jędrek Opublikowano 6 Marca 2013 Opublikowano 6 Marca 2013 Witam Mało tego typu modeli można u nas spotkać. Trochę pogrzebałem w internecie, trochę pooglądałem różnych "obrazków" związanych z tematem i postanowiłem w ramach odskoczni od innych modeli coś takiego zbudować. Będzie to napewno nowe doświadczenie zarówno w budowie a przede wszystkim w lotach. No i coś takiego zbudowałem. Wzorowany na modelu SPYRO III. Jeszcze nie latany. Poczekam jak będzie trochę cieplej.
kxp7000 Opublikowano 6 Marca 2013 Opublikowano 6 Marca 2013 Ale fajne, ciekawe jak bedzie latać Unikatowe takie, to moze jakiś filmik powstanie?
jędrek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Jak nie będzie za mocno wiało to oblatam to "ustrojstwo" w przyszłym tygodniu.
rapier Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A statecznik poziomy toto ma? Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
rapier Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A jak będzie realizowana zmiana wysokości? Tylko obrotami silnika plus zmiana kąta natarcia wirnika ? A co po zdjęciu gazu w autorotacji ? Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
rapier Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Jasne. Już poprawiłem. Tak to jest jak pisze się ze słownikiem z komórki. Nie zauważyłem że wybrał to słowo. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
piotralski Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Jasne. Już poprawiłem. Tak to jest jak pisze się ze słownikiem z komórki. Nie zauważyłem że wybrał to słowo. Spoko, chciałem się tylko upewnić. Andrzej - świetna robota i fotki z budowy. Niecierpliwie czekam na oblot!
jędrek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A jak będzie realizowana zmiana wysokości? Tylko obrotami silnika plus zmiana kąta natarcia wirnika ? A co po zdjęciu gazu w autorotacji ? Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Witam Dokładnie tak jak napisałeś. A po zdjęciu gazu opada, ale jest nadal sterowany. Jak latanie "wyjdzie w praniu" to się okaże. Na pewno nie będzie to ostatnia moja konstrukcja tego typu "latadła".
madrian Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zastanawiam się, czy belka ogonowa nie jest za krótka. I raczej bym dorobił statecznik poziomy i ster wysokości, bo na samym wirniku, będzie trudno o autostabilizację konstrukcji. Chyba, że zamierzasz tam wcisnąć żyroskop trójosiowy. Bez tego, model IMHO nie będzie miał "oparcia" w powietrzu, a sterowanie samym wirnikiem, to raczej będzie masakra. Modelik jest arcyciekawy. Poczekamy do oblotu.
Alex Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Podzielam wątpliwości Madriana. Przy tej konfiguracji, i takim wzniosie łopat to będzie masakra.
jędrek Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Witam Nie twierdzę, że będzie łatwo. Sięgnąłem po konstrukcję latającą, z małymi przeróbkami. A jak będzie zobaczymy.
ahaweto Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ciekawa konstrukcja. Kilka lat temu (jeszcze wtedy nie latałem) ktoś miał taki model w Wilczych Laskach, nawet sporych rozmiarów. Latał całkiem fajnie, niestety nie przyjrzałem się konstrukcji.
motofan11 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Tutaj wątek z budowy z firmowego zestawu http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35458-wiatrakowiec-la500-z-laheli/
jędrek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam Dzisiaj oblatałem tego cudaka. Nie był to jakis oszałamiajacy lot, niemniej kółeczko udało się zrobić . Wbrew co niektórych pesymistycznych opinii końca świata i totalnej masakry nie było. Parę rzeczy jest do poprawienia i będę próbował dalej. Będzie krótki filmik z lotu.
Rekomendowane odpowiedzi