ECO400 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Poszukuję modelarza z tokarką, który z aluminiowej rurki mógłby mi wytoczyć takie tulejki: otwór 8mm całkowita średnica 15mm rowek na środku głębokość 2mm szerokość 2mm grubość tulejki 4mm w środek tulejki ma wejść to łożysko: http://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-693-zz-3x8x4-mm-wyprzedaz-i2849615361.html Trzeba po prostu z pręta aluminiowego, która bym dostarczył, wytoczyć otwór 8mm, następnie ten rowek 2x2mm, a później odciąć tulejkę. Potrzebuję kilka sztuk takich tulejek. Czy ktoś by się podjął tego zadania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 To tylko aluminium, nie trzeba wiercić, można zrobić jednym narzędziem "ECO". Na twardszych metalach wiercę początkowy otwór około 0.5 mm mniejszy od rozmiaru końcowego i potem wycinam tym narzędziem. Coś takiego : http://www.ebay.com/itm/7mm-CARBIDE-STRAIGHT-FLUTE-DRILL-TiALN-COATED-USA-MADE-/190685076974?_trksid=p4069.m2059&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3D1%26asc%3D27%26meid%3D4091023644299464866%26pid%3D100039%26prg%3D1011%26rk%3D1%26sd%3D190685076974%26 Tyle, że początek narzędzia jest całkowicie prosty. Sterując na dowolnej osi x/y można uzyskać dowolny rozmiar od 4 lub 7 mm w górę. Z aluminium jak z plasteliną, przy odpowiedniej prędkości narzędzia można osiągnąć niemal lustrzane wykończenie otworu. Zobaczę w weekend czy mam jakieś pręty aluminiowe w pracy, jeśli tak to mógłbym zrobić, w poniedziałek dowieźć do Polski bo przyjeżdżam na święta. Jeśli nie ma materiału to raczej nie pomogę, bo przeciągnie się przynajmniej 4 tygodnie (pobyt na urlopie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 idfx gdybyś miał materiał to by było super, bo 4 tygodnie to trochę za długo. Będę czekał na Twoją odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Musze Cie zmartwic, przekopalem wszystko i znalazlem kilka koncowek pretow 16 i 20 mm. Nie udalo mi sie nic zrobic, podajnik nie wystartuje ponizej 32 cm dlugosci :-( przed urlopem juz nie zdaze nic zdzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Nie jest tak źle Pokusiło mnie dziś zajrzeć w ulubione miejsce leni.. wielki pojemnik z wiórami. Odkopałem pręt 67 cm, zktórego mogę Ci to jutro wykonać. Końcówki prętów idą w inny pojemnik, ale jak komuś się nie chce pracować, to zatrzymuje maszynę, wyciąga materiał i zakopuje w wiórach.. potem zawsze wytłumaczenie, że szły odpady, żeby się licznik zgadzał Jedyny mankament, to zrobię to z ostrymi brzegami, maszyna jest ustawiona na duże zamówienie z nierdzewki, więc podmienię pręt i zrobię a krawędzie Sobie wygładzisz nawet skalpelkiem, to tylko aluminium. Napisz najszybciej jak się da ile sztuk potrzebujesz bo jutro ostatni dzień i urlop, więc z samego rana chciałbym się za to zabrać. Koło wtorku mógłbym wysłać bo będę już w Polsce, myślę że jak jedyny koszt jaki poniesiesz to koszt wysyłki, to będzie dosyć fair. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Hej. Takich krążków potrzebował bym 26szt Jest to wykonalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 hmm.. materiału odejmując końcówkę, którą wypluwa maszyna powinno starczyć na 60 sztuk, więc nie problem, program napiszę w parę minut, jedna sztuka powinna się robić jakieś 9 sekund, więc ujmując krótko jak mi się nie oberwie od szefa, że przerwałem zamówienie z nierdzewką, to nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Miło, że modelarze sobie pomagają ale z drugiej strony, budowniczy modeli jakie by one nie były, już dawno powinien mieć swoje dojścia i dostępu do maszyn sobie poszukać. Nie absorbować kolegów duperelą, w sumie- tylko iść do znajomego fachowca i poprosić,żeby zrobił co potrzebne za godziwą opłatą, oczywiście. Jak urządzałem swój prywatny warsztacik, to pierwszym narzędziem była właśnie tokarka, nieduża, niedroga, ale wystarczająca do moich potrzeb, później były inne maszyny, Więc chcę tu powiedzieć, że kto ma swoje, prosić się nie musi Owszem, nie każdego stać nawet na prostą maszynę, ale od czego jest oszczędzanie? A ofert na małe maszyny jest bez liku A.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Gotowe, zrobilem 28 sztuk, we wtorek wysle. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Kacper szacunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Andrzej jeśli mi pokażesz fają tokarkę która nie będzie od razu kosztowała 5k pln to bardzo chętnie bym kupił. Potrzebuję toczyć elementy o średnicy max 100mm i długości 250mm Mówię oczywiście o porządnej maszynie a nie takiej z castoramy co ma luzy jak wytarte do zera łożysko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Kacper szacunek Dziękuję. Andrzeju, czyli według Ciebie każdy rolnik musi mieć kombajn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Andrzeju, czyli według Ciebie każdy rolnik musi mieć kombajn ? Jasne ,że nie ale rasowy modelarz jednak powinien mieć jakieś zaplecze A z resztą macie rację.... Niech każdy robi to co umie i chce robić Koledzy z forum są niezawodni i pomogą. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Chciałbym podziękować koledze idfx za wytoczenie mi tych elementów. Wszystko idealnie pasuje. Super! Jeszcze raz dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Cała przyjemność po mojej stronie. Cieszę się bardzo, że mogły się przydać. Gdyby ktoś potrzebował coś wykonać z chęcią pomogę (raczej w większych ilościach). Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Najlepsze zaplecze techniczno-maszynowe jest w starych osiedlowych modelarniach. Np w naszej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 a macie CNC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Zasadniczo w modelarniach to zazwyczaj sprzęt jest w rozdupcony i zaniedbany. Ale są i wyjątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 A są jeszcze osiedlowe modelarnie? Z wyjatkiem oczywiście, mojego warsztaciku, do którego okoliczni modelarze czasem wpadaja coś sobie zrobić i piwko wypić... ale moja modelarnia, to moja, prywatna. I bałaganik prywatny, ale maszynki sprawne A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Może nie tyle co osiedlowe, a jedna w mieście. Przykładowo - w Sopocie jest bardzo przyjemna modelarnia, nie najlepiej wyposażona, ale są najpotrzebniejsze narzędzia i maszyny(wszystko w pełni sprawne) jest też TV, DVD i komputer z symulatorem. Natomiast pracowania w Gdyni... Tak świetnie przygotowanej to prawodopodobnie nigdzie w Polsce nie ma. Mają pełne zaplecze, od tokarki, przez szlifierki taśmowe, komputer z RF G5.5, do wiertarki stołowej i CNC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi