I tak jak pisałeś, oby cieszyły nas swoim lotem jak najdłużej :)

Moja efka ma 105 cm długości i 105 cm szerokości.

Ale ja obliczam powierzchnię skrzydła nie do osi kadłuba tylko jako tą część, która wystaje poza dolną część kadłuba. Stąd takie u nas rozbieżności w pomiarach.

Tylu lądowań co startów życzę!

P.S. Douglas F4D Skyray zapowiada się ciekawie.

Opublikowano

Dzięki. Wydrukowałem widok z góry w skali 10%. Wymiary to: długość 105mm razem ze sterami płytowymi. Rozpiętość 74mm. :wacko:

Jak mierzyłeś szerokość(rozpiętość), że wyszło 105cm?

Opublikowano

:unsure: ale ze mnie matematyk ...75,2 cm szerokość (wg planów) + 2x1,5cm (szerokość 2 rakiet to razem 3 cm)=78,2 cm a nie ....105,2 cm (zamiast 3cm dodałem 30 cm) :wacko:

Proszę...nie komentujcie tego.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.