Wojtek Sz Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Popatrz na tą stronę Instrukcja Oklejania Modeli Folią Oracover i tu. Sam pierwszy raz oklejałem i wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 nie wiem, ale wydaje mi się, że te instrukcje zaniżają temperaturę, chyba że to co mam napisane na żelazku to ze 40 stopni mniej nie oklejałem jeszcze modelu, ale ćwiczyłem na formatkach z których wycinałem elementy do budowy, było więc sporo zagięć, zawijasów i pustych przestrzeni. Krawędzie na pół gwizdka doklejałem, a tam gdzie były przestrzenie przykładałem całą powierzchnią żelazka i trzymałem około 15 do 20 sekund, nic się nie paliło, marszczyło itd. a folia się idealnie naciągała. Próbowałem na oracover, teraz pewnie się będę musiał od nowa uczyć na tej chińskiej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzex Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Jest możliwość zrobienia tego zwykłym żelazkiem? Mam 14 lat i obecnie mam odłożone głównie na folie i silnik. A ile potrzeba tej folii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Witam. Proszę kupić dwa metry folii i jeszcze powinno zostać na ewentualne naprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Zwykłym żelazkiem też można - ja używam małego żelazka turystycznego zakupionego w sklepie po 4 pln Oczywiście nie jest tak dobre jak dedykowane lecz okazało się że mój egzemparz dobrze "trzyma" temperaturę i daje radę Przed oklejaniem testuję odpowiednie ustawienie na kawałku folii położonej na stopę żelazka i to właściwie tyle ... Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzex Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Mam w domu takie żelazko z pokrętłem do temperatury i miernik temperatury laserowy więc myślę że jakoś mi sie uda to zrobić,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Trochę czasu upłynęło , więc przedstawiam ostateczna wersję Mikrusa pod aktualna nazwą MIKRUS E - V2. Model został oklejony i ozdobiony a wygląda tak: W modelu zamontowany jest silnik Axi ze śmigłem składanym 9 x 5" oraz dwa serwa do lotek. Waga modelu ze zdjęcia to 410g. Zostało podłączyć popychacze do lotek , zamontować serwo do steru wysokości oraz zamontować regulator 30A, pakiet LiPol 1000mAh 3cele , oraz odbiornik. Oblot nastąpi na wiosnę lub wcześniej , jeśli pogoda pozwoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Witam Sklejam właśnie swojego mikrusa i mam dwa uwagi (pytania). Pierwsze to wznios skrzydła jest czy obie połówki w jednej linii, drugie łączenie obu połówek skrzydła – magnesy ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Cześć - wznios skrzydła ustalają otwory w żeberkach i bagnet , nic nie trzeba kombinować Połówki skrzydeł przytrzyma guma - to wystarczy . Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Jestem na etapie montażu serw I mam problem z montażem ich w skrzydłach – nie mieszczą się w nich ( nie można zamknąć klapką). Dodam, że montuję serwa Tower Pro SG-92R. Zrezygnowałem ze steru kierunku - co wy na to? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zrezygnowałem ze steru kierunku - co wy na to? "Sterowanie - lotki, ster wysokości oraz obroty silnika. Opcjonalnie można dodać ster kierunku." http://mirekmodelarzlublin.pl.tl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Krzyś, serwa nie mieszczą się nawet jak się je przyklei do klapek? W modyfikowanym T-dancerze (SD7037-2000mm) zmieściłem serwa bez problemu w taki sposób że przykleiłem je do klapki a klapka była w obrysie profilu. Z tego co widzę to klapki wystają ponad profil, dla mnie to niedopatrzenie konstrukcyjne. Skoro serwa nie mieszczą się w obrysie to spokojnie można było zastosować torsyjny napęd lotek z serwami w okolicach centropłata. Przy małej rozpiętości nie powinien występować efekt "miękkości lotek" który może być skutkiem skręcenia lotki na długości pod wpływem sił aerodynamicznych tym bardziej że lotka jest wykonana z trójkątnej listwy a nie konstrukcyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Co to znaczy "torsyjny" ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Nie wiem jak się do Ciebie zwracać : na Ty czy na Pan (brak uzupełnionego profilu) ale wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "napęd torsyjny" i dostaniesz link do kilu tematów, między innymi na tym forum http://img194.imageshack.us/img194/3167/img2686s.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam. Jeśli chodzi o serwa , wystarczy zamontować dowolne serwa 5- cio gramowe i mieszczą się bez problemu. W poprzedniej wersji takie wykorzystałem i spełniły swoje zadanie bez problemu. Profil skrzydła SD7084 przy cięciwie 165mm wyszedł dość cienki - 11,5mm w najwyższym punkcie , więc serwa 9- cio gramowe w okolicach listwy lotkowej wystają nad obrys.Ja przykleiłem do klapki ramkę z listewki balsowej 3mm i problem znikł. Myślę , że taka rameczka w niczym nie przeszkadza, a dzięki temu wykorzystałem serwa, jakie miałem pod ręką. Napęd torsyjny niewiele tu zmieni, to normalne że w Twoim szybowcu o rozp. 2000mm Sławku, serwa mieszczą Ci się bez problemu. Mikrus natomiast ma 1320 / 1380mm rozpiętości , a to jest różnica nie uważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzex Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Hmm. Ja przez pewien okres nie miałem funduszy i zaczęłem swojego oklejać balsą 0,8mm zamiast folią. Jak będę miał czas i jeżeli chcecie wstawie kilka fotek. Myślę, że to fajny sposób, waga mocno nie przybywa a po ładnym pomalowaniu będzie wyglądał rasowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 U mnie była mała cięciwa, w okolicach 20cm, profil też był cienki. Serwo ledwo weszło ale ja miałem klapkę ze sklejki 0.8mm z tego co pamiętam. Napęd torsyjny zmieniłby to że można by wstawić serwa zarówno 5 jak i 9 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam. W końcu i do Lublina zawitała wiosna. Wczoraj nastąpił oblot Mikrusa Termika - oto prezentacja modelu w locie: Model jest bardzo stateczny , specjalnie latałem dość nisko i wolno, nie przepada i nie wali się na skrzydło. Jest w pełni przewidywalny , lotki są bardzo skuteczne - nie posiada steru kierunku , a wznios skrzydła wynosi tylko 1,5stopnia , więc jest praktycznie niezauważalny. Posumowując , bardzo przyjemny model na wszelkie wypady rowerowe , wycieczki , czy latanie koło domu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin82at Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Moj Mikrus RC w wersji 1130mm jest gotowy do oblotu ... Morze sie jutro uda jak pogoda pozwoli. Kilka szegolow: Silnik 180W - ciag jakies 700g - waga silnika 70g Regulator : 30A Smiglo: 8x6 graupnera Serwa: lotki D47 (4,7g); ster kierunku i wysokosci HXT 900 (9g) Odbiornik: Jeti Duplex R6 Akumulator: 3s 1000mAh Waga gotowa do lotu dokladnie 600g! ( niestety musialem troche olowiu dolozyc 65g aby wywarzyc model) Silnik jest na tyle mocny ze model chce z reki pionowo do gory ;-) Tu kilka fotek gotowego modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Witam ponownie - tak jak obiecałem sprawdziłem jak modelik radzi sobie na zboczu .Dziś wraz z kolegami pojechaliśmy na Strońsko , pogoda wspaniała , wiaterek 3-5m/s... Mikrus radzi sobie całkiem całkiem - oczywiście mowa to o rekreacyjnym i w pełni amatorskim lataniu . Po przesunięciu SC odrobinę do przodu ,szybolka udawało się nawet odrobinę pogonić Jasne że nie ma tu żadnego porównania do modeli dedykowanych na zbocze ale Mikrus dzielnie trzyma się powietrza a latanie nim jest widowiskowe i b. przyjemne . Dwie fotki i filmek http://www.youtube.com/watch?v=2VPV2OFXE4E&feature=youtu.be Pozdrawiam Pe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi