Grzesiek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 jak w temacie.A mianowicie mam dylemat.Model ma byc pod RCGF 15 http://www.modelarski.com/produkt-Model_ZLIN_Z_50_%2875-91%29,8784.html http://www.modelarski.com/produkt-Model_YAK_54_%2891%29_-_czarno_-_%C5%BC%C3%B3%C5%82ty,8783.html model ma sluzyc do akrobacji (nie 3D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Masz po dylemacie.Za słaby silnik.O ile Zlin może by poleciał na rzęsach,to Yak już na pewno nie.Do Zlina 20ccm,do Yaka 26ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Mam tego Zlina z silnikiem OS 1.08 FS z pompą. Model jest naprawdę super i lata przepięknie, polecam ale tak jak pisał Wojtek- większy silniczek koniecznie. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Piszecie troszke glupoty odnosnie silnika.Nie wiem czymacie ten silnik ale on naprawde daje rade.Rozmawialem z Radkiem Oleksym i bedzie zachowany realizm lotu.Koles mial zestaw SIG i rekomendowany motor to 6,5-10cm nie szlo tym latac(rakieta) ja zas mialem taki sam z silnikiem thunder tiger GP-28 lataal naprawde super.Obecnie mam PIPERKA 2230 z tym silnikiem i jest taki nadmiar ze model zasuwa pionowo.Co niektórzy dali by do Piperka 26cm a do zlina 50cm.A tak na marginesie byl kiedys taki zestaw firmy MODELA AKROBAT wazył ze 3.5-4kg rozp 1500 dedykowany byl pod 6.5-10cm i latal pieknie u mnie na MDS-e 10cm.Wiec nie wiem z kad sie wzieła taka mania przeginania z silnikami.Mialem równiez RWD 5bis z planow Schiera z lotkami na MVVS-a 3.5 krecilem nim co chcialem ale nie którzy by polecili daj 6,5 minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Kupisz,polecisz twoja sprawa.Piper to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Grzegorz Uległem chyba jakiejś autosugestii. Ciągle myślałem o 4takcie, a przecież ten Twój silniczek to 2 takt. Myślę , że 15 cm do Zlinka jest ok. Ostatnio przydarza mi się obcować z osobnikami, którzy nie rozumieją słowa pisanego, zatem sprawdziło się na mnie przysłowie" kto z kim przestaje..." i nie przeczytałem ze zrozumieniem. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 15 ccm w benzynie odpowiada silnikom 2T .61 choć bliżej mu do 4T .71.Generalnie jest dedykowany do modeli klasy 60 a Zlin to 90. Ten silnik nadaje się do Piperka którego posiadasz.Na śmigle 15x6 wykręci ok.8000 obrotów i da ok.4 kg ciągu statycznego(na 14x6 ok.8700 i 3,7kg).Będzie pyrkał makietowo w powietrzu. Nie twierdzę że Zlin nie poleci,ale wszelkie figury będziesz musiał robić z rozpędu. Zapytałeś o nasze zdanie.Takie jest moje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Jak sam wiesz to nie pytaj a jak pytasz to słuchaj a nie zaczynaj dyskusji, że wiesz lepiej. Piszecie troszke glupoty odnosnie silnika.Nie wiem czymacie ten silnik ale on naprawde daje rade Co to dla Ciebie znaczy "daje radę" i w jakich wrunkach to sprawdziłeś? Może coś więcej w temacie technicznym a nie w kategorii uczuć.... Pytałeś na wstępie o radę: Nie kupuj zabawek, tylko zbuduj swój własny model od podstaw. Rozpracuj go, wylicz jego charakterystykę, poczuj czego potrzebuje, następnie zbuduj go i sprawdź w locie jego reakcje i możliwości a na koniec podziel się z nami swoim doświadczeniem. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Modelarze dziela sie na kupujacych i robiacych modele ja zaliczam sie do tych drugich.Troszke w swoim zycu natluklem modeli,wiec mam wiecej doswiadczenia w bydowie niz co nie którym sie zdaje.Chce kupic bo mie mam czasu obecnie na budowe.Zapytalem o zdanie na temat modeli bo wy nimi latacie i wiecie jak to lata.Chodzilo mi bardziej pod katem wlasciwosci lotnych ,nizeli jaki ,kto i gdzie wsadzi sobie silnik.A tak na marginesie to tez model klasy 90 http://www.modelmotor.pl/cm-pro-extra-300s-90-arf-165cm.html i rcgf 15 rekomenduja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Zlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Dzieki Wojtek.Nie chciałem wojny tylko rady,przepraszam a jezeli 15 bedzie mało kupie 20cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Ale nikt tu wojny nie prowadzi.A tak "apropopo" tej Extry z CmPro,bez 120 nie podchodź.Waga podawana we wszystkich zestawach przez nich to pobożne życzenie.Ale lubię nimi latać A to co rekomendują sklepy to "inksza inkszość".Mam na to określenie że "na płocie też było d..a napisane i chłop sobie rękę poharatał"(to tak w wersji delikatnej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 hehehe dobre ok dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Skoro masz taki silnik to znasz jego możliwości.Ten silnik u kolegi kręci śmigłem 15x6 co daje ok 4kg ciągu.Więc spokojnie pociągnie tego Jaka, do zwykłego latania i podstawowej akrobacji na pewno wystarczy.Gdyby udało Ci się utrzymać wagę w tej dolnej granicy to byłoby super.Sam myślałem nad tym Jakiem ale w końcu kupiłem Groove, jest trochę większy i ma gruby profil co bardzo mi odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi