Mig Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Mam ochotę okleić model w całości taśmą aluminiową metalizowaną samoprzylepną (np. taką: http://folnet.pl/towar/tasma-al-metalizowana-50mb-2 ) i nasunęło mi się pytanie: czy taka taśma nie zakłóci odbioru/nadawania sygnału z radia 2,4GHz oraz z FPV 1,2GHz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Temat już był; może zakłócać sygnał i RC i FPV. Poza tym ta folia jest ciężka. Są folie modelarskie w tym kolorze. Teraz dopiero otworzyłem link - takiej jeszcze nie widziałem - może więc nie jest za ciężka ale pozostałe minusy aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Nie wiem w jakim celu chcesz okleić tą taśmą, jeśli w celu ekranowania, nie zapomnij dołączyć jej do minusa wspólnego zasilania, ale wtedy na 100% będziesz miał tłumienie sygnału radiowego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedzi, taśma miała zostać zastosowana wyłącznie "dla wyglądu" modelu + dla zwiększonej wytrzymałości. Jest wprawdzie celofan, ale to cieniutka folia i do tego nie samoprzylepna. Taką taśmą w rolce najwygodniej mi się okleja, ale skoro będzie tłumić to poprzestanę na zwykłej taśmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Napisałem, że jest folia modelarska tego koloru. Pokrycie jest bardzo efektowne i sprawia wrażenie pokrycia błyszczącym aluminium. Jako, że jest to folia modelarska więc pokrywa sie na gorąco jak każdą inną - modelarską 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 OK, dzięki raz jeszcze. Wiem, że są takie folie modelarskie (Oracover: szybko wygooglowane np. tu), ale cena jest zabójcza jak większość rzeczy z metką "modelarskie", szukam po prostu bardziej ekonomicznych rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Ja rozumiem taką ekonomikę ale nie zawsze się tak da. Ale wydaje mi się - pisze, że wydaje nie, że wiem na Allegro chyba bywały zwykłe pakowe własnie koloru aluminium. W którymś temacie była o tym mowa - jeden z kolegów tą pakową srebrną tak okleił . Teraz to już jestem pewny, że jest taka pakowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Irku czy widziałeś może jak wygląda model oklejony folią imitującą chrom ? Widziałem taką z Oracover, nawet się zastanawiałem nad zakupem. Ciekawi mnie na ile to odzwierciedla efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Osobiście chciałem uzyskać taki efekt, ale zapewne to na filmie to Oracover? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Swego czasu brałem udział w takim projekcie: http://modelerc.info/modele/lazy_bee/ Model częściowo był oklejony zwykłą srebrną folią samoprzylepną a reszta folią NRC (koc ratunkowy). W przypadku tego drugiego masa nie rosła znacząco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Jak napisałem wyżej - w którymś z tematów na forumowy kolega pokazał tak oklejone swoje skrzydełko Killer albo jakieś inne. Było to chyba - i znowu chyba - nawet w moim temacie bo też pytałem czy mogę okleić folią aluminiową. Kacper - efekt był jest bardzo ...efektowny Wart w sumie małego zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 To chyba też pomyślę przy kolejnym modelu, musi wyglądać super przy słonecznych lotach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Odnalazłem ten temat ale sa jakieś problemy http://pfmrc.eu/index.php?/topic/24348-killer-edf/page__view__findpost__p__42356__hl__%2Bta%C5%9Bma+%2Baluminiowa__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Też mi nie działają fotki usunięte z imageshack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Trzeba do autora napisać - jest w sumie aktywny na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Zaraz Wam wrzucę. Skrzydełko sprzedałem ale fotki gdzieś mam...... moment No już. Tyle znalazłem. Killerek miał oklejoną dolną część płata. ŻADNYCH ZAKŁÓCEŃ. Miałem również oklejonego chińską i Oracover folią 'Chrome" - takie lustro- polerowane aluminium jakby- Mustanga `160 cm i również nie było ŻADNYCH zakłóceń, Antenkę wystawiałem na zewnątrz. Mimo wielokrotnych prób zasłaniania antenki przez kadłub, dodatkowe kawałki folii itp, nie stwierdziłem aby ten rodzaj folii dawał efekt klatki Faradaya. Podobna folią są oklejone fabrycznie inne moje modele i nic się nie dzieje z zakłóceniami, po prostu ich nie ma!!! I I jeszcze jedna uwaga. Folia "lustro" niestety w słońcu utrudnia ogląd orientacji modelu. Trzeba się przyzwyczaić. Ale jak błyśnie?!!!! Uchhhhh, warte każdych pieniędzy wrażenie...... Oklejanie styro lub epp folią z termoklejem ( nie folią z rolki) jest dość trudne ale wierze w umiejętności kolegów. Styro trzeba przeszlifować drobnym ściernym i przeczyścić wilgotną ściereczką najlepiej z mikrofazy. Folę przyklejać żelazkiem o zdecydowanie niższej temperaturze, trzeba ją dobrać doświadczalnie, jest różna w zależności od grubości folii. Naciąganie nie było wymagane , jedynie po kilku lotach na słońcu podklejałem brzegi. W pierwszej wersji góra płata była oklejona folią ultra light niebieską , transparentną. Najpierw mocno doklejałem na krawędziach , potem baaaardzo ostrożnie naciągałem opalarką. Edytowane 14 Lutego 2013 przez pietka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Super efekt !! Dzięki za fotki i przydatne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Miałem kiedyś statecznik u uwięziówce taką folią oklejony... i szybko się znudził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 czym więc zastąpiłeś ? białą folią .. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Z racji, że model raczył przywitać się z ziemią, to od razu zrobiłem małe przeróbki - powiększyłem trochę cały poziomy i miałem naddatek czerwonej foli ze skrzydeł to też taki kolor zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi