zielinskijanek Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Witam! Zakupilem już troche czasu model Sky Hawks RTF (model motoszybowca bd początkujący i ja jestem początkującym), lecz latac moge nim tylko na bezwietrznej pogodzie... Mam wiatromierz który jak pokazuje mi pred. wiatru od 1m/s do 2... Samolotem lata się trudno, ale gdy przekracza 3m/s samolot nie daje rady lecieć pod wiatr niemal Ze się cofa. Więc jak pod wiatr na 80% mocy silnika leci i nie mal że stoi w miejscu, wystarczy lekkie przechylenie i odwracajac się leci na kreta. Czy to jest normalne że takim modelem można latać tylko na bezwietrznej pogodzie? Odnoszę wrażenie jak by samolot wyposażony był w zbyt słaby silnik (czy od tego to zależy?) który nawet na bezwietrznej pogodzie mam problemy z wzbiciem modelu na wyższa wysokość niż te na oko 20-30m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Czy jak robisz zwrot to zmniejszasz gaz? Na 80% gazu ten szybowiec nieźle zasuwa w strudze wiatru, tylko Tobie z nieruchomej ziemi wydaje się,że stoi w miejscu lub się nawet cofa. Lecąc z wiatrem również powinien być gaz na te 80%, aby samolot w strudze wiatru miał odpowiednia prędkość. Wtedy z ziemi pewnie będzie widać, że leci jak odrzutowiec, ale tak musi być. Przy zbyt małej prędkości w stosunku do mas powietrza samolot po prostu spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Skoro nie możesz się wznieść wyżej niż 30m to możesz mieć zbyt słaby akumulator - zdycha niedługo po starcie - inaczej przy zbyt słabym silniku byś się nawet na 3m nie wzniósł. Jak masz możliwość, pożycz od kogoś porządny akumulator i wtedy się przekonasz. A tak na marginesie - masz motoszybowiec - silnik ma wynieść model na pewną wysokość (100-300m) a dalej już trzeba latać z silnikiem wyłączonym. Taki model nie służy do latania cały czas z włączonym silnikiem na niewielkiej wysokości, szczególnie przy większym wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielinskijanek Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 akumulator (dolaczony do zestawu) wystarcza na max 9min. pracy na max obrotach ... choc jak uda mi sie go wzbic na ok 30m to jestem w niebo wziety, wyzej? nie daje rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Miałem tak w Cessnie Pelikana. Po zmianie pakietu na 50gr cięższy, lecz o 3x większej wydajności idzie pionowo do góry Sprawdź, czy nie jest spuchnięty. U mnie zrobiła się piłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielinskijanek Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 to jest zestaw RTF wiec nawet na baterie zrobili 'specjalny' dopasowany kojec - jest jak by taka obraczka w ktora wsuwa sie idealnie baterie A co do wzbijania sie w pion... wydaje mi sie ze jak jest juz na jakiejs tam wysokosci to nie jest w stanie pojsc pod katem 15-20 stopni bo inaczej przechyla sie na bok i spada ostro w dol... dlatego trudno go wzbic, a sam ma tendencje do lecenia do gory (lotki ustawione na 0), wiec musze caly czas korygowac jego lot lotkami ciagnac je w dol, aby jak mowilem nie przekroczyl tej granicy 15-20 stopni w gore. Choc jest to problem tylko gdy jest wlaczony silnik, poniewaz gdy wylacze silnik idealnie sobie szybuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi