safari28 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Nie wiem czy to jest dobry pomysł, ale myślę że relację powinniśmy przenieść do działu ''Wspólne Projekty" Jak wiadomo ojcem projektu jest Aleksander ale każdy kto buduje ten model coś od siebie dokłada. Ja zastanawiam się nad patyczakiem spalinowym co z tego wyjdzie czas pokarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot84 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Poproszę o plany modelu Patyczak: daniel_sz2@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Wysłane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot84 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kimkolwiek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Witam, Mój Patyczak (moj pierwszy RC) powoli powstaje ale natrafiłem na problemy: 1) Jaki akumulatorek ? Zakupiłem już z polecanych części: silniczek (Turnigy 1811 Brushless Indoor Motor 1800kv), - Śrubę dokręcę (dziękuję za uwagę) kontroler prędkości (TURNIGY Plush 6A /.8bec/6g Speed Controller) serwa (Turnigy™ TGY-1370A Servo 0.4kg / 0.10sec) odbiornik (FS- IA6) Niestety pokazywane akumulatorki Turnigy na rynku polskim ciężko dostać a w Hobbyking nie wyślą ze względu na bezpieczeństwo (do tego przesyłka idzie wieki ). Znalazłem takie alternatywy: Pakiet Li-Pol Dualsky 300mAh 25C 2S 7.4V (waga 18g) Pakiet Li-Pol Dualsky 300mAh 45C 2S 7.4V (waga 23g) Gens Ace & TATTU: 450mAh 7.4V 25C Gens Ace (waga 30 g) Czy myślicie że któraś z powyższych będzie ok ? 2) Jaka ładowarka ? Może Patyczak jest pierwszy ale myślę że nie ostatni więc wybrałem takie cuś : SkyRC iMAX B6 + zasilacz SkyRC 15V 4A Czy ta ładowarka będzie odpowiednia do tych/tej baterii ? Z góry dziękuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brodziek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Poproszę o plany na maila: brodziek@o2.pl Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 1) Jaki akumulatorek ? Najlepsze do tego: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_722&products_id=10949 mam je piaty sezon i dają radę. 450 jest już za ciężkie. Ładowarka też jest ok. Sam teraz mam Imaxa. Wszystko to i tak jeden i ten sam projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kimkolwiek Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 No tak ale to jest 11 V - 3 celki Nie powinno być tu jednak coś na 2 celki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Rzeczywiście ale na zdjęciu wygląda jak mój 7,4V i cena też na dwucelowość wskazywała. Nie przypatrzyłem się. To zostają te 300 Dualsky. Może pojawią się te z Raya. Są nowe o innych gabarytach tu: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p5173,pakiet-lipol-350mah-7-4v-30-60c-ray-g3-air-pack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Ja latam na takim i nigdy mnie nie zawiódł http://abc-rc.pl/ABC-Power-2S-480-30C Mocy nie brakuje, te silniczki lubia szybkie obroty mniej pradu wtedy idzie. W swoim zastosowałem smigielko 4x4,5 http://abc-rc.pl/smigla-abc-power-bullnose-abc-bn4045-green od dronaona. Jest bardziej wytrzymałe na uszkodzenia, podczas twardszego ladowania wogole sie nie odkształcaja, nie maja bic i wilbracji co może rozwalic łożysko w silniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Witam Poprosiłbym o plany na mail piotr.molczyk@gmail.com Dziękuję Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Witajcie po dłuższej przerwie, wreszcie wyrwałem się na loty. Przetestowałem patyczaka na śmigle 70x38 cali Silnik http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__5358__18_11_2000kv_Micro_Brushless_Outrunner_10g_.html Śmigło https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__60393__Turnigy_Propeller_7x3_8_Green_CCW_4pcs_UK_Warehouse_.html Producent dopuszcza to śmigło. Jak narazie jestem zachwycony, samolot latał dużo lepiej niż w poprzedniej konfiguracji (miałem silny wiatr), na tym śmigle latał w pełni sterownie i baaaardzo szybko nabierał wysokości. A wszystko na 60% przepustnicy. Był super. Sprawdziłem na zwykłym śmigle i było zdecydowanie gorzej. Czas lotu ciągłego 8min (trochę szybciej zużywa baterię). Silnik nie grzał się w jakiś wyraźny sposób. Polecam przetestować tę konfigurację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Przetestowałem patyczaka na śmigle 70x38 cali Gigant . Chyba 7x3,8 (7038) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ja również poproszę o plany: haniszek@hotmail.com Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Jasne, że 7038 :-) Sorki. Plany poszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek89 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Witam,Również wdzięczny byłbym za udostępnienie planów patyczaka.maniek89@notowany.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rox Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Ja również poproszę o plany: fotousa@interia.pl Bardzo dziękuję za podzielenie się planami tej konstrukcji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 ... Plany poszły ... a nie lepiej umieścić te fajne plany Kolegi Olka gdzieś na darmowym Dropboxie i tylko w tym temacie dać linka do nich, tak żeby każdy zainteresowany, kto tu zajrzy mógł z tego skorzystać, bo chyba wysyłacie do każdego, kto poprosi, czy robicie jakiś "odsiew"? Po co za każdym razem bawić się w wysyłanie na pocztę elektroniczną - dla mnie to jest jakieś dziwne? No ale ostatnie słowo rzecz jasna należy do autora. TUTAJ (plik: Patyczaki.zip) macie do pobrania zestawienie planów różnych patyczaków, ogólnie dostępnych w necie, z tym, że chwilę trzeba pogrzebać w sieci, żeby je znaleźć! W pakiecie umieściłem 13 planów, które mogą posłużyć jako inspiracja dla wszystkich miłośników takich prostych konstrukcji latających. W tym zestawieniu jest kilka elektryków i trochę oldtimerów z napędem gumowym, które obecnie łatwo przerobić na elektryki R/C. Najmniejszy ma 12 cali (ok. 30 cm), a największy 39 cali (ok 99 cm) rozpiętości (w archiwum są fotki niektórych modeli). PS A tak poza tym podawanie wprost danych swojej poczty elektronicznej, jak to robią Koledzy, w tym temacie, nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem w dzisiejszych czasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinterr Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Cześć! Bardzo proszę o plany: sprinter@op.pl Dziękuję i pozdrawiam M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 I na tej stronce FORUM jest ogrom planów https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1265873-Vintage-Old-Timer-Plans-PRE-1960-PLANS-ONLY/page4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi