Skocz do zawartości

Pierwszy model łodzi wiec i problemy.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

To te same ładowarki tylko ta droższa ma wbudowany zasilacz.

Ja osobiście poleciłbym wersję bez zasilacza.

Sam zasilacz kupiłbym np. taki http://allegro.pl/za...2555995473.html

Raz że taniej wyjdzie.

Dwa, zasilacz komputerowy można wykorzystać do zasilania czegoś innego.

Trzy, ładowarka będzie się mniej grzała.

Jedyny minus jest taki że trzeba chwilę posiedzieć i poczytać

jak odpala się taki zasilacz (łatwo!) i że niektóre trzeba obciążyć jakimś odbiornikiem

żeby prawidłowo pracowały.

edit: link z allegro jest przykładowy.

Najlepiej szukać czegoś z odbiorem osobistym w swojej okolicy :)

Opublikowano

Macieju z odbiornika wychodzi kawałek drutu i to jest właśnie antena. Nie trzeba do tego dodatkowej anteny. Będziesz odbiornik jakoś zabudowywał w żelbetonie ;)

Opublikowano

Udało mi sie dzisiaj podłączyć wstępnie wszystko do odbiornika kilka testów na sucho i nawet działa wszystko :D mam tylko pytanie odnośnie odbiornika.

Serwo działa i słychać tylko jak pracuje serwo a jak sie steruje silnikiem to nim zakręci sie wał najpierw jest słychać piszczenie potem silnik z małymi obrotami sie kreci piszczy nadal jak wezmie sie do konca mocy to już nie słychać piszczenia. Początkowo myślałem ze to silnik piszczy ale to piszczy odbiornik i czy on ma piszczeć???

czy coś jest nie tak?

Opublikowano

Ma piszczeć po włączeniu napięcia.

W tym czasie gaz ma być na "zero" i nie wolno nim ruszać, bo wejdziesz w tryb programowania i możesz zmienić ustawienia regulatora.

Masz poczekać aż "melodyjka" przestanie piszczeć. Zwykle nie więcej niż 30 sekund.

Potem możesz włączyć silnik.

Opublikowano

Piszczenie bardziej przypomina sprzężenie mikrofonu (siągły pisk) nie melodyjka i to nie po włączeniu zasilania bo po podpięciu bateri nie piszczy tylko jak operuje sie gazem (kanałem przepustnicy)

No więc nie wiem czy tak ma być duzo filmików widziałem z modelami ale zaden nie piszczał jak pływał.

Opublikowano

Małe sprostowanie :lol: a mianowicie wyjąłem wszystko ze statku podłaczyłem na sucho na stole i okazało sie że moje pierwsze spostrzezenie było prawdziwe wiec to nie odbiornik piszczy tylko silnik tak robi :P a byłem przkonany po paru próbach ze to odbiornik.

Wiecie może co powoduje ze silnik tak piszczy?

Opublikowano

Jest tam taka mała komora, w niej siedzi malutka mrówka z tubą. I jak się włącza napięcie, to w panice krzyczy "Wyłączcie to!".

Ale my słyszymy tylko pisk... :)

Albo możesz uwierzyć w to, że piszczą uzwojenia z powodu podania sygnału niskiej częstotliwości (poniżej 16kHz) przez regulator, na silnik.

Wybierz sobie ulubioną wersję. ;)

Opublikowano

Czy te mrówke trzeba dokarmiać czy sama sobiejedzenie znajdzie? :D

A poważnie da sie coś z tym zrobić czy niebardzo?

Opublikowano

Ma piszczeć po włączeniu napięcia.

W tym czasie gaz ma być na "zero" i nie wolno nim ruszać, bo wejdziesz w tryb programowania i możesz zmienić ustawienia regulatora.

Masz poczekać aż "melodyjka" przestanie piszczeć. Zwykle nie więcej niż 30 sekund.

Potem możesz włączyć silnik.

Opublikowano

Piszczy ciągłym dzwiękiem. Jak drążek gazu jest w pozycji zero to nic jak sie lekko ruszy do przodu lub tyłu to słychać piszczenie ruszy sie bardziej to zaczyna silnyk pracować. Mam filmik ale na forum nie wrzuce :(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam Takie może głupie pytanie ale ciekawi mnie ta kwestia a mianowicie jeśli Aparatura FlySky FS-TH9X jest klonem Aparatury Turnigy 9x 2,4Ghz to czy Odbiornik do aparatury Turnigy 2,4GHz będzie działać z aparaturą FlySky???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam prace trwaja nadal ;) ostatnio miałem nawet mozliwość popływania wstępnego i zauwazyłem ze mimo iz mam radiator na silniku to straszczie sie grzeje moze poparzyć a po 30 min pływania spadły mu obroty mozliwe ze to pakiet sie wyładował tego jeszcze nie sprawdziłem ale mam teraz dylemat czy kupić mocniejszy silnik Graupner SPEED 600 8,4V (niestety ciezko o speed 500 7,2V :( ) do przy pracy bezpośredniej bez przekładni czy może lepiej kupić przekładnie Przekładnia 300 STD 4,5:1 MP-JET do tego silnika co mam.Co byście mi radzili? statek ma ok 90cm.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.