Killerus Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zobaczymy jak to będzie, zawsze antene mode pociągnąć po skrzydle ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Odezwij sie na kom w sprawie oblotu na cycu Musze tam być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 ja równierz przyjade:)moze nawet z gotowym FireFly :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Oblot ES to juz wydareznie prawie miedzynarodowe. No koniecznie musi byc udokumentowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 No tak do pełni szczęścia będzie tylko brakowało urządzenia które zgra materiał video z kamerki w modelu, może ktoś ma kamere z możliwością nagrywania z zewnętrznego źródła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 A kiedy oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Tomi do oblotu jeszcze daleko (zimno brrr), ale dołączam kolejne fotki z prac nad modelem. Na fotkach własnej roboty "pan & tilt" - balsowy. Nie wyglada zbyt pięknie, ale jest trwały ;-) Konstrukcja z balsy wymaga jeszcze troche doszlifowania. Przy podłączeniu i sprawdzeniu działania przyszło parę zmian, tj. serwo skrętem kamerę idzie pod półkę z balsy i będzie odwrócone o 180%, tak by nie haczyć o antene nadajnika. Dla przypomnienia mam aparature SANWA VG 6000 i tak sterowanie kamerą na boki wykorzystam kanał 4 (ster kierunku pójdzie na kanał 2 (lotki) tak abym na jednym drążku miał kierunek i wysokość ES) kierowanie kamerą góra/dół daje na kanał 6 czyli przełącznik 3 pozycyjny patrz: góra - prosto - dół. Myśle, że poninno mi to wystarczyć, jak na razie w goglach latałem tylko z ruchem kamery na boki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Po paru udoskonaleniach (kamera była za wysoko) podstawa do sterowania kamerą wygląda mniej więcej tak: Nadajnik, jest zaraz za kamerką, 2 radiatory (5V i 3.3V) skryte w 2 osobnych miejscach w kadłubie. Musze jeszcze dorobić wloty i wyloty wentylacyjne by wszystko się mogło chłodzić. Teraz przszła pora na serwa i stery kierunku i wysokości, a potem już tylko skrzydła i wyważenie modelu i może jeszcze w tym roku oblot ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Hmmm, a jednak oblot przedłuży się do następnego roku, jedno serwo mam padnięte, trzeba więc zamówić nowe ! W sumie lepiej teraz niż na niebie miało by się to zdarzyć ;-() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Potrzebuje jeszcze jakieś zdjęcie kokpitu z samolotu, tak abu były widoczne zegary, będę wdzięczny za fotki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Do exTRIMa, ale może się przyda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Nie wiem czy serwa nie są zbyt delikatne. Mam wrażenie, że to serwo od pochylania kamerki góra dół powinieneś dać z mocniejszymi zębami, żeby przy uderzeniu w ziemię przy twardym lądowaniu bezwładność kamerki nie powodowała zrywania zębów w przekładni serwa. No może kamerka nie jest aż taka ciężka, jak mi się wydaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Serwa to poczciwe TowarPro 9 g, jak na razie jeszcze mnie nie zawiodły, ale masz rację, będę musiał mieć na uwadze, że krucho może być z zębatkami po twardym lądowaniu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 jak masz EPP, to zrób sobie to co masz z balsy właśnie z EPP - dobrze pochłania energię. Ja miałem 200g aparat w kołysce z EPP przyczepionej na rzepa do kadłuba i po glebie - prawie, że pionowej, aparatowi nic się nie stało - polecam. Albo zrób balsę tak, żeby miała gdzie się złamać (jako bezpiecznik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Tutaj próbka Video widok z kamery z modelu, szkoda, ze pulpit sterowniczy wychodzi rozmyty http://pl.youtube.com/watch?v=sfdSrHrOf_w Coś też mi się tu kolory nie zgadzają ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zamontowałem całe wyposażenie, brakuje mi jeszcze tylko 1 serwa i można lecieć. Wrzuciłem model na wage, wyszło 670gram. Myśle, że maks w 700 gramach powinienem się zmieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Jaki ladny,az zal ze bedzie ladowal na brzuchu .... Jakiego serwa brakuje-od kierunku? Zaloz 9g , ja latam tylko na tych-nawet w Easy Gliderze (ale bez szalenstw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dzięki Brakuje tylko kierunku, zamierzam uzyć 9 gramowych Tower Pro, stosuje je od b. długiego czasu i jak na razie mnie nie zawiodły. Myślałem, że model gotowy do lotu będzie o 200 - 300 gram cięższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 zamierzam urzyć 9 gramowych Tower Pro To uzyj a nie urzyj to serwo z napedu kamerki.Na poczatku lepszym rozwiazaniem jest szukanie nosem-dziobem kierunku-wyrabia nawyk orientacji i plaskiego lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Hmm już myślałem, że nie będę nic przerabiał, a tu jednak strasznie mi się grzeją radiatory z stabilizatorów 5V i 3.3V. Wcześniej tego nie było. Czy ktoś wie czy układ 7805 ma zabezpieczenie przed przegrzaniem ?? Muszę rabiatory wystawić na zewnątrz kadłuba. Przeróbki, jak już zrobię, to sfotografuje :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.