GiulioN Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 moje 3D mają 300% ciągu do wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Mój pakiet waży ~120g. Myślę, że do postu robertusa można jeszcze dodać, że zazwyczaj trochę tego ciągu "marnuje się po drodze" więc najlepiej trochę zaniżyć dane podawane przez producenta. próbuję znaleźć kompromis pomiędzy czasem lotu, a prędkością. Bo też nie chcę, żeby samolot leciał strasznie wolno. Co do prędkości to nadmiar ciągu może zbyt dużo nie dać. Oczywiście dobrze jeśli jakiś jest, ale przy prędkości najważniejsze jest kV i ew. skok śmigła, ale często to idzie w parze ze sobą. Np. do inrunner'ów daje się małe śmigła o bardzo dużym skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Jeszcze zauważę, że ten samolot jest z pianki i do tego profilowy. Przy twardszym lądowaniu, wcale nie twardym pakiet może przelecieć przez piankę jak pocisk. Z tego punktu widzenia im lżejszy tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 W ogóle uważam, że 460g to trochę za dużo. Im model lżejszy tym podatniejszy na wiatr, ale lata się nim o wiele przyjemniej. Miałem kiedyś Eurofighter'a by Tomhe i latał bardzo dobrze, dopóki nie okleiłem go. Po oklejeniu model zrobił się bardzo nieprzewidywalny, bardzo trudny w lataniu, czasami zarzucało go nawet podczas spokojnych zakrętów. Może to trochę efekt zbyt przedniego ś.c., ale od tej pory uznałem, że chyba już nie okleję w całości żadnego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 aha, to teraz już rozumiem, w takim razie zdecyduję się jednak na tą 1600, jeszcze tylko zapytam, co by było gdybym podłączył do modelu pakiet 2s? bo z tego co rozumiem, mam przy tym silniku taką możliwość? bo w sumie mógłbym wykorzystywać pakiet który mam przy obecnym modelu, bo on ma 8,4v czyli rozumiem że to jest 2s? tak w ogóle to te 2s oznaczają 2 cele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Tak, S oznacza ilość celi. Przy 2S można by dać jakieś większe śmigło, ale ciąg i tak najprawdopodobniej będzie mniejszy niż na 3S. Można zrobić ten model bardzo lekko, wsadzić niewielki pakiet 2S, np. 500mAh, mniejszy silnik, mniejszy regiel, ściągnąć obudowę z odbiornika i wtedy może uda się osiągnąć np. 180g. Tylko, że wówczas model latałby wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 nie, chodziło mi o to, czy będę mógł wykorzystać pakiet ze starego modelu tylko, że on waży około 130g:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Ja bym powiedział tak, że jak zmienisz tylko pakiet z 3S na 2S to będzie latał tak jakbyś latał na 3/4 zakresu gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Przy tej masie i tym silniku użyj 3S. 2S i śmigło 7" dadzą mały ciąg, chyba nawet mniejszy niż 3/4. W końcu u mnie jest 7x6 i 3S, a przecież nie da się kupić śmigła 7", które ma większy skok niż długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 kupię pakiet mimo wszystko, tylko tak się zastanawiałem czy brać oba pakiety i czy ten 2s da radę, ale w takim razie nawet nie będę próbował, bo nie chce uszkodzić modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Latając z pakietem 2s powinieneś wsadzić większe śmigło a na nie o czym wszyscy zapomnieli nie masz miejsca w modelu skoro jest miejsca tylko na 7" Zobacz tu jaki jest : ciąg, pobór prądu przy różnych kombinacjach śmigieł i pakietów na tym silniku http://www.headsuprc...rushless/Detail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Wcale, że nie wszyscy zapomnieli. Wystarczy przeczytać post nr 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 kurczaczki;/ części będą dopiero jutro;/ hmmm zastanawiam się nad zamocowaniem lotek, mianowicie mam 6 zawiasów nylonowych i zastanawiam się co będzie lepsze, te zawiasy, czy taśma? i jak zamontować serwa? jakoś przykleić do depronu? czy kawałek sklejki przykleić do depronu od wewnątrz i do niej przykręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ja lotki mocowałem na UHU POR, ale zalecam wzmocnić taśmą, a najlepiej mocnym plastrem z apteki, bo UHU w końcu przestał wytrzymywać siły działające na SW. Na lotce jakoś się trzyma. Taki zawias jest niemal niewidoczny. W swoim migu i innych tego typu modelach serwa przyklejam do depronu bez żadnych wzmocnień. Widać na zdjęciu na poprzedniej stronie. Najlepiej UHU POR, ew. z zewnątrz dać trochę polimeru albo znowu UHU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 aha, bo na stronie motylastego jest podane, żeby wzmocnić i dlatego się zastanawiałem, a co do tych zawiasów oczywiście miałem na myśli coś takiego: http://abc-rc.pl/p/108/2247/zawias-poliestrowy-15x20-mm-zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html i czy to oznacza, że one się nie nadają do takich modeli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Wg mnie to nie ma sensu, bo to tylko zbędne gramy i trochę gorszy wygląd. Już lepiej zrobić z dyskietki albo butelki PET. W żadnym moim modelu nie mam podkładek pod serwa. Nawet w modelach do 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 a jak montujesz w takich modelach silnik? na sklejce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 We wszystkich moich depronach mam zawiasy z taśmy i bez wstawek z listewki. Silnik mocuję do sklejki z warzywniaka, a sklejkę do dwóch kółek z depronu, które dokładnie wklejam w wycięcie w modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 W migu zrobiłem łoże z kółka wyciętego ze środka płyty CD/DVD sklejonej z prawdopodobnie środkiem jakiegoś plastikowego kubka, chyba polimerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalix Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 i części dotarły, ale powstały nowe pytania. Jak podłączyć regiel z silnikiem? z obu części wystają mi po 3 kable tego samego koloru i niczym nie oznaczone. Tak się zastanawiam, jak obrócić kierunek obrotów silnika? bo domyślam się, że musze obrócić kierunek i odwrotnie zamontować śmigło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi