Skocz do zawartości

FALCON EVO - uzbrojenie / montaż / oblot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj linka bo to bardzo "ciekawe" rozwiązanie, do kadłuba je przykrecili?

Proszę bardzo. Zdjęcie zapożyczyłem od Xan86/Krzysiek z tematu http://pfmrc.eu/inde...awi-fly-models/

Mam nadzieję że chłopaki nie będą źli. Co prawda na zdjęciu jest WHISPER-E z MAWI Fly Models ale system się sprawdzi również w Falconie. Półki są przykręcone do solidnie wklejonych "krokwi" - moim zdaniem nie ma szans by to się zarwało jeśli wszystko porządnie się zrobi, a pakiet da się na rzep przyklejony do pakietu i półki, do tego ściągnie się razem rzepem zaciskowym. Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz wykręcić każdą półkę i np. wyjąć silnik, regulator czy odbiornik. Praktyczne rozwiązanie.

post-12343-0-88878100-1362399845_thumb.jpg

Opublikowano

Spoko nie obrazę się ;) Może te śrubki licho wyglądają ale nie ma szans, żeby to wyrwać( chyba, że celowo). Półka zrobiona jest ze sklejki 6mm i przykręcana do listewki sosnowej wklejonej na żywicę w kadłub i przykręcona śrubkami od serw tylko trochę dłuższymi B) Długo się zastanawiałem, jak zrobić tak, żebym miał później swobodny dostęp do odbiornika, serw czy regulatora i wygrało to rozwiązanie. Także polecam, Możesz śmiało zastosować to w Falconie ;)

Ps.

A co do mocowania serwa to Araba T dobrze Ci mówi, proste rozwiązanie, a daje radę bez zbędnych komplikacji. Sam tak zrobiłem w Whisperze, o ile dobrze pamiętam Rafał w Virusie tak samo, także nie ma co kombinować z blaszkami i nakrętkami. Słyszałem, że niektórzy to w ogóle wrzucali serwo w koszulkę termo, a później wklejali serwo do skrzydła na kleju na gorąco i też dawało radę ;)

Opublikowano

To nie chodzi o to, ze ktos tak ma i jest super tylko czy takie rozwiazanie jest potrzebne w tym modelu?

W Falconie serwa do V-ki masz w otworze pod skrzydlami + jwolne miejscea az do wregi silnika. To jest inna budowa modelu a co za tym idzie rozplanowanie elementow w nim.

Powtórze jeszcze raz, złóż to co masz i spr najpierw wyważenie. Potem bedziesz sie zastanawial GDZIE i JAK zamontowac półkę.

Ja na takie "liche" srubeczki mam serwa przykrecone i daja rade.

Opublikowano

ArabaT/Łukasz dzięki za podpowiedzi.

Jeśli chodzi o przelaminowanie wręgi silnikowej - uważam, że tak jak jest wklejona ona na żywicę absolutnie wystarczy. Wychodzę z założenia że jeśli uderzę (nie mocno) w glebę to wolę aby silnik z wręgą wpadł do środka, niż miał się połamać kadłub.

Pozdrawiam

Ciekawe podejście może do latania od święta wystarczy. ;) Model jednak chyba jest na tyle fajny, że eksploatacja będzie bardziej intensywna i przez długi czas. Warto by się zastanowić, czy dać możliwość silnikowi z tą wręgą wyprzedzić Falkona w locie czy uniknąć tej niemiłej sytuacji. Powodzenia przy składaniu i oblocie. :D

Opublikowano

Wtrącę swoje trzy grosze odnośnie pakietów , lata się dobrze na 3S, ale jak polecisz na 4S ,to tamte "trójki" odłozysz na półkę :):) .Serwa w skrzydłach mocuję na kostkach sklejkowych o wysokości serw a potem mocuję małą płytka laminatu i śrubkami

Opublikowano

Marcin,

jedyna półka jakiej potrzebujesz to półka na serwa

f34aef41b57ffccb.jpg

Na pakiet wystarczy kawałek deseczki z rzepem :)......

c3c1deee20e856eb.jpg

Sprawdzone w boju... nie dodawaj nie potrzebnie wagi...

Wtrącę swoje trzy grosze odnośnie pakietów , lata się dobrze na 3S, ale jak polecisz na 4S ,to tamte "trójki" odłozysz na półkę :):) .

Zgadzam się w pełnej rozciągłości :)

Na 4S pokazuje pazurki :D

Opublikowano

Jak dla mnie wznoszenie na poziomie 23m/s jest wystarczającym pazurkiem i przy 3S ;) z górki mam ponad 30m/s

A odbiornik sprytnie wkładam na półeczkę która jest za serwami :D Dzięki temu mam duuuuzy bagażnik ;) Wchodzi wszystko. LiFe również.

Opublikowano

Piotr: dwie półki i inne gadżety dostałem z modelem. Trzeba tylko zrobić ramki na serwa w skrzydłach.

post-12343-0-52063700-1362517199_thumb.jpg

post-12343-0-99763300-1362517219_thumb.jpg

Chłopaki przemyślałem sprawę z tymi serwami : jak wszystkie podzespoły dojdą do mnie to będę kombinował jak to wszystko umieścić.

Wiecie jak to jest, człowiek czeka na to wszystko i już duma jak to rozmieścić, podłączyć - jak to mówi mój kolega: "gówno się w pupie gotuje" :)

Męczy mnie jeszcze sprawa odbiornika. Ktoś latał ma takim systemie? (bez anten odbiornika na zewnątrz modelu).

Model ma latać z odbiornikiem: Spektrum AR8000 (taki akurat mam)

http://www.horizonhobby.com/products/ar8000-8-channel-dsmx-receiver-SPMAR8000 - nie wiem dlaczego ale link trzeba skopiować do przeglądarki....

Opublikowano

Męczy mnie jeszcze sprawa odbiornika. Ktoś latał ma takim systemie? (bez anten odbiornika na zewnątrz modelu).

Mam i latam od prawie kiedy pojawił się DSM/2/X . Tylko jeden odbiornik w tym systemie ma długie anteny, które można wywalić na zewnątrz pod kątem 90 st. (producent wskazuje go do modeli z nadmiarem węgla) ale strasznie mnie denerwują te antenki przy puszczaniu modeli. :wacko: Reszta odbiorników z atenkami jest ukryta wywnętrz kadłuba przed wścibskimi oczami kolegów i tak jakoś się lata od święta. :rolleyes:

Opublikowano

Marcin, zrobisz jak uznasz za słuszne - kibicujemy i pokazujmy jak mamy u siebie, na tym polega esencja tego forum, ale mogę się mylić :)

Krzysiek czyli mogę go wsadzić do falcona i nie będzie problemu z zasięgiem/zakłóceniami?

W zeszłym sezonie też latałem na podobnym odbiorniku - wszystko w środku (antenki). 500 m i zero niespodzianek...

Teraz siedzi Jeti, ale jeszcze nie latawszy - jak dla mnie za zimno :)

Opublikowano

Piotr i dziękuję bardzo że pokazujecie :) Człowiek może się czegoś nauczyć od bardziej doświadczonych kolegów. Ps. Myślałem że nie wiesz że półki są w zestawie

Opublikowano

Krzysiek czyli mogę go wsadzić do falcona i nie będzie problemu z zasięgiem/zakłóceniami?

Tego Ci nie zagwarantuje, ale ja tak latam od 4 lat na tym systemie i nie widzę problemów :)

Opublikowano

Masz dużo węgla w kadłubie,więc antenki proponuję wyprowadzić na zewnątrz.

Na Ebay-u jest promocja na odbiorniki AR 9300,które mają długie anteny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dla mnie wznoszenie na poziomie 23m/s jest wystarczającym pazurkiem i przy 3S ;) z górki mam ponad 30m/s

A odbiornik sprytnie wkładam na półeczkę która jest za serwami :D Dzięki temu mam duuuuzy bagażnik ;) Wchodzi wszystko. LiFe również.

Jurku na jakim śmigiełku gonisz Falcona?

Wziałem właśnie kilka pakietów 3S więc zobaczymy różnicę :)

Marcin, jak postępy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.