Wojtek I Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 W lipcu mija równo 35 lat od mojego laszowania na ten szybowiec więc nowy projekt SZD-22c Mucha Standard.Ułatwiłem sobie zadanie i wyjściowym materiałem jest podstawowy KIT.A tak ma wyglądać:Jest to Mucha z naszego hangaru.Zaczynam rozpakowywać tartaczek i stwierdzam, że jest fajnie zrobiony, sklejka dobrej jakości, bardzo starannie wycięta.Będą jakieś zmiany co do dostarczonych rysunków (na pewno hamulce), ale podstawą do pracy jest projekt OldGliders Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Kibicuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 No róbcie co bo tutaj taki zastój, że ręce opadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Zasiadam na widowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Wojtek, mam pytania do kitu z OldGliders: - widzę, że kadłub nie jest wzmacniany węglem, czy organolepycznie jest wystarczająco mocny, czy będziesz go wzmacniał? - nie widzę w zestawie wręgo do kadłuba, będziesz je wykonywał? - kółko chyba jest nieamortyzowane, nie wiem czy przy tej wadze modelu ma to znaczenie, pewnie nie jeżeli opona kółka dobrze pracuje a nie wgniata się jak pianka (widziałem takie koła). Pytanie więc o jakość kółka, czy jest dobra? - czy skrzydło jest wykonane wyłącznie z balsy, czy też są dźwigary np. sosnowe? Przepraszam za tyle pytań ale zestaw wygląda zachęcająco... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Witaj Piotrze. Ad.1 Kadłub jest wystarczająco mocny, ale ja i tak wzmacniam takie rzeczy węglem (tak jak ten do Kani) Ad.2 W zestawie są tylko półki pod serwa i nie ma wręg, chyba wykonam jedną na wysokości koła. Ad.3 Koło pompowane powinno całkowicie sobie poradzić ( tak robiłem w RWD - masa okolo 2,7 kg i zdaje egzamin ) Ad.3 W tym podstawowym zestawie nie ma pasów dźwigara, ale są sosnowe, można robić wzmocnienia z węgla chić to chyba nie ma sensu przy tej rozpiętości. A zestaw jest fajny - polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jakieś małe kroczki, ale zawsze coś. Walczę powoli ze sterkiem I resztą ogona Zamek statecznika A sterek pomału się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 No to usterzenie gotowe, można startować dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 I znowu troszkę do przodu - gotowe pasy dźwigara, lotka i spływ. Zdecydowałem się jednak na bagnet płaski stalowy. Wymagało to wprowadzenia małych zmian konstrykcyjnych w stosunku do kit'u, ale wuszło fajnie. Może jutru uda się zacząc zamykać dźwigar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Widzę, że startuje nowy projekt a ja z kolegami na lotnisku z niecierpliwością czekamy na oblot Kani! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Wojtek, spokojnie prace nad Kanią idą (w tle), troszkę mi się "przejadła" i muszę odpocząć. Dźwigar zamknięty, zaczynam owijki i może uda mi się jutro pokazać kadłub (mam nadzieję że już wszystko podeschło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Czy skrzydło będzie mieć szczątkowe pokrycie z balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Tak, keson i pokrycie przy kadłubie, prawie tak jak szło w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 A tak wygląda kadłub po modyfikacji (wzmocniony od środka) i pomalowaniu podkładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Myślę, że to nie jest modyfikacja a konieczna czynność jeśli model nie ma być na jeden sezon Pewnie i stąd wynika niska cena zestawu, że nieco trzeba od siebie dodać aby miało to ręce i nogi. Szkoda, że w kadłubie nie ma już chociażby zaznaczonych miejsc pod otwory na bagnety i kołki ustalające. Znacznie ułatwiło by to pracę szczególnie tym, którzy mają mało miejsca i ciężko im wszystko dokładnie wymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Wojtek, w jaki sposób wkleiłeś wzmocnienia w tylnej części kadłuba? Kurcze ładnie zrobione ale nie wiem, czy dałbym radę wsadzić łapę w tak wąską część kadłuba i zrobic to porządnie. Listwy sosnowe przewidziane na skrzydło Masz w jednym kawałku, czy też sa klejone z dwóch? Pytam ponieważ w oldgliders nie można zakupić listw w całości a nie wiem, gdzie ew. takie długie można zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Wojtass masz rację co do tej konieczności - wszystko wymaga swego: mordka chleba, ... kija, jak ktoś myśli, że kit jest gotowym modelem to się myli. A listwy są klejone. W kicie są dwa szablony, jeden do skrzydła, a drugi do statecznika poziomego od których można ładnie wytrasować położenie otworów pod bagnety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Witam, no to jak te wszystkie makiety i pół-makiety (ASG, Jantar, Mucha) wystartują na Łężanach to będzie niezła konkurencja dla Krosna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Wojtek, zapomniałeś jeszcze dodać Fox'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 No to jesteśmy lepsi od aeroklubu w Krośnie bo oni Foxa nie mają ani ASG Czekam na postępy i finalizacje Muchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi