przemo Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Cześć i zwracam się do was o pomoc w przeróbce planów z Google SketchUp na PDF. Plany zaczerpnięte z rc groups http://www.rcgroups....d.php?t=1181441 znajdują się na drugiej stronie tematu. Kompletnie się nie znam na tym i chyba się nie zanosi żebym to ogarnął. Model zapowiada się bardzo fajnie. Czy znalazł bym się ktoś tak miły co by przerobił te plany w formacie pdf? Lub wytłumaczył jak to zrobić krok po kroku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 W załączniku - jeśli coś chciałbyś inaczej to napisz. Jackal_pdf.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wielkie dzięki o to mi chodziło czyli jak wydrukuje któregoś z pdf to będę miał rzeczywiste wymiary jak na planach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Nie, nie będą rzeczywiste (chyba, że pobawisz się w skalowanie wydruku) GoogleSketch to taki dziwny program który praktycznie uniemożliwia kontrolowany eksport do innego programu, być może w wersjii Pro jest inaczej - ale tej nie posiadam. Niemniej szkice są dosyć proste i bez problemu powinieneś je przerysować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ślicznie dziękuje za uzyskaną pomoc jutro ołówek idzie w ruch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jeżeli program umożliwia poprawny wydruk planów, to zainstaluj drukarkę PDF. Darmowe CutePDF lub PDF995 - obie używam. Drukujesz do PDF zamiast eksportować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wersja free nie umożliwia wydruku w skali 1:1, tak naprawdę nie ma kontroli na wydrukiem z poziomu programu, można tylko bawić się w skalowanie poprzez dopasowanie do formatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 W załączniku dwa pdf'y do wydruku 1:1. Są to dwie formatki A0 i A1. Wymiary org. usunąłem wstawiłem tylko po dwa do kontroli wydruku. Gdyby coś było nie tak daj znać. Kojani Jackal_07_PARTS_PDF_SCALE 1.pdf.zip 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dziękować dziękować dziękować raz jeszcze dziękować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wersja free nie umożliwia wydruku w skali 1:1, tak naprawdę nie ma kontroli na wydrukiem z poziomu programu, można tylko bawić się w skalowanie poprzez dopasowanie do formatki. Nie jest to prawdą. Drukowałem kilka projektów ze scetchup i wymiary były zachowane.Drukuję do drukarki pdfcreator na A0 a później w adobe reader drukuję z opcją "tile large pages" Ze scetchup również można od razu wysłać wydruk z podziałem na strony. Ja preferuję ten sposób z pdf bo mam plan w całości, a później łatwiej złożyć ten wydrukowany z pdf niż ze scetchupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Heh - pewnie, że można - jeden warunek arkusz z projektem jest na formatce A0, albo mniejszej!! Jeśli nie to będziesz miał skalowanie do formatki !! Ten arkusz był kompletnie niewymiarowy 1600 na coś tam - nie pamiętam w tej chwili. W pdfcreatorze nie wybierzesz formatki dowolnej - więc z automatu Ci przeskaluje. ..Ze scetchup również można od razu wysłać wydruk z podziałem na strony Tylko w wersji PRO !! http://pomoc.sketchu...drukowanie2.htm Poza tym jaki sens drukować 20 czy trzydzieści formatek A4 skoro można tylko dwie - bez potrzeby zabawy w składanie formatek. Tak przy okazji - co prawda pisałem o tym w powitalni - ale pewno mało kto czyta tam wpisy - ponieważ pracuję zawodowo na programach CAD, mogę bez problemu udzielać pomocy w następujących problemach: - skalowania i przygotowanie do wydruku wielkoformatowego, jak ktoś będzie w dużej potrzebie to również mogę wydrukować - wszelkiego rodzaju symulacje związane z połączeniami, dobraniem długości i określeniem wychyleń serwo-popychacz-stery - wszelkiego rodzaju inne konieczne komuś modelowania w 3D ( np upychanie serw i mocowań w kadłubach itp.) - ew. przygotowanie formatek pod laser - ale ponieważ zajmuje to trochę czasu, będzie wymagało cierpliwości Pozdrawiam Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi