Paweł Prauss Opublikowano 26 Listopada 2024 Opublikowano 26 Listopada 2024 Oryginał się tak nie błyszczał, haha.
AndrzejC Opublikowano 26 Listopada 2024 Autor Opublikowano 26 Listopada 2024 20 minut temu, Paweł Prauss napisał: Oryginał się tak nie błyszczał, haha. Fakt, ale jeżeli mój Bob dopuścił ten motorek na półkę, to może tam stać. A poza tym niedługo zmatowieje, bo sowieckie tak mają, choć ten pochodzi z Ukrainy... Swoją drogą ciekawy temat, te MDSy... A.C. 2 1
Paweł Prauss Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Raczej nie zmatowieje, może ściemnieje ale dalej będzie się błyszczał jak psu...
AndrzejC Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Opublikowano 27 Listopada 2024 Aż tak bardzo się nie błyszczy. Złudzenie optyczne🙂 Pewnie, że można było ten karter wypiaskować, albo choćby sodą potraktować. Tylko po co? To nie jest jakiś rarytas, żeby go odnawiać pieczołowicie. Jakby to był jakiś rzadki silnik, to bym do niego podszedł zupełnie inaczej. Teraz stoi na półce obok innych moich MDSów. Może ktoś kiedyś go uruchomi, lecz nie ja. Nie widzę potrzeby. A.C. 2
kamillo Opublikowano Poniedziałek o 16:13 Opublikowano Poniedziałek o 16:13 Cześć, nabyłem ostatnio taki silniczek, niestety jest zalepiony olejem, chce go przywrócić do życia. Moje pytanie brzmi jak zdemontować gaźnik? Nie chce go uszkodzić więc wolę zapytać tu
piotr jet Opublikowano Poniedziałek o 17:16 Opublikowano Poniedziałek o 17:16 Witaj Kamil Na karterze widać taki mosiężny wałeczek(faktycznie jest to klin) nakręć nakrętkę delikatnie puknij powinno poluzować gaźnik. pewnikiem jest zapieczone od rycyny(delikatnie podgrzej) nie próbuj wybijać całego bo nie wyjdzie z gaźnika jest delikatnie pod frezowany jak głęboko wybijać? nie wiem musisz próbować. A na rycynę dobrze działa amoniak (rozpuszcza). Info od ŚP. p Andrzeja Rachwała
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 04:42 Opublikowano wczoraj o 04:42 W dniu 11.08.2025 o 19:16, piotr jet napisał: Witaj Kamil Na karterze widać taki mosiężny wałeczek(faktycznie jest to klin) nakręć nakrętkę delikatnie puknij powinno poluzować gaźnik. pewnikiem jest zapieczone od rycyny(delikatnie podgrzej) nie próbuj wybijać całego bo nie wyjdzie z gaźnika jest delikatnie pod frezowany jak głęboko wybijać? nie wiem musisz próbować. A na rycynę dobrze działa amoniak (rozpuszcza). Info od ŚP. p Andrzeja Rachwała Amoniak bardzo dobrze też trawi aluminium z którego wykonany jest karter tego motorka...
piotr jet Opublikowano wczoraj o 16:18 Opublikowano wczoraj o 16:18 Witaj Paweł. Masz 100% racji. Szybciej napisałem niż pomyślałem. Myślę że można namoczyć w metanolu lub świeżym paliwie Piotrek
AndrzejC Opublikowano wczoraj o 16:50 Autor Opublikowano wczoraj o 16:50 Wcześniej pisałem co robię z brudnymi karterami. Twój silnik jest w miarę czysty i wystarczy umycie w myjce ultradźwiękowej. Jak nie masz, a najpewniej nie masz, to prześlij do mnie i Ci go umyję i odeślę. NA PEWNO musisz wymienić łożyska niezależnie od ich stanu. Kup najlepsze jakie uda Ci się kupić i koniecznie c3, zwłaszcza to większe. Pracuj... A.C.
kamillo Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu gaznik zdemontowałem tak jak kolega wyżej napisał, łożyska z chęcią bym wymienił ale obawiam się że uszkodzę ten silniczek... więc na razie zostawię tak jak jest. Dzięki za pomoc!
Paweł Prauss Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 14 godzin temu, kamillo napisał: gaznik zdemontowałem tak jak kolega wyżej napisał, łożyska z chęcią bym wymienił ale obawiam się że uszkodzę ten silniczek... więc na razie zostawię tak jak jest. Dzięki za pomoc! Nagrzać w piekarniku do 140-160 stopni i same wypadną jak delikatnie stukniesz karterem w deskę... Zanim jednak to uczynisz to usuń z żeberek resztki tego kleju i dobrze motorek umyj bo to co na nim masz może brzydko się przypalić i być później trudne do usunięcia.
symon5 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ja grzałem opalarką elektryczną . jak nie wymienisz łożysk to jest duża szansa że długo nim się nie nacieszysz .
Rekomendowane odpowiedzi