hmm Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Witam niedługo zaczynam budowę modelu toto-2 jednak zastanawiam się jaki profil zastosować. Kfm kusi prostotą, ale chyba oryginalny profil będzie miał lepsze właściwości ? Zależy mi na tym, żeby model jak najlepiej szybował i proszę o poradę jaki profil zastosować. Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Oryginalny. Jest odpowiedni i sprawdzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Do Toto - zdecydowanie wybrałbym KFm. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmm Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dziękuję za pomoc, jednak jest 1:1 więc wybór nadal ciężki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Jeśli model bez lotek to małym nakładem środków i pracy zrób sobie dwa płaty i sam przetestujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmm Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Będą lotki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Nazwijmy sprawę po imieniu. Czy można z deprony wystrugać prawidłowy profil - jakikolwiek ? Można, z tym że zawsze nie będzie to dokładnie np SD 7037 tylko coś na kształt SD 7037. Generalnie tyczy to nie tylko deprony, ale i innych materiałów. Zawsze to będą profile zbliżone, wzorowane etc. Ale odpowiednim nakładem głównie pracy, dokładności i staranności da się to zrobić. Pokazałem jak takowy profil zrobić i ToTo-2 latał na nim jak najbardziej poprawnie, Ale okupione to było dużym nakładem pracy, wszak nie chodzi tylko o prawidłowe powiedzmy odwzorowanie geometrii profilu, ale przede wszystkim o czystość powierzchni płata, jego gładkość. Był to w moim przypadku chyba jedyny model depronowy, który w powietrzu "gwizdał" jak "prawdziwy" laminat. Proponuję Ci eksperyment, zrób go na KF-emie, potem dorób ewentualnie płat zgodny z planami. Sam jestem strasznie ciekaw jak to się zachowa. Dodam, ze ToTo-2 lata do dzisiaj, co prawda z innym płatem zaadoptowanym z jakiegoś WoWa, ale śmiga i to całkiem nie źle. Jak na model który ma już kilka lat, mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że konstrukcja depron+papier sprawdziła się i to doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmm Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Witam, bardzo dziękuję za pomoc (po cichu liczyłem na Pańską wypowiedź ). Rozumiem, że mówimy o profilu kfm-3 ? Jako, że nie jestem bardzo doświadczony prosiłbym o jakieś wskazówki przy budowie takiego skrzydła. Cięciwę zastosować jak w oryginale ? Jak z kształtem oraz wzniosem. Zastanawiam się czy nie zrobić poszycia kadłuba z pianki 3 mm zamiast 6, gdyż wydaje mi się, że ona i tak wiele nie będzie wzmacniała przy takiej konstrukcji, czy jestem w błędzie. Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi