tombrzus Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Z ogromną przyjemnością ogląda się taki projekt, ciekawy technicznie i pięknie wykonany bez CNC gratulacje! Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Dla zainteresowanych lot wiatrakowca - film przygotowany przez kolegę Bogdana . http://www.youtube.com/watch?v=yeL_hi5bscw Latanie wiatrakowcem przy bardzo silnym wietrze, jest oczywiście możliwe, o ile prędkość wiatru jest mniejsza od prędkości modelu. Tu jednak wygrywają modele samolotów, z reguły latają szybciej niż wiatrakowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Coś pięknego Wirnikowce to konstrukcje które fascynowały mnie od zawsze, a ten jest wprost genialny Dawno nic na forum mi takiego banana na twarzy nie zapewniło Dysponujesz planami tego cuda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Kolega Bogdan chyba był głodny, bo zjadł "h", ale na poważnie- z bliska ,w locie model wygląda genialnie ! No i widać, jakie ma spore gabaryty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Dziękuję za uznanie. Na razie oswajam się z modelem w locie. Niestety model budowałem bez żadnych planów. Jeśli mogę coś polecić w temacie dwuwirnikowych, to polecam budowę tego modelu : http://my.pclink.com/~dfritzke/twirl.pdf prosty w budowie, i można nim latać nawet zimą na hali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Świetny model! I przede wszystkim piękna, klasyczna konstrukcja kadłuba. Dobrze, że widać ją pod poszyciem. Aż mam ochotę rzucić w kąt wszystkie rozpoczęte projekty i zabrać się za wiatrakowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Dziękuję za uznanie. Na razie oswajam się z modelem w locie. Niestety model budowałem bez żadnych planów. Jeśli mogę coś polecić w temacie dwuwirnikowych, to polecam budowę tego modelu : http://my.pclink.com...itzke/twirl.pdf prosty w budowie, i można nim latać nawet zimą na hali. Już kupiłem depron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Po kilku lotach okazało się, że piasty wykonane z teflonu są za słabe. Co ciekawe zużycie nastąpiło na skutek tarcia o osie, czyli nie na skutek ciężaru samego modelu, tylko ciężaru wirników i występowaniu efektu żyroskopowego. Otwór w piaście powiększył się dosłownie o 1mm, a teflon sypał w postaci płatków folii. Na styku z pierścieniem zabezpieczającym nie widać śladów zużycia. W poprzednich modelach o wadze do 1 kg, zużycie teflonu nie następowało. Model jak widać został już wyposażony w piasty metalowe, z łożyskami kulowymi i igiełkowymi. Trwają też prace nad wykonaniem kolejnych par łopat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Model w tym roku został wstępnie pomalowany. Czeka go kilka poprawek, więc nadal oczekuje na malowanie końcowe, ale to dopiero po sezonie. W imprezie „Groble Open 2013” na lotnisku czeskich modelarzy z Modelklubu Orlova, model został nagrodzony za najlepszy pokaz. Link z galerią zdjęć z tej imprezy na stronie : http://www.modelarze.rybnik.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Gratuluję modelu i nagrody. Może jakiś film? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Pięknie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Niestety nie mam kamery by go sfilmować, ale można go zobaczyć na filmie z VI Pikniku Modelarskiego w Raciborzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Na YouTube pojawił się film z Groble Open Orlova 2013, można zobaczyć jak startuje i lata, 15’20”. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Pozwolę sobie odkopać wątek, bo warto! Miałem okazje widzieć na żywo, wspaniale się prezentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi