przemo Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Cześć i zwracam się do was o pomoc w przeróbce planów z Google SketchUp na PDF. Plany zaczerpnięte z rc groups http://www.rcgroups....d.php?t=1181441 znajdują się na drugiej stronie tematu. Kompletnie się nie znam na tym i chyba się nie zanosi żebym to ogarnął. Model zapowiada się bardzo fajnie. Czy znalazł bym się ktoś tak miły co by przerobił te plany w formacie pdf? Lub wytłumaczył jak to zrobić krok po kroku ?
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 W załączniku - jeśli coś chciałbyś inaczej to napisz. Jackal_pdf.zip
przemo Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wielkie dzięki o to mi chodziło czyli jak wydrukuje któregoś z pdf to będę miał rzeczywiste wymiary jak na planach ?
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Nie, nie będą rzeczywiste (chyba, że pobawisz się w skalowanie wydruku) GoogleSketch to taki dziwny program który praktycznie uniemożliwia kontrolowany eksport do innego programu, być może w wersjii Pro jest inaczej - ale tej nie posiadam. Niemniej szkice są dosyć proste i bez problemu powinieneś je przerysować. 1
przemo Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ślicznie dziękuje za uzyskaną pomoc jutro ołówek idzie w ruch
bart07 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jeżeli program umożliwia poprawny wydruk planów, to zainstaluj drukarkę PDF. Darmowe CutePDF lub PDF995 - obie używam. Drukujesz do PDF zamiast eksportować.
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wersja free nie umożliwia wydruku w skali 1:1, tak naprawdę nie ma kontroli na wydrukiem z poziomu programu, można tylko bawić się w skalowanie poprzez dopasowanie do formatki.
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 W załączniku dwa pdf'y do wydruku 1:1. Są to dwie formatki A0 i A1. Wymiary org. usunąłem wstawiłem tylko po dwa do kontroli wydruku. Gdyby coś było nie tak daj znać. Kojani Jackal_07_PARTS_PDF_SCALE 1.pdf.zip 1
przemo Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dziękować dziękować dziękować raz jeszcze dziękować
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wersja free nie umożliwia wydruku w skali 1:1, tak naprawdę nie ma kontroli na wydrukiem z poziomu programu, można tylko bawić się w skalowanie poprzez dopasowanie do formatki. Nie jest to prawdą. Drukowałem kilka projektów ze scetchup i wymiary były zachowane.Drukuję do drukarki pdfcreator na A0 a później w adobe reader drukuję z opcją "tile large pages" Ze scetchup również można od razu wysłać wydruk z podziałem na strony. Ja preferuję ten sposób z pdf bo mam plan w całości, a później łatwiej złożyć ten wydrukowany z pdf niż ze scetchupa.
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Heh - pewnie, że można - jeden warunek arkusz z projektem jest na formatce A0, albo mniejszej!! Jeśli nie to będziesz miał skalowanie do formatki !! Ten arkusz był kompletnie niewymiarowy 1600 na coś tam - nie pamiętam w tej chwili. W pdfcreatorze nie wybierzesz formatki dowolnej - więc z automatu Ci przeskaluje. ..Ze scetchup również można od razu wysłać wydruk z podziałem na strony Tylko w wersji PRO !! http://pomoc.sketchu...drukowanie2.htm Poza tym jaki sens drukować 20 czy trzydzieści formatek A4 skoro można tylko dwie - bez potrzeby zabawy w składanie formatek. Tak przy okazji - co prawda pisałem o tym w powitalni - ale pewno mało kto czyta tam wpisy - ponieważ pracuję zawodowo na programach CAD, mogę bez problemu udzielać pomocy w następujących problemach: - skalowania i przygotowanie do wydruku wielkoformatowego, jak ktoś będzie w dużej potrzebie to również mogę wydrukować - wszelkiego rodzaju symulacje związane z połączeniami, dobraniem długości i określeniem wychyleń serwo-popychacz-stery - wszelkiego rodzaju inne konieczne komuś modelowania w 3D ( np upychanie serw i mocowań w kadłubach itp.) - ew. przygotowanie formatek pod laser - ale ponieważ zajmuje to trochę czasu, będzie wymagało cierpliwości Pozdrawiam Kojani
Rekomendowane odpowiedzi