kaszalu Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Fajooooowa sprawa !!!!!!! Dźwięk realistyczny i widok klimatyczny !!! Brakuje mi tylko sternika w odpowiednim do epoki ubraniu ( np. takiego jak niżej!) !! Ale to pewnie w niedalekiej przyszłości dodacie !! Pozdrowienia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 A gdzie takiego można by znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Chyba trzeba jednak samemu "zmajstrować " na bazie jakiegoś "Kena" uśmiechając się do żony albo dziewczyny żeby uszyła wdzianko ..... Ale może w jakimś specjalistycznym angielskim albo niemieckim sklepiku może by się trafił gotowiec.... Ja wybrałem pierwsze rozwiązanie - garnitur już się szyje ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Pierwsza klasa. Ale brodę mu zrobisz i czapkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Jasne - musi być sternik "klimatyczny" !! Przymiarka marynarskiej kurtki już była - szwagierka da radę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 No super... Czekam na gotowcaA kolega Łuszpiński już po opływaniu swojej "parówki"??Są zdjęcia lub film z wodowania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Na pewno opływana w domowym basenie ! Umawiamy się z Andrzejem na pływanie na starym Kanale Bydgoskim z zamiarem nakręcenia filmu właśnie ! Mnie się trochę nie składa z uwagi na zajęcia zawodowe i uroczystości rodzinne w sobotę i niedzielę, ale w przyszłym tygodniu film będzie ! Sam jestem ciekawy jaki będzie efekt, bo Andrzej powiedział mi że łódź ma solidnego "kopa" na tej dużej śrubie ! Jeszcze chwila ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Dzisiaj Andrzej z kolegami zwodowali swoją "parówkę" na starym Kanale Bydgoskim ! Filmik z pływania tutaj ! http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46400-p%C5%82ywanie-bydgoszcz-i-okolice/page-65&do=findComment&comment=629415 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Gratulacje!!! No po prostu pięknie wyszło. My już mamy plany łodzi w skali 1:1 Plany obrobił i dopracował kolega "mario" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Piękna sprawa Chłopaki, moje gratulacje!! Żałuję, że dopiero teraz przeczytałem Waszą relację. Trzymam kciuki aby i ten projekt skończył się tak samo dobrze jak poprzedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Andrzej Łuszpiński po pierwszych próbach swojej łodzi parowej dokonał przeróbek w izolacji termicznej kotła przez co znacznie podniósł sprawność napędu ! Wczoraj w ramach pikniku modelarskiego w Pieczyskach nad Zalewem Koronowskim ( zatoka przy zaporze i marina klubu Pasat) przeprowadziliśmy kolejne próby z napędem parowym - JEST DOBRZE !!! WIĘCEJ NA TEN TEMAT I FILMY Z PŁYWANIA TUTAJ : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46400-p%C5%82ywanie-bydgoszcz-i-okolice/page-68&do=findComment&comment=632013 W marinie łódź pływała trochę wolniej bo kończył się gaz w butli . Na nowej butli pływa elegancko !! Pozdrowienia dla Wszystkich ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Cóż można dodać...MISTRZOSTWO ŚWIATA...No my cały czas modelujemy...Doszła wanienka pod pompę wody...No i dopracowaliśmy popychacze przepustnicy i gwizdka...A tak pracują...https://www.youtube.com/watch?v=Kvhrqb1Zqos https://www.youtube.com/watch?v=zQBHJ3ayIWU https://www.youtube.com/watch?v=P1s-w46LFpY https://www.youtube.com/watch?v=QKE3GgrfrnY Sorry za jakość. Kręcone srajfonem... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Fajnie zrobione !! Można wyjąć cały panel z siłownią bez rozłączania cięgien ! Wykorzystam to rozwiązanie w swojej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Wodę lejecie demineralizowaną czy zwykłą? I czy jest ktoś na forum kto zbudował silniczek parowy? Ja zacząłem budowę i jest to mój pierwszy silniczek. Chciałbym się z kimś wymienić doświadczeniem przy budowie takiego silnika. Miałem się nie chwalić do ukończenia budowy bo nie wiem czy zadziała ale: i jeszce gwizdek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Kolego - całą ta strona jest o samodzielnej budowie siłowni parowej , czyli kotła i silnika parowego z wszelkimi przyległościami od podstaw - poczytaj ten wątek od początku !!! Znajdziesz też tutaj linki do łodzi i maszyny parowej Andrzeja Łuszpińskiego który także samodzielnie wykonał maszynę parową i kocioł i chętnie podzieli się doświadczeniami ! I oczywiście zapraszamy do "parowej kompanii" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Wątek cały znam. Sam zbudowałem silnik oscylacyjny. Tłok-miedź cylinder-mosiądz. Ale myślę, że takie materiały dość szybko się zatrą. Przepraszam za źle sprecyzowałem pytanie. Chodziło mi o silnik z zaworami. Czy ktoś taki zbudował? Buduję taki i chciałbym się dowiedzieć z jakie materiały zostały wykorzystane przez inne osoby i jak się spisują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Tak wodę lejemy zdemineralizowaną (destylowaną)...Silniczek wygląda smakowicie, my zbudowaliśmy rotacyjny dwustronnego działania, ale na bardziej skomplikowaną konstrukcję się nie porywaliśmy ze względu na brak frezarki...Polecam temat kolegi Łuszpińskiego, który od podstaw sam zbudował silnik ze sterowaniem suwakowym...A gwizdek wygląda profesjonalnie, jakie wymiary i jak z dźwiękiem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Gwizdki zrobiłem dwa będą obydwa umieszczone w nowym boilerze z rury miedzianej o śr. 133 mm. Jak kiedyś pisałem, że znalazłem taką. Kupiłem metr takiej rury. Dźwięk fajowy z nich się wydobywa. Będę w pracy to nagram filmik. Gwizdki robione z rurki mosiężnej 14x1 długość 102 mm i122 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 No piękny kawał roboty... jak by co to czekam na filmik z dźwiękiem gwizdków... A za rure ile dałeś? podaj stronke A u nas już deska montażowa do budowy modelu gotowa. Wymiary 1700mm x 500mm. Szykuje już szablony wręg, nie długo ruszamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 I zaczęło sie wycinanie... Na razie 4 wręgi, ale będzie więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi