hubuniek Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Witajcie! Właśnie próbuję ogarnąć nową aparaturę znajomego zaczynającego przygodę z modelarstwem i napotkałem problem, którego mimo kilku godzin studiowania aparatury i instrukcji nie udało mi się rozwiązać. Model do którego chcę ją zastosować (TwinStar) ma lotki, które powinny się wychylać różnicowo i klapy. Aparatura przewiduje trymowanie klap podpiętych do kanału 6 i tu jest wszystko OK. Ponieważ jednak zależy mi na różnicowym wychyleniu lotek postanowiłem podpiąć je pod kanały 1 i 5 i zmiksować. I tu pojawia się problem. Lotka na kanale 5 chodzi albo od połowy w dół, albo od połowy w górę w zależności od ustawień przełącznika odpowiedzialnego za ten kanał. Dla porządku kanały: 1 - lotka 2 - wysokość 3 - obroty 4 - kierunek 5 - lotka 6 - klapy na V-kablu Mix ustawiłem taki (wydawał mi się logiczny): ON -100% Mas CH1 SLV CH5 SW ON Rozumiem, że ustawienie SW ON powoduje, że miks działa zawsze bez względu na ustawienia przełączników. A tymczasem reakcja lotki zapiętej do kanału 5 jest różna w zależności od położenia przełącznika odpowiedzialnego za ten kanał. Kiedy jest w położeniu górnym lotka jest wychylona maksymalnie w dół (EPA ustawiłem na 100%), kiedy przełączam ten przełącznik na dół, lotka jest ustawiona maksymalnie w górę. Poruszanie prawym drążkiem (aparatura w mode 2) powoduje poruszenie tej lotki od skrajnego położenia do pozycji mniej więcej 0 - w zależności od położenia przełącznika albo od góry, albo od dołu. Zmiana ustawienia SW powoduje albo uzależnienie działania mixa (mixu?? ) od położenia włącznika odpowiedzialnego za kanał 5. Przy ustawieniu SW na inne przełączniki nie zauważyłem różnicy w działaniu tego mixa. Standardowo jak rozumiem aparatura przewiduje podłączenie dwóch lotek do kanałów 1 i 6 - i wtedy wszystko ładnie chodzi. Tylko przy takim podłączeniu musiałbym podłączyć lotki na V-kablu do kanału 5, a tam nie działa działa mi funkcja FLAPTRIM. Czy, a jeśli tak, to w jaki sposób da się ustawić lotki na kanały 1 i 5 w tej aparaturze, a jeśli nie, to jak sobie z tym poradzić? Będę wdzięczny za pomoc.
andrzej_t Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Z tego co wynika z instrukcji, standardowo przewidziane jest podłączenie lotek na przewodzie Y do kanału 1 a do kanału 5 podwozie, stąd takie dziwne działanie mixa. A jak podłączysz obie lotki na przewodzie Y do kanału 1 i ustawisz EPA w górę na100% a w dół na 50% - nie będą się wychylały różnicowo? Chyba nie. Pozostaje to załatwić mechanicznie - Orczyki na serwach pod innym kątem do podłużnej osi serwa niż 90stopni.
hubuniek Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Oświeciło mnie i poradziłem sobie jeszcze inaczej Dałem lotki na 1 i 6 i włączyłem Flaperon - co umożliwia różnicowe wychylenie lotek, a klapy na 5 na V-kablu (Y kablu), a wychylenia klap wyregulowałem na 5 kanale właśnie EPA Wprawdzie to oznacza, że zamknięte klapy nie są w pozycji 0 serwa, czyli serwa ciągną prąd nawet kiedy są zamknięte. Ale zawsze to jakieś rozwiązanie. Gdyby ktoś miał jakiś jeszcze pomysł chętnie spróbuję. Jutro spróbuję pomysł Andrzeja z przewodem Y na lotkach i EPA... Napiszę jaki rezultat.
Wojtek Sz Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 .................. Dla porządku kanały: 1 - lotka 2 - wysokość 3 - obroty 4 - kierunek 5 - lotka 6 - klapy na V-kablu ..................... Na kanale 5 jest wypuszczanie podwozia chowanego, a nie lotka. Podłącz lotki kablem Y na kanał 1. Klapy na kanał 6.
andrzej_t Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jutro spróbuję pomysł Andrzeja z przewodem Y na lotkach i EPA... Napiszę jaki rezultat. Nie nie. To nie wypali bo się będą w lewo wychylać 100% a w prawo 50% - późno już było i taki poślizg w myśleniu. Dlatego po tym zdaniu napisałem że ,,Chyba nie" Tak to można ale na osobnych kanałach. Po prostu to radio chyba tak ma więc najprędzej mechanicznie wyjdzie z orczykami na serwach. Co do ciągnięcia prądu - analogowe ciągną głównie w czasie ruchu a w skrajnych wychyleniach tyle, co w neutrum - sprawdzałem.
hubuniek Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dzięki! No to znaczy się, że mój sposób najlepszy Choć dopiero jutro próba oblotu. Na razie wszystko działa... Próba się odbyła - wszystko działało idealnie :-) Do lotek domiksowałem wysokość i było idealnie Więc gdyby ktoś się zastanawiał, ma gotowe rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi