marek rokowski Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 uff! no w końcu znalazłem tochę czasu n apodłubanie z moją 16-tką jako że sprzęt mocno nowożytny -postanowiłem go porzadnie zelektryfikować jak pomyslę ile bedzie kabelków w kabinie to.. brr..! na poczatek prosty przyrząd do nacinania epp żeby zaokrąglić natarcia i spływy: jak to działa - chyba nei muszę nikomu mówić nozyk musi być NOWY! a ruch epp względem niego płynny i pewny UWAGA na PALUCHY! -one już są wyokrąglone -więc ne ima sensu ich nacinać i niszczyć kształtek epp rozlewanym dookoła czerwonym płynem z wewnątrz naszego ciała! tuleje mocowania stateczników poziomych: -wykoanne z patyczka do baloników następnie przyszła pora na refleksję któredy, jak i ile drucików trzeba porowadzić do oświetlenia sam schamt gdzie i jak a lampa znalazłem na stronie: http://www.rclighting.net a potem jeszcze dodatkowe 8szt kabelków od... systemu odpalania rakiet! a co! sam system został już przetestowany na moim starym poczciwym Jaku:) efekt powinien być niesamowity! tak prezentuje się uzbrojony płat (z tyłu majtają się na razie luźno konektory do spłonek odpalania rakiet) na zakończenie dni azrobiłem sobei jeszcze zdjęcie szkieletorka z przodu: jak Wam się podoba? ps. trochę o czasie pracy - bo ktoś pisał że idzie wolno: ręczne wycięcie wszystkich lementów za pomoca nozyka i liniału: 20min zaokrąglenie krawędzi: - było trochę zabawy ze względu na próby nowych technik klejenia na CA: 1godz. montaż kręgosłupa oraz sterów wysokości (wklejanie osi) ok 1 godz. wklejanie wzmocnień węglowych ok 30min reszta -to prace "okołozestawowe" liczenie i nanoszeni poprawek, prace koncepcyjne, no i oczywiście moje "dozbrajanie" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 No tos chlopie pojechal Piekne to to . A z tymi rocket launcherami to serio ? Pozwozie bedzie ? Jaki profil skrzydla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Nareszcie współtwórca zabrał się do pracy jeśli się nie wezmę w garść to mnie przegoni niestety ja ostatnio przechodzę permanentny brak czasu ale "ja wam jeszcze pokaże" oświetlenie i rakiety -nic dodać nic ująć powinno to wszystko wyglądać rewelacyjnie ( fotki na tle zmierzchu powinny wyjść wręcz albumowo) Jeśli mogę coś dodać to to że pylony do podwieszenia powinny być tam gdzie przebiegają te czarne kropki pod skrzydłem -namalowałem je zgodnie z planami i są one miejscami ich montażu . Ale podejrzewam że raczej Markowi chodziło funkcjonalność więc mu daruje winy Trzeba się zabrać wreszcie za eFcie zamiast gadanie .......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 rany! ktoś mnei chyba okradł z czasu! wygospodarować jakas godzinkę na spokojne modelarstwo staje się powoli niemożliwością... ale przeciez projekt nie może leżeć odłogiem! zatem do dzieła! (znowu po nocach...) wkleiłem dwie ramki wzmacniające pod serwa wysokości i lotek (postanowiłem zrobić na lekko- lotki na wspólnym serwie) zamontowane oba serwa: i koncówka popychacza sterów wysokości: a tu już serwa podpięte pod napędy oraz zamocowany regielek prowadzenie 3 "tętnic" dających napęd... klejenie poszycia - bajecznie prosty zabieg przed przyklejeniem poszycia z dołu wkleiłem na zakończenia wręg paski epp ułatwiające montaż poszycia do kałuba: zwijanie wlotu powietrza w czesci dolnej wymaga trochę skupienia i małych korekt -ale epp jest bardzo wyrozumiałym materiałem wzmocnienie samego wlotu: pręt aluminiowy zaklejony kawałkiem poliestrowej tkaniny: dzięki takiemu zabiegowi bez problemu formujemy wlot jeszcze przed przyklejeniem do kadłuba no i bedzie lepiej zabezpieczony przy kontakcie z Matką-Ziemia np. podczas lądowań do srodka wkleiłem dodatkowe paski wzmacniające z epp: powbijane w kadłub pręty węglowe , zalane przy pomocy igły klejem CA będą bazą do przyklejenia płyt stabilizujących: wzmocnienie krawędzi płyt - kawałki płyty poliestrowej: oświetlenie.. prosta rzecz... )) chacha no i powoli potwór zaczyna pokazywać swoje zadziorne kształty! moja wersja będzie miała zdejmowalne poszycie na przestrzeni dwóch segmentów: swobodny dostęp do serw i całej awioniki której jest naprawdę sporo... gdyby nie liczyyć moich udziwnień i elektroniki dalsze prace to było jakieś 8godzin zabawy ciąg dalszy nastapi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Trochę nienaturalnie wygląda wlot z tymi dwoma otworami we wrędze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Oj Jacio czepiasz się w moim egzemplarzu wszystko jest w środku białe (tak chyba nawet eFcie miały) i nie rzuca się to w oczy . Doczekawszy się wreszcie czasu na klejenie zamontowałem silnik ,oprócz wręgi silnikowej dokleiłem balsowe usztywnienia . I zadowolony że dogonię Marka który zaczął po mnie i na dodatek tworzy w nim różne kompilacje znowu stoję w martwym punkcie ; wpadła mi w ręce aparatura "lanyu" 6ch 2,4 która wymyśliłem sobie ze wykorzystam do 16tki i okazało się że mixer w niej jest uwalony , dziwne wychylenia a w krańcowych położeniach drąga odwrotne zachowanie jednego z serw i czasem jego samoistne drgania . Obawiając się ze to może być wina dosyć długich przewodów (zakłócenia) lub coś nie halo z serwami podłączyłem inną 2,4 -bez problemu. A posiadam jeszcze lanyu na mhz i śmiga od lat !! Ot zabawka do reklamacji (na szczęście nie ja za nią płaciłem ) Przy okazji pokaże wam w którą stronę pójdzie wykończenie kabiny- z racji pakietu i odbiornika w kokpicie "podłoga " będzie płaska ale by ją ożywić wymyślamy z Markiem takie oto "maluneczki" -poniżej szkic dla prototypu Jak ktoś potrzebuje dodać troszkę wyglądu swojemu deproniakowi a pasują te wypociny (tylko popiersie pilota trzeba dorobić) to proszę bardzo-brać drukować i pochwalić się Powinno się nadać na wszelkie jednoosobowe jety typu f15,16,18 etc ,długość na A4 25cm (można sobie przeskalować) kokpit -ta część po prawej u góry- po sklejeniu wymaga podcięcia -boki są z naddatkiem z racji późniejszego dopasowania do wygiętej w tym miejscu podłogi 16tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Witam Model piękny, jak to F 16, pewnie parę lat temu piałbym z zachwytu (też tworzyłęm F15 depronowego na podstawie planów S Shumate`a z napędem pchającym), ale od czasu gdy zacząłem z odkurzaczami nie bardzo wyobrażam sobie modele odrzutowców ze śmigłem z tyłu. Wiem, wiem, gusta i guściki, ale apeluję do konstruktora, którego bardzo cenię i którego modelami też latam Marku, proszę o wersję EDF ! Pozdrawiam Viper P.S. Mimo wszystko trzymam kciuki za udany oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 No i ... poleciał! ech.. były emocje! ponieważ jakoś kiepsko prezentował się w trawie - postanowiłem zrobić mu odrzucane podwozie -ale testy tego wynalazku dopiero z czasem... -nie odważyłem się próbować wszystkiego naraz... MODEL LATA.. FANTASTYCZNIE! SŁAWEK JESTEŚ MISTRZEM! )) a jak prezentuje się w powietrzu!!! moje obawy co do ograniczeń wychylenia sterów okazały się niepotrzebne: spokojnie można latać na full wychyleniach (no może małe expo na lotki żeby nie był nerwusek http://www.youtube.com/watch?v=oDb37LPk_uQ&list=UUmLusKz9lZoFag2wNWmvtjg&index=1&feature=plcp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 A mnie zainteresowało to coupe obok, w stylu lat '70. To Capri MKI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 ups! SORRRY - miało być: SŁAWEK JESTEŚ MISTRZEM! - już poprawiłem... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 EDF koniecznie, choćby ze względu na dźwięk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Gratuluje Marek -(troszkę sobie też -żeby nie być skromnym ) jak na razie przeskoczyłeś "mistrza" , mam nadzieje że niebawem druga 16tka dołączy do "łąkowych lotnisk " WIĘCEJ FOTEK!! Marek Co do EDFa -model jest podatny na modernizacje ,zdolności i fantazje modelarza -wystarczy w szkielecie odrysować /wyciąć miejsce na tunel ,ale materiał z jakiego jest ten model czyli EPP jest zbyt elastyczny i wymagał by tunelu który częściowo przyjął by na siebie role usztywnienia zwłaszcza jeśli chodzi o wlot , kolejnym problemem jest właśnie wlot- który z myślą o EDFie musiał by być w fazie projektu powiększony (na szczęście poszycie jest z naddatkiem i można powiększyć go we własnym zakresie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 zgadzam sie ze Sławkiem: modyfikacja zestawu pod EDF możliwa we własnym zakresie - LUB mozna będzie zamówić wycięta z epp "rurę/tunel" na dzis wg mnie szkoda zachodu gdyby EDF-y były bardziej wydajne - to może a tak...wolę zamiast wielkeigo aku podwiesić "uzbrojenie" )) niestety wyskoczy dwutygodniowa przerwa w działalnosci ogniowej i zbrojeniowej -wyjazd na coś w rodzaju urlopu... kilka zaległych szczegółow z montażu: mocowanie kabinki: odrysowany na folii kształt został wycięty z czarnego epp o gr 5mm nacięta w "V" szczelina umozliwiła "złamanie" klapki z przodu został doklejony języczek który wszedł pod poszycie z tyłu: dwie neodymki plus blaszki metalowe na pokrywie wnętrze kabinki - na bazie plików wydrukowanych na grubym papierze kredowym na drukarce laserowej plus mój pilot z WW1 tuningowany nowymi czarnymi goglami oraz maską tlenową (szpachlówka+rura wykonana z nawiniętej na drucik nici szewskiej -tzw. dratwi zalanej klejem CA. sama owiewka została przyczepiona do klapki z epp za pomocą 4 szpilek : 2 w okolicy załamania klapki i dwie w tylnej części. wszystkie zdjęcia: https://picasaweb.google.com/103764326109901912359/F16_prototyp_2012# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 śmieszny ten pilot bez brzucha i dupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 gdyby EDF-y były bardziej wydajne - to może a tak...wolę zamiast wielkeigo aku podwiesić "uzbrojenie" )) Z tą wydajnością to nie do końca tak, co z tego że przeciętny edf ma stosunek ciągu do masy ujemny (przeciętny co nie znaczy wszystkie) i czasem trudno go wyrzucić, ale jeśli już jest w powietrzu to sunie jak żaden śmiglak, nie mówiąc o odgłosie i wyglądzie. Z całym szacunkiem, ale dla mnie osobiście era modeli odrzutowców z napędem śmigłem pchającym skończyła się mniej więcej około roku temu wraz z upowszechnieniem edf-ów i popróbowaniem jak to jest sunąć po niebie odkurzaczem. Ale jeszcze raz podkreślam model super, jak zwykle zresztą. Zachęcam więc Szanownych Twórców do zmiany zdania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Zachęcam więc Szanownych Twórców do zmiany zdania Toz to jawna prowokacja Panie .... mam nadzieje ze skuteczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Nie wiem co wy chcecie. Przecież Marek napisał, że jest możliwość przerobienia efki na edf, nawet może wyciąć odpowiedni tunel. Zmontować to już trzeba sobie samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Czekam na zakończenie reklamacji ale nie bezczynnie- udało mi się zakończyć płatowiec i nie zaprzeczę że efekt przeszedł moje oczekiwania i chyba ułożyło mi się poszycie nie wiem czy lepiej ale na pewno inaczej niż Markowi "wnętrze" kabiny wykonałem z tego szkicu który pokazywałem wam wcześniej a ludzik tak na szybko wyskrobany ze styropianu . dojdzie tylko radyjko z reklamacji ...oj niech dojdzie szybko....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Witam! model wygląda po prostu super! gratuluje:] z edf było by oczywiście lepiej;p życzę bezpiecznych prób z uzbrojeniem;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 A jaka piekna kabinka - poprostu mistrzostwo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi